Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi rammes nu af svag forbrugertillid

Morten W. Langer

søndag 16. oktober 2016 kl. 20:59

Meget tyder på, at dansk økonomi nu er på vej ud i en selvforstærkende nedtur.

Med de seneste måneders svage udvikling i beskæftigelsen, hvor antallet af lønmodtagere er faldet en smule, mens bruttoarbejdsløsheden omvendt er steget lidt, synes danskerne at være begyndt at rebe sejlene.

Danmarks Statistik skriver : ”Med 100 færre lønmodtagere i juli end i juni er det første gang siden foråret 2013, at lønmodtagerbeskæftigelsen ikke stiger fra én måned til den næste. Dette modsvares af opbremsningen af faldet i bruttoledigheden i juli måned.” Hertil kommer DS-data for arbejdsløsheden: ”I august steg bruttoledigheden med 1.400 fra 112.100 til 113.500 fuldtidspersoner, hvilket svarer til en stigning i bruttoledighedsprocenten på 0,1 procentpoint fra 4,2 til 4,3 pct. i forhold til den registerbaserede opgørelse af arbejdsstyrken. Det er anden måned i træk, at bruttoledigheden stiger lidt.”

Udviklingen synes allerede at have ramt danskernes købelyst. I hvert fald er forbrugertilliden nu på det laveste niveau siden medio 2013, og danskernes lyst til at købe varige forbrugsgoder er også faldet en del tilbage de seneste måneder. Billedet bekræftes både at de seneste DS-data for detailhandelsomsætningen og fra Nets’ Dankort-tal, som indikerer et fladt privatforbrug de seneste måneder, når der vel at mærke korrigeres for Dankortets øgede markedsandel.

Den større forsigtighed blandt danskerne begynder også at afspejle sig i boligpriserne. Home skriver , at ”priserne på landsplan faldt med 0,1 procent fra august til september. Måler man udviklingen på kvartalet, faldt priserne med 0,8 procent fra 2. kvartal til 3. kvartal. Korrigerer man for den generelle prisudvikling i samfundet faldt huspriserne med 0,6 procent fra 2. til 3. kvartal.”

Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi ligger fortsat underdrejet – med en score på minus 0,9 i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to. Selvom DS’ konjunkturindikator for henholdsvis Industri og Byggeri udvikler sig negativt, er der en vis grund til optimisme.

De seneste DS-data for industriproduktionen viser umiddelbart et fald. Men samtidig viser omsætningsudviklingen fortsat en positiv tendens, hvilket kan afspejle for store lagre, som nu søges reduceret. Nedgangen i selve produktionen behøver ikke at afspejle en mere varig tilbagegang.

”Industriproduktionen faldt 2,4 pct. fra juli til august. Tilbagegangen i august kom efter en stigning i juli på 1,5 pct. og et fald i juni på 0,7 pct. For perioden juni august er der en lille produktionsstigning på 0,4 pct. i forhold til perioden marts maj. Alle tal er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling. I faktiske tal er august-produktionen 2,2 pct. højere end i samme måned 2015 og 7,8 pct. højere end i august 2014. Ser man på den overordnede trend, viser den, at udviklingen er fladet ud i løbet af 2016, ” skriver DS .

læs hele udgivelsen her

MWL

 

3ea2a4b61dab49201353se tabel her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank