Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Angels: Vi kan skabe mange flere arbejdspladser

Henrik Denta

tirsdag 25. oktober 2016 kl. 18:40

Danske Business Angels investerer lige så mange penge i opstartsvirksomheder, som venture-fonde gør. Men det kan blive meget bedre.

På europæisk plan investerer Business Angels dobbelt så mange penge i små nye virksomheder, som venturefondene gør. I Danmark er det umulige skatteregler, der får hele økosystemet omkring opstartsvirksomheder til at knage i fugerne, vurderer formanden for Danish Business Angels, Jesper Jarlbæk.

”Det er slået fast flere gange, at det ikke er de store og mellemstore virksomheder, der netto skaber flere arbejdspladser herhjemme. Det er de små opstartsvirksomheder. Men de kræver et helt økosystem rundt omkring sig for at kunne vokse. Det økosystem fungerer langt fra så godt i Danmark som i landene omkring os. Danmark har de mest investorfjendske regler i Europa. Derfor vokser de danske virksomheder ikke. Det er ikke så svært at forstå, hvorfor vi har en vækstkrise”.

Det kradse budskab kommer fra Jesper Jarlbæk, formand for foreningen Danish Business Angels og selv aktiv Business Angel. Og for at understrege sin pointe tilføjer han: ”I Danmark har vi i de seneste 20 år ikke formået at skabe en eneste virksomhed med over 1000 ansatte.”

Langt efter udlandet
Med et økosystem henviser han til rækken af universiteter, inkubatorer, acceleratorer, advokater, konsulenter, revisorer og højere læreanstalter, der alle er med til at bakke opstartsvirksomheder op. Men også corporate finance-huse, der kan handle micro cap-aktier på en børs. Og de findes ikke i Danmark, men derimod i stor stil i Sverige. ”Fondsbørsen i Kø-benhavn og Stockholm har samme ejer, nemlig Nasdaq. Og jeg er sikker på, at de gerne vil have en børs i København, hvor corporate finance-huse kan handle med micro cap-aktier. Men der er ikke baggrund for et sådant miljø i Danmark, og derfor mangler der noget i økosystemet,” siger Jesper Jarlbæk.

Årsagen skal, ifølge ham, findes i et dansk skattesystem, der er investorfjendsk. ”Investeringsmiljøet hæmmes voldsomt af skattesystemet. Hvis du er så dum, at du kaster dig ud i risikoen med unoterede aktier, vil staten gerne have en særlig høj skat i forhold til den skat, højtlønnede betaler. Og samtidig er der reelt set ikke noget fradrag at hente, hvis du taber på din investering. Så staten er en makker, der kun vil være med på de store gevinster, men ikke på en downside. Skatteregimet i Danmark står i stærk kontrast til de investor incentive-ordninger, der findes i andre europæiske lande. Dér har man forstået værdien af at kanalisere privat opsparing over i vækstlaget udenom mellemmænd.”

I Europa investerer Business Angels dobbelt så meget kapital som venturefonde. I Storbritannien investerer de fem gange så meget som venturefondene. Det forhold oplever vi ikke i Danmark. Her investerer Business Angels kun nogenlunde det samme beløb. Og med ændrede regler mener Jesper Jarlbæk, at Business Angels-miljøet vil vokse markant med mange flere opstartsvirksomheder og arbejdspladser til følge. Selv er han en typisk Business Angel, der efter 33 år i revisor- og rådgivningsbranchen for ti år siden forlod Deloitte og startede som blandt andet Business Angel med at investere egne penge i mindre virksomheder.

Dyre erfaringer
”Den første investering har jeg kaldt: Fem mand, fem millioner og fem måneder. Vi var fem mand, der tabte fem millioner på fem måneder efter stor uenighed med de oprindelige ejere, der solgte os en del af virksomheden. Vi lavede en stribe begynderfejl. Men lærte til gengæld meget af dem.”

Som formand for Danish Business Angels har han arbejdet hårdt for at professionalisere branchen for Business Angels. ”Vi har hævet kontingentet, så en del mindre Business Angels selv faldt fra. Vi har hævet kravet til englenes investeringer, så de minimum skal investere 3 mio. kroner i unoterede aktier. Og så har vi lavet et sæt etiske retningslinjer, så vi kan smide nogle ud, hvis de ikke opfører sig ordentligt. Det er heldigvis ikke sket endnu. Og så har vi lavet syndikater, hvor flere engle kan gå sammen om større projekter.”

Danish Business Angels tæller 90 medlemmer, der tilsammen har 252 porteføljeselskaber. I 2014 blev Danish Business Angels udnævnt til Europas bedst fungerende engle netværk. Men det var mod alle odds, mener Jesper Jarlbæk. ”En Business Angel står kun til regnskab over for sig selv. Vi er drevet af vores passion og kommer med masser af erfaring ind i en ung virksomhed, hvor vi også investerer vores egne penge. Men vi har næsten altid en minoritetsandel, så det hele afhænger af, at der er en god kemi, og at ledelsen og teamwork’et fungerer. For som Business Angel kan du ikke tvinge noget igennem,” slutter Jesper Jarlbæk.

læs hele udgivelsen her

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank