Landets store kapitalforvaltere har de seneste år udviklet sig til at være rene guldgruber for ejerne.
Selvom flere af kapitalforvalterne ikke voksede meget mere end markedsafkastet, steg deres indtægter og overskud markant. Målt på vokseværk i AuM vandt Maj Invest med en vækst på hele 40 procent.
Mens banksektoren generelt er hårdt presset på basisindtjeningen, så fortsætter kapitalforvaltning for private og professionelle investorer med at vokse med raketfart. Især de kapitalforvaltere, som håndterer investeringsforvaltning for egne investeringsforeninger – og dermed private investorer – har de seneste år noteret voldsom vækst i overskuddet.
Vi har tidligere år haft fokus på det regionalbank-ejede BankInvest, som var gennem et opslidende biotekeventyr. Men de seneste år er kapitalforvalteren for alvor vendt tilbage med solid vækst. Asset under management (AuM) er på to år vokset fra 62 mia. kr. til 76 mia. kr. Overskuddet er for ejerne vokset fra 69 mio. kr. forrige år til 159 mio. kr. sidste år, især drevet af forvaltning af private investeringsforeningsmidler. BankInvest oplyser, at forvalterens markedsandel på foreninger er vokset fra 8,1 procent til 8,8 procent, ikke mindst fremmet af en stærk distributionskanal. BankInvest har dog hverken en placering i Økonomisk Ugebrevs rating af de bedste forvaltere i danske aktier eller i globale aktier.
Maj Invest slog sidste år alle vækstrekorder. Væksten i AuM blev på 44 procent, og selskabet oplyser, at indtægterne steg fra 106 mio. kr. til 144 mio. kr. Ifølge regnskabet søger Maj Invest at ekspandere sin asset management-forretning i udlandet, og det oplyses, at der er opnået udenlandske mandater for 1,9 mia. kr.
Også Carnegie gik solidt frem i indtjening, især på grund af performance-fremgang fra året før. Selve formuen under forvaltning steg fra 83 mia. kr. til 88 mia. kr., især på grund af kursgevinster på aktieafdelingerne. Carnegie skriver, at overskudsfremgangen fra 114 mio. kr. til 187 mio. kr. særligt skyldes performancefee for gode investeringsresultater på porteføljerne.
PFA Asset Management oplyser, at selskabet forvalter en formue på 315 mia. kr., fordelt på 26 afdelinger. Heraf kommer 312 mia. kr. fra PFA Pension og 3 mia. kr. fra eksterne investorer. Formuepleje øgede sidste år indtægterne til 30 mio. kr. fra 28 mio. kr. året før. Formue under forvaltning dykkede fra 50 mia. kr. i 2014 til 49 mia. kr. sidste år, også efter fusion af afdelingerne Absalon Invest, det tidligere Alfred Berg Invest.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.