Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Basel-krav for finanssektor langt mildere end ventet

Morten W. Langer

onsdag 20. december 2017 kl. 7:53

Da de nye Basel-krav for banker og realkredit kom i sidste uge, var brancheforeningen FinansDanmark hurtigt på banen med et skræmmebillede. Realiteten er, at de nye krav, som gælder fra 2027, er langt mildere end forventet. Bankaktierne har derfor taget et kraftigt spring op.

Brancheforeningen FinansDanmark har altid været dygtig til at udføre lobbyarbejde over for politikerne og fortælle historier til medierne, som er stærkt farvede af egne særinteresser. Dygtigheden afspejlede sig i forrige uge i, da FinansDanmark  formåede at sætte mediedagsordenen helt alene for betydningen af de nye Basel kapital-krav, og via Ritzau gik den samme historie land og rige rundt. Læs eksempelvis historien videreformidlet på Danmarks Radios hjemmeside.

Trods de tilsyneladende meget hårde kapitalkrav reagerede bankaktierne de efterfølgende dage ved at tage et gevaldigt spring op. Markedet synes altså, at der var tale om en positiv overraskelse. Eksempelvis steg Jyske Bank-aktien de efterfølgende dage med knap 15 procent. Danske Bank steg 8 procent. Kursfremgangen kom blandt andet efter, at bankanalytiker Per Grønborg fra SEB torsdag udsendte nogle foreløbige beregninger til bankens investorkunder, over konsekvenser af de fremlagte Baselkrav:

Markante lettelser

”Realiteten er, at de nye Baselkrav indebærer markante lettelser i forhold til de tidligere fremlagte forslag, og hvad der i øvrigt lå af forventninger i markedet. Man må bare sige, at markedet her fortalte en helt anden historie end den historie, der kom fra politikerne og interesseorganisationer.”

Økonomisk Ugebrev har stukket en finger i jorden hos de største danske banker og myndigheder, og enkelte af dem erkender, at kravene er mildere end forventet. Men de fleste vil enten ikke tale om konsekvenser eller fastholder tidligere forventninger, som om intet var sket. Det har længe været den skjulte dagsorden fra Nationalbanken og Finanstilsynet, at bankernes kapitalgrundlag bør styrkes yderligere. Det har ikke været muligt at få meningsfulde holdningstilkendegivelser fra de to institutioner til de mildere end forventede kapitalkrav.

[irp posts=”542662″ name=”Tilsynet får svært ved at bremse udbyttefest i banker“]

Modsat fastholder Erhvervsministeriet overraskende tidligere skøn i en aktuel pressemeddelelse, selvom forudsætningerne altså nu er ændret markant. Ministeriets skøn er dog baseret på en arbejdsgruppe domineret af folk fra finanssektoren.

Realiteten er, at Basel-komiteens opdaterede nye impact studies viser, at der generelt set sker en lempelse af de samlede kapitalkrav i forhold til i dag for verdens største banker.

Per Grønborg siger: ”Det korte af det lange er, at de endelige regler er udvandet markant i forhold til tidligere oplæg. Frygten forinden var vildt overdrevet. I forhold til december 2015, hvor det seneste oplæg kom, er der sket en klar lempelse.”

Per Grønborg har blandt andet regnet på konsekvenser for Jyske Bank, hvor det tidligere var forventningen, at det ville koste ekstra 4 procentpoint på den samlede solvens eller 3,6 procent på egenkapitalkravet (CET1). Første korrektion er en ændret korrektion af risikovægtene for boliglån, så lokale myndigheder kan vælge at anvende en gennemsnitsmetode. For Jyske Bank betyder det en lettelse på ca. 0,5 procentpoint. For det andet er det lempet på risikovægtene for støttet byggeri, som også vil udløse lettelser på en halv procentpoint. For det tredje er der lempede risikovægte på blandt andet privat udlejningsbolig, som også giver ca. en halv procentpoint i lettelse.

Overdrevet frygt

For de største danske banker er der mulighed for, at der samlet set bliver tale om uændrede kapitalkrav i forhold til i dag. Eksempelvis Danske Bank har ikke ønsket at sige noget om konkrete konsekvenser. Det har Sydbank eller Spar Nord heller ikke.

Men forventningen hos analytikere er, at Danske Bank måske slipper igennem uden en yderligere belastning af kapitalkravene overhovedet. Afslutningsvis siger Per Grønborg: ”Resultatet var en betydelig positiv overraskelse, og da det endelige Basel IV-papir også rummede lettelser, endte vi med at konkludere, at frygten for Basel IV har været vildt overdrevet. Især de tal, der er meldt ud fra den danske ekspertgruppe om Baselkomiteens kapitalkrav, er svære at genkende. Det endelige EU-regelsæt er langt fra i hus, og der stadig en række usikkerhedsfaktorer, men den udprægede frygt, vi har set for de nye Basel regler, synes ubegrundet.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank