Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

NKT Cables bliver klar til at spille mod de store

Linda

tirsdag 25. oktober 2016 kl. 18:24

NKT Cables’ køb af kabelaktiviteter fra ABB skaber endnu en betydelig dansk spiller i det europæiske marked for moderne energi-infrastruktur.

Men stærke konkurrenter har også fået øje på et voksende marked for kabler til offshore vindkraft og højspændingsnet

Med overtagelsen af ABB’s europæiske produktion af højspændingskabler er NKT Cables blevet en af de vigtigste leverandører af højspændingskabler i Europa. Men virksomheden bliver også i langt højere grad deltagere i et spil, hvor modspillerne er store koncerner, og hvor kampen står om mange-milliardordrer: Både risiko og gevinstmulighed bliver betydelig.

Da NKT Cables bliver splittet ud som en selvstændig børsnoteret enhed fra NKT Holding (mens den anden store division Nilfisk også bliver selvstændigt børsnoteret), vil kabelforretningen fremover give investorerne mulighed for at satse mere rendyrket i dette spil om fremtidens europæiske energi-infrastruktur.

“Samlet vil den nye forretning være godt positioneret både i forhold til den voksende havvindmølleindustri og til den forestående udbygning af det europæiske højspændingsnet,” understreger NKT i en meddelelse. Højspændingskabler er nøglekomponenter i vedvarende energi-netværk og bruges til at transportere store mængder elektricitet over lange afstande. NKT Cables har i forvejen fremstillet både “low, medium og high voltage cables.” Men med overtagelsen bliver højspændingsforretningen stærkt udbygget med en betragtelig omsætning på 3,5 mia. kr., og NKT Cables samlede omsætning når op på cirka 12,5 mia. kr.

Styrket dansk position
Så med overtagelsen, som NKT betaler 5,3 mia. kr. for, får Danmark endnu en betydelig virksomhed, der kan bidrage til den danske styrkeposition inden for den teknologi, der kan understøtte udviklingen af vedvarende energi: Dong Energy er blevet verdens førende operatør af offshore vindanlæg, Vestas er ved at blive en af de førende leverandø-rer af offshore vindmøller, og det nye NKT Cables kan levere de kabler, der skal skaffe energien ind til fastlandet og videre til brugerne.

Inden for “power cables” er NKT Cables nu langt tættere på at kunne spille i samme liga som de store europæiske producenter, franske Nexans, italienske Prysmian og tyske Leoni. Det er dog vanskeligt umiddelbart at måle selskabernes styrke inden for power cables mod hinanden, fordi denne aktivitet indgår i forskelligartede divisioner i de forskellige koncerner. Men NKT offentliggjorde i 2015 en ranking over de vigtigste globale konkurrenter inden for denne niche, og den danske koncern havnede, med en omsætning på cirka 9 mia. kr., selv på en 16.-plads. Hvis man uden videre tilføjer den omsætning, der er købt fra ABB, når NKT nu op på en tiendeplads og en tredje- eller fjerdeplads i Europa.

Overordnet er både Nexans, Prysmian og Leoni dog stadig væsentligt større koncerner. De har også betydelige omsætninger inden for kommunikationskabler og kabler til industriprodukter, for eksempel biler. Og de bliver stærke konkurrenter inden for netop leverancerne til europæisk infrastruktur og til offshore vindkraftanlæg:

“The market scenario for submarine cables and systems remains solid, with good opportunities expected in the offshore wind sector in France, the Netherlands and Great Britain in the second half of 2016 and in 2017,” understreger Prysmian i sin meddelelse for andet kvartal 2016.

Satser i et nyt og større spil
Netop i disse særligt lovende segmenter har ABB’s kabelforretning dog udmærket sig. Så sent som i foråret fik ABB’s højspændingskabelforretning en ordre på 250 mio. dollar fra Dong Energy for kabler, der skal forbinde Hornsea One Offshore-vindfarmen med det britiske elektricitetsnet. Og siden er der fulgt andre tilsvarende, omend mindre, ordrer. Men konkurrenterne kan sagtens være med i kampen om disse gigantordrer: Nexans vandt i juli en ordre på 245 mio. euro vedrørende kabler, der skal forbinde et skotsk offshorefelt til fastlandet.

Samtidig med, at NKT nu står stærkere, når det gælder ordrer til vindkraftanlæg og europæisk infrastruktur, får koncernen også styrket sin evne til at installere og udlægge kablerne. Det er et områ-de, hvor konkurrenterne især noterer omsætningsfremgang. Med købet af ABB-aktiviteterne følger et helt nyt, avanceret kabeludlægningsskib, der skal styrke NKT Cables position på dette område.

Den længe ventede opsplitning af NKT Holding synliggør nu potentialet i hver af virksomhederne. Med det samtidige opkøb af ABB’s kabelaktiviteter demonstrerer bestyrelsesformand Jens Due Olsen og Michael Hedegaard Lyng samtidig, at de er klar til at tage en chance og kaste sig ind i et nyt og større spil.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank