Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredits repræsentantskab et gummistempel

Økonomisk ugebrev

søndag 02. oktober 2016 kl. 14:43

Selvom Nykredits repræsentantskab den 22. september vedtog en række forslag til demokratisering, så er det stadig kun selve valgprocessen til repræsentantskabet som er styrket.

Intet tyder på, at der er sket ændringer af magtfordelingen mellem repræsentantskab og bestyrelse, hvor oplevelsen er ren og skær afrapportering fra bestyrelsen, lyder kritikken.

Efter Nykredits repræsentantskab, efter forslag fra bestyrelsen, forleden vedtog ændringer i valgprocessen til Foreningen Nykredits øverste formelle ledelsesorgan, kommer der nu fornyet kritik af hele demokratiet i foreningen. Kritikere siger nu, at det langt fra er tilstrækkeligt kun at ændre valgprocesserne. Hvis de reelle demokratiske processer ikke strammes op og der lægges reel magt over til repræsentantskabet er der blot tale om en slags russisk duma.

Lars Gudbergsen, CFO hos Nordisk film Biografer, var frem til valget i starten af året et af de eneste medlemmer af repræsentantskabet, der selv havde skaffet 25 stillere, og dermed stillede op som uafhængig kandidat. ”Det, der er gennemført er kun den ene halvdel af det, der skal til for at få et reelt demokrati i Nykredit. Den helt afgørende mangel er at få ændret vedtægternes paragraf 6, som beskriver hvilke områder repræsentantskabet skal træffe beslutninger om,” siger Lars Gudbergsen til Økonomisk Ugebrev.

Han sammenligner den aktuelle situation i foreningen Nykredits øverste ledelsesorganer med demokratiet i Rusland, hvor Dumaen på papiret er demokratisk valgt. Men hvor alle udmærket er klar over, at den reelle magt ligger hos præsident Putin. ”Repræsentantskabet er også efter de nye ændringer reduceret til et gummistempel, og det ved de godt selv,” siger han.

”Det helt afgørende, hvis man gerne vil have en reel demokratisering er, at begge elementer bliver gennemført. Man skal både sikre, at dem, der bliver valgt, selv stiller op og ikke er forhåndsudpeget af bestyrelsen – med den afhængighed, det nu giver. Derudover skal man sikre at bestyrelsens mandat er defineret og afgrænset, så repræsentantskabet har en reel indflydelse. Begge elementer skal gennemføres. Nu har man taget det første skridt. Men først når begge dele er gennemført, er der sket en reel demokratisering,” siger Lars Gudbergsen.

Han vurderer derfor, at de netop vedtagne ændringer ikke kommer til at få nogen som helst praktisk betydning. Reelt kan der gå mange år, før at der er eventuelt er kommet kritiske røster nok i repræsentantskabet til, at det selv kan gennemtvinge ændringer i magtforholdene.

Helt tilbage i 2008, da Nykredit købte Forstæ-dernes Bank var situationen, at bestyrelsen kunne træffe beslutningen, uden først at få en godkendelse af repræsentantskabet. Bestyrelsen havde altså koncentreret store magtbeføjelser, uden for repræsentantskabets virke. ”Situation er i dag, at det ikke er ændret. Repræsentantskabet har ikke, i den mellemliggende periode, ændret på bestyrelsens kompetencer. Derfor vil bestyrelsen også efter de nye demokratiseringstiltag f.eks. kunne beslutte igen at købe en mellemstor bank, uden at rådføre sig med repræsentantskabet. I virkeligheden er repræsentantskabets kompetence reduceret til at vælge bestyrelsen, godkende årsregnskabet, formelt godkende ændringer i vedtægterne og træffe beslutning om ydelse, at tilskud til selskaber i koncernen,” siger han. Herudover er der mere bløde formuleringer om at træffe beslutning om anliggender, der i lovgivningen eller vedtægter er henlagt til øverste myndighed. Ifølge Lars Gudbergsen er problemet, at der ikke er fastlagt et klart afgrænset mandat til bestyrelsen.

”Så længe der ikke er det, har bestyrelsen reelt frit spil til at træffe beslutninger, og dermed er repræsentantskabets indflydelse reduceret til et gummistempel,” siger han.

Foreningens ejerskabspolitik
Direktør Louise Mogensen fra Foreningen Nykredit vil ikke afvise kommende ændringer af vedtægterne på dette område. ”Repræsentantskabet og bestyrelsen har vigtige, men helt forskellige roller. Repræsentantskabet vælger bestyrelsen og kan derfor udskifte bestyrelsen, hvis den er utilfreds med bestyrelsens beslutninger. Vi arbejder med at udvikle Foreningens ejerskabspolitik. I forbindelse med dette arbejde vil der også indgå en klar beskrivelse af rolle- og ansvarsfordelingen mellem både Foreningens repræsentantskab og bestyrelse og mellem Foreningen og koncernen. Det er for tidligt at vurdere, om det arbejde eventuelt giver anledning til vedtægtsændringer,” siger Louise Mogensen. Det trin i demokratiseringen der nu er gennemført handler om en række forhold der har med selve valget af medlemmer af repræsentantskabet at gøre. Læs videre her .

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank