Regnskabsanalyse: Endnu før offentliggørelsen af prospektet op til den kommende børsnotering af Nets, kan der sås stor tvivl om det positive billede af salgsvækst og overskudsudvikling i den nordiske betalingsformidlingskoncern.
Ifølge Nets har de seneste års tilkøb af virksomheder ingen effekt haft på koncernresultatet. Datterselskabsregnskaberne viser noget andet. Analysen rejser spørgsmålet: Har ejerne travlt med at sælge Nets, fordi virksomheden har ”toppet”?
Meget tyder på, at Nets slet ikke er den vækstvirksomhed, som ledelsen og kapitalfondene bag virksomheden senest har solgt den kommende børsnotering på. Informationskvaliteten i det seneste koncernregnskab er svag og mangelfuld. Økonomisk Ugebrev har måttet indhente regnskaber for 15 datterselskaber i Sverige, Norge, Finland og Danmark for at danne sig et mere klart billede af udviklingen i den egentlige basisforretning. Konklusionen er overraskende, at Nets er presset på omsætningen i Danmark og Norge, hvor 80 procent af omsætningen ligger. Aktiviteten i Sverige vokser især på grund af tilkøb af virksomheder, og resultatet i det finske datterselskab er klart vigende.
Den opsigtsvækkende konklusion i regnskabsanalysen er altså, at Nets forsøger at sælge en equity storytil det kommende investorpublikum om, at der er tale om en vækstvirksomhed. Ledelsen og ejerne trak de helt store ord frem i forbindelse med IPO-præsentationen forleden. Blandt andet udtaler Bo Nilsson, Nets’ CEO, her: “Børsnoteringen af Nets er næste skridt i udviklingen af Nets-koncernen efter en periode med kraftig vækst og en række større investeringer, som har dannet grundlag for en omdannelse af virksomheden. Nets fremstår nu som en stærkt forretningsorienteret, kundevendt, innovativ og førende spiller på det hurtigt voksende marked for digitale betalinger.”
Økonomisk Ugebrevs regnskabsanalyse viser dog, at Nets de seneste år kun har præsteret vækst på toplinjen på grund af tilkøbte virksomheder. Faktisk ser det ud til, at basisforretningerne i Norge og Finland er under pres. Faktum er, at Nets har tilkøbt flere virksomheder i 2014 og 2015, som uundgåeligt har påvirket omsætning og overskud positivt i 2015 og første halvår 2016. Bemærkelsesværdigt oplyser Nets intet om effekten på omsætning og resultat i årsrapporten for 2015 af disse tilkøb.
I koncernregnskabet oplyses, at den ”organiske” omsætningsvækst fra 2014 til 2015 for Nets-koncernen var 6 procent, nemlig en stigning fra 6546 mio. kr. til 6836 mio., altså med 290 mio. kr. Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de tilkøbte virksomheder viser, at de har bidraget med ekstra omsætning sidste år på 267 mio. kr. Billedet er det samme for første halvår 2016, som Nets fremlagde tal for forleden: For første halvår 2016 oplyses omsætningen til 3587 mio. kr., mod 3443 mio. kr. i andet halvår 2015. Altså en fremgang på 144 mio. kr. Men den 10. december 2015 købte Nets for 1,7 mia. kr. Nordea Merchant Acquiring, som har bidraget med ekstra omsætning i halvåret på ca. 170 mio. kr. Groft sagt har den tilkøbte forretning bidraget med hele halvårets vækst – og mere til.
Billedet af stagnation eller tilbagegang i flere dele af Nets-koncernen bekræftes af udviklingen i nettoomsætningen i de enkelte lande. Ifølge Nets’ koncernregnskab var nettoomsætningen sidste år i Norge 2233 mio. kr., mod 2275 mio. kr. året før. Altså et fald på ca. 2 procent. I Finland faldt nettoomsætningen en smule – fra 810 mio. kr. til 806 mio. kr., trods et mindre opkøb.
I Danmark steg nettoomsætningen med 3 procent til 3207 mio. kr. Størst vækst var der i Sverige – med fremgang i nettoomsætningen fra 360 mio. kr. til 590 mio. kr., især drevet af opkøb. I selve det svenske hovedselskab Nets Sweden steg omsætningen sidste år fra 164 mio. SEK til 198 mio. SEK. Til gengæld bidrog opkøbet af DIBS med ekstra omsætning på 140 mio. SEK.
Ifølge regnskabet for det danske hovedselskab Nets A/S, stagnerede to af de tre forretningsområder. Nettoomsætningen i Account Service (blandt andet Betalingsservice) havde stort set uændret omsætning på 2,72 mia. kr. i forhold til året før. I Merchant Services dykkede omsætningen fra 662 mio. kr. til 626 mio. kr. Kun Card-forretningen med det lukrative Dankort viste fremgang – fra 1876 mio. kr. til 2020 kr.
Økonomisk Ugebrev har præsenteret Nets for regnestykket over effekten af tilkøbte virksomheder. Nets oplyser til Økonomisk Ugebrev, at regnskabstallene i koncernregnskabet er justeret for de tilkøbte virksomheder. Men det er særdeles tvivlsomt, da sammenligningstallene så skulle være tilrettet tilbage i tiden. Det er ikke sket. Samtidig er der i regnskabet ikke oplyst noget som helst om regnskabseffekter af de tilkøbte virksomheder, hvilket virker besynderligt. Nets skriver, at man har oplyst den rene, organiske vækst. Men der oplyses kun ét sæt regnskabstal, og altså ikke både med og uden effekt af opkøbene.
Nets skriver også, at regnskaberne for datterselskaber ikke kan læses isoleret på grund af koncernintern handel. Dette er påfaldende, da omsætningen i de fire store datterselskaber, lige under holdingselskabet, tilsammen har præcis den omsætning, som fremgår af koncernregnskabet. Nemlig Nets a/s 5,4 mia. kr., Teller a/s 0,7 mia. kr., Nets OY Finland 0,6 mia. kr. og DIBS 0,1 mia. kr. I alt 6,8 mia. kr., svarende til koncernomsætningen. Det indikerer, at den koncerninterne handel har været meget begrænset. Læs hele svaret fra Nets her .
Sådan er Nets koncernstruktur:
Der er for det første hovedselskabet Nets a/s, hjemmehørende i Danmark, som ejer hovedparten af aktiviteterne i Danmark og Norge, samt Nets Sweden ab og Nets Estonia as. Omsætningen var her sidste år 5,4 mia. kr., svarende til knap 80 procent af den samlede koncernomsætning på 6,8 mia. kr. Hovedparten af omsætningen skabes altså i det store danske datterselskab, som også ejer de norske aktiviteter og Nets Sweden, der sidste år omsatte for 193 mio. SEK. I det svenske Netsselskab blev ebidta-overskuddet på 34 mio. SEK, lidt bedre end året før.
For det andet er der det danske selskab, Teller a/s, som er overordnet hovedselskab for Nets’ eksterne betalingskortforretning. Selskabet opererer i alle de nordiske lande samt i de baltiske lande, og selskabet håndterer betalinger for blandt andet Visa, Mastercard, American Express og andre udenlandske betalingskort. Omsætningen var sidste år 659 mio. kr. og ebitda-overskuddet på 159 mio. kr. Både omsætning og driftsoverskud har over de seneste år været nogenlunde stabilt.
For det tredje er der det svenske DIBS Payment Services ab, som Nets købte af den svenske børs i marts 2015. Virksomheden håndterer betalingsløsninger for netbutikker i hele Norden og har ca. 15.000 butikker i kundebasen. Selskabet omsatte sidste år for 89 mio. SEK, mod 83 mio. SEK året før, med et ebitda-resultat på 9 mio. SEK. For det fjerde er der det finske Nets OY, der havde sidste år en nettoomsætning på 81 mio. euro (ca. 610 mio. kr.), mod 94 mio. euro året før. I regnskabet oplyses det, at omsætningsfaldet skyldes færre transaktioner. Ebidta-resultatet blev sidste år 15 mio. euro (ca. 110 mio. kr.), mod 10 mio. euro året før.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.