Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Prospekt forklarer Nets’ ”organiske vækst”

Morten W. Langer

søndag 18. september 2016 kl. 22:28

Økonomisk Ugebrev bragte i den seneste udgave en regnskabsanalyse under overskriften ”Stor mystik om regnskabsudvikling i Nets”, som såede tvivl om den underliggende ”organiske” omsætningsvækst, blandt andet fordi årsrapporterne ikke giver fyldestgørende oplysning om effekter af tilkøbte virksomheder. Nets prospekt afslører, hvordan Nets kommer frem til en organisk vækst på 6 procent.

Ved en justering for effekten af tilkøbte virksomheder ser det ud til, at Nets’ organiske vækst er gået i stå, mens Nets selv opgør den ”organiske vækst” til 6 procent sidste år. Ved en vurdering af Nets’ equity story, som vækstcase eller ikke-vækstcase, er det ikke lige meget, om Nets præsterer vækst eller ej.

Nets gjorde om mandagen et kraftig udfald mod Økonomisk Ugebrevs artikel, som ifølge Nets indeholder ”en lang række grove fejl og misforståelser, som Nets ad flere omgange har gjort Økonomisk Ugebrev opmærksom på, men som Økonomisk Ugebrev har valgt at sidde overhørig.” Det sidste er faktuelt forkert, da vi i tilknytning til artiklen bringer hele Nets’ svar til Økonomisk Ugebrev. Økonomisk Ugebrev gennemgik også mandag Nets’ kritik og afviste, at der skulle være fejl i artiklen. Se også vores kommentar på Økonomisk Ugebrev Flashnews her . I prospektet på side 145 gennemgås, hvordan 2015-omsætningen påvirkes af tilkøbte virksomheder, og hvordan Nets kommer frem til en ”organisk vækst” på 6 procent sidste år. Som det fremgår steg den officielle omsætning til 6,836 mio. kr. sidste år, mod 6,546 mio. kr. året før. Altså en fremgang på 290 mio. kr.

Justerede regnskaber
Men det fremgår også af tabeloversigten, at 2015-omsætningen blev påvirket positivt af tilkøbte virksomheder med 339 mio. kr. Hvis man ser isoleret på effekten heraf, var der altså alt andet lige tale om et omsætningsfald i 2015 i forhold til året før på ca. 50 mio. kr. Nets justerer dog også omsætningen for 2014 ned med samlet 293 mio. kr. fra valutakurseffekter og salg af virksomheder. Blandt andet på grund af disse justeringer bliver både 2015-omsætningen og 2014-omsætningen korrigeret ned med ca. 300 mio. kr., hvorved den beregnede organiske vækst ender på 6 procent. Af prospektet fremgår også de justerede omsætningstal for de tre forretningssegmenter: I Merchant-forretningen (betjening af bl.a. onlineforrentninger og udenlandske betalingskort) steg omsætningen officielt fra 1687 mio. kr. i 2014 til 1866 mio. kr. i 2015. Altså 181 mio. kr. Effekt af virksomhedsopkøb sidste år bidrog med 281 mio. kr. Altså alt andet lige et fald på ca. 100 mio. kr. Andre justeringer betød dog, at omsætningen steg knap 100 mio. kr.

I Network-forretningen (bl.a. Dankortet) steg den officielle omsætning fra 2097 mio. kr. i 2014 til 2206 mio. kr. i 2015. Altså med over 100 mio. kr. Efter justeringer steg omsætningen ca. 200 mio. kr. Et stigende antal Dankort-transaktioner synes at være en vigtig drivkraft her. Men som det fremgår af gennemgangen på side 1-2, kan Østre Landsret næste år afgøre, at afregningsprisen skal nedsættes. Endelig er der Corporate Service, herunder Betalingsservice, hvor de officielle omsætningstal viste en flad udvikling sidste år, men efter justeringer godt 1 procent i vækst.

Lavere vækst end peer-gruppens
Analytikerne ser også i Corporate Service den laveste organiske vækst fremad, omkring 2 procent årligt, mens de andre forretningsområder ventes at generere en omsætningsvækst på ca. 5-7 procent årigt, hvilket for Nets-koncernen ventes at give en vækst på ca. 5 procent i 2017 og 2018. Det er dog betydeligt lavere end hos de internationale peer-selskaber, hvor analytikerne ifølge Factset forventer salgsvækst på 14 procent i 2017 og 11 procent i 2018.

Vurderingen er, at Nets’ vækst i høj grad vil blive drevet af det strukturelle skift mod elektroniske betalinger og det cashløse samfund, hvor antallet af transaktioner i Danmark og Norge stiger støt år for år, hvorved det i sig selv øger omsætning og bundlinje. Generelt ses Nets som en stærk aktør i Norden understøttet af den stærke markedsposition, ved at dække hele værdikæden og en solid teknologisk platform. Da Nets som bekendt har dominerende markedsandele i Danmark og Norge, og solidt fodfæste i Finland, ses Sverige dog som det vigtigste vækstområde. Især lønsomheden, i Danmark og Norge, kan hurtig komme under pres. De kommende års omsætningsvækst kan altså blive bestemt af Nets’ evne til at entrere det svenske marked, hvor der også er en del andre offensive konkurrenter.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank