Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

SMV’ers kompetence-opkøb skaber børsvindere

Morten Sørensen

tirsdag 25. oktober 2016 kl. 18:26

Columbus, SP Group og Ambu fortsætter med den opkøbsstrategi, der har bidraget til at gøre disse mellemstore virksomheder til nogle af de største værdiskabere på børsen i år. Andre SMV’er følger nu efter med målrettede opkøb af kompetencer, viser analyse.

En håndfuld af de mindre og mellemstore børsnoterede danske virksomheder har tilsyneladende fundet en særlig succesfuld recept: De er i stand til at skabe vækst og værdi ved at købe og integrere den ene virksomhed efter den anden. Over det seneste år er virksomheder som AmbuSP Group og Columbusløbet fra det øvrige børsmarked med betragtelige kursstigninger, der ikke mindst skyldes en vellykket ekspansionsstrategi baseret på opkøb.

Med stribevis af akkvisitioner, der er fortsat ind i sommeren 2016, udmærker de sig i forhold til mange af børsens største selskaber, der især i år er blevet meget tilbageholdende med akkvisitioner.
NKT’s milliardstore opkøb i den forløbne uge blev årets første milliardstore opkøb blandt de store selskaber på fondsbørsen.

For de små og mellemstore virksomheder er de enkelte opkøb sjældent i sig selv transformerende. Men de foretager så mange af dem, at de tilsammen bidrager til en transformation af virksomhederne. De køber frem for alt nye kompetencer, som de kan bruge over for eksisterende kundegrupper. De har opbygget en opkøbserfaring, som gør, at de hurtigt kan integrere deres opkøbte virksomheder.

Columbus samler på viden om brancher
IT-og konsulentvirksomheden Columbus har i juli varslet opkøb af den amerikanske Client Strategy Group, der skal gøre koncernen bedre i stand til at levere specialiserede løsninger inden for Enterprise Ressources Management (ERM). Columbus er en af de mest energiske opkøbere blandt danske børsnoterede selskaber.

I februar 2016 købte Columbus danske System-Hosting, i 2015 danske MW Data og amerikanske Interdyn og i 2014 hollandske Dynamics Anywhere og britiske Omnica. En strategi fra 2013 skal gøre Columbus til en “industry consultancy” frem for et it-selskab, der sælger microsoft-produkter, og selskabet opkøber derfor kompetencer til at servicere bestemte brancher.

SP Group har i juli varslet opkøb af den danske virksomhed MedicoPack. Opkøbet skal understøtte plastkomponent-koncernens “hastigt stigende” salg til health care-industrien og give SP Group nye produkter og services på paletten, adgang til nye kunder og “visse omkostningssynergier.” Med opkøbet følger SP Group op på sidste års striber af opkøb, ikke mindst opkøbet af Ulstrup Plast i 2015, gruppens største opkøb i ti år.

Medico-virksomheden Ambu har i juli varslet opkøb af en særlig produktgruppe, luftvejstuber med indbygget kamera til engangsbrug. Opkøbet skal dels give synergier i forhold til Ambus eksisterende produkter og dels skaffe virksomheden af med en konkurrent. Købet af amerikanske King Systems i 2013 har samtidig været vigtigt for den solide organiske vækst, koncernen siden har præsteret.

Stadig flere SMV’er på kompetenceindkøb
Også andre af børsens små og mellemstore virksomheder har i den forgangne del af 2016 markeret sig med opkøb, der især skal skaffe dem nye kompetencer. Bording har købt kompetencer som led i en transformations- og turnaround proces, der dog ikke har givet synderlig gevinst i 2016. Men også for eksempel de store leverandører til byggeriet er begyndt at jagte kompetencer, hvor de tidligere typisk købte op for at ekspandere geografisk eller simpelthen forsøgte at overtage konkurrenter.

Solar forsøger at styrke den turnaround-proces, der skal omskabe koncernen fra en el- og vvs-grossist til en “sourcing- og servicevirksomhed” ved køb af foreløbig to selskaber 2016: Hollandske MAG45, der hjælper store virksomheder med at outsource deres indkøb, skal skabe nye forretningsmuligheder i hele koncernen, og norske Euro Business School skal hjælpe Solar med at sælge mere træ-ning og efteruddannelse til kunderne. Sanistål har samtidig med købet i august af Danbox, der er specialist i adgangskontrol, sikret kunderne adgang til et “komplet sikringssortiment”.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank