Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Styret vækst giver Pandoras CFO førsteplads

Morten Sørensen

søndag 04. september 2016 kl. 10:56

Pandora

Målrettet arbejde med arbejdskapital og omkostninger har bidraget til at gøre Pandora til en enestående vækstsucces.

Indsatsen betyder også, at Pandora nu kan kåres som nummer ét i Top 100 rating af Danmarks bedste finansfunktion.

Smykkekoncernen Pandora med CFO Peter Vekslund i spidsen bliver nummer ét i årets ranking, som Økonomisk Ugebrev har opstillet for at udpege Danmarks bedste finansfunktion. Det er den af finansfunktionerne i Danmarks 100 største virksomheder, målt ud fra kolde regnskabstal, som samlet set har været bedst til at styre og effektivisere over de seneste fire år.

Vurderingen bygger på tre målinger: Nemlig hvor dygtige Danmarks 100 største ikke-finansielle selskaber over fire år, har været til at reducere dels personaleomkostninger, dels andre operationelle omkostninger og dels arbejdskapitalen, alle målt i forhold til omsætningen. I særskilte artikler har Økonomisk Ugebrev i de seneste udgaver gennemgået, hvordan top-100 har klaret sig, målt på disse særskilte parametre over en rullende fire års periode, nu i årene 2012-2015.

Den samlede opgørelse viser, at det børsnoterede Pandora har fortrængt sidste års nummer et, Egmont, som nu er nummer to. Cheminova på tredjepladsen er i perioden blevet købt af den internationale koncern FMC. Placeringen illustrerer, at virksomheden har høstet betydelige synergier gennem sammenslutningen, mens Nets på fjerdepladsen, er blevet overtaget af kapitalfonde, som grundigt har rationaliseret it-selskabet, så det nu er klar til en snarlig børsnotering.

Arbejdskapital hele tiden i fokus
Pandoras førsteplads kommer efter, at selskabet har øget omsætningen fra 6,7 mia. kr. i 2012 til 16,7 mia. kr. i 2015. Dermed placerer Pandora sig som et af de selskaber, der er vokset mest i de seneste år, og som i øvrigt også har skabt mest værdi til aktionærerne. Denne udvikling er blevet understøttet af et målrettet arbejde med især arbejdskapitalen. Men også understøttet af konjunkturerne og råvareprisudviklingen.

“Vi har i den nævnte periode oplevet høj vækst i vores omsætning, og vi ønsker også at sikre, at det er en kontrolleret vækst. Vi har hele tiden fokus på at have en så lav arbejdskapital som muligt. Vi har blandt andet fokus på betalingsvilkår, hvilket bl.a. betyder at vores leverandørgæld stiger,” siger Peter Vekslund til Økonomisk Ugebrev. Han blev i 2014 rekrutteret internt til posten som CFO i Pandora, hvor han afløste Henrik Holmark. Pandoras arbejdskapital, beregnet af Økonomisk Ugebrev, er nedbragt ultimo 2015 til 14,2 procent af omsætningen mod 30,7 procent i 2012. I denne periode, hvor omsætningen er steget 149 procent, er leverandørgælden øget 461 procent, mens varebeholdningen er steget 79 procent. Tilgodehavende hos kunderne er steget 62 procent. Dermed er faldet her forholdsvist betydeligt.

Samtidig er personaleomkostningerne faldet en smule i forhold til omsætningen, mens øvrige omkostninger er faldet betydeligt, så de i 2015 modsvarede 45 procent af omsætningen, mod 57 procent i 2012.

“En væsentlig årsag til faldet i omkostningerne er faldet i råvarepriserne. Vi hedger vores råvarepriser løbende fire kvartaler frem, hvilket giver os større forudsigelighed og bedre mulighed for budgettering,” siger han.

Netop den finansielle styring og de faldende råvarepriser har givet medvind til en koncern, hvis styrke, ifølge Peter Vekslund, ikke mindst er, “at kunne producere smykker af høj kvalitet i stor skala,” som har opnået stor erfaring i at udrulle butiksnettet, og som takket være en stor organisation i Thailand, med mere end 11000 medarbejdere, er i stand til at øge produktionen i takt med efterspørgslen.

Færre børsnoterede i toppen
Børsnoterede Pandoras førsteplads overskygger, at i år er der kun syv børsnoterede blandt de 20 bedste på listen, hvor der sidste år var 10.

Børsselskaberne Pandora, Royal UnibrewTDCVestasDFDS og FLSmidth ligger fortsat højt. Men opgørelsen tyder på, at det intense arbejde med arbejdskapital og omkostninger nu også for alvor præger ikke-noterede som NetsVKR Holding (byggematerialer), Cowi (ingeniør- og konsulentvirksomhed), DLG(handel med grovvarer), Royal Greenland (fødevarer), LM Wind Power (produktion), Interdan (bilimport) og KMD (IT – service).

Alle disse navne illustrerer, at de dygtige finansfunktioner findes i mange forskellige industrier, i stagnerende brancher såvel som i stærkt voksende brancher, og i selskaber, der er stærkt fokuserede på det danske hjemmemarked såvel som i internationale koncerner. Og altså med forskellige ejerskabsmodeller.

De får alle noget ud af at optimere arbejdskapital og omkostninger. Omend det konstant er en udfordring at finde den rigtige balance, sådan som Peter Vekslund påpeger: “Det er klart, at når omsætningen stiger i vores nyåbnede butikker i for eksempel Tyskland og Kina, som primært er Pandora-ejede, så forventer vi øget leverage, altså en bedre indtjening pr. butik. Omvendt har vi fortsat ønske om at udvikle forretningen, herunder investeringer i ny fabrik og it, samt at udvide antallet af konceptbutikker, hvilket trækker den anden vej.”

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

Bfb773a64a9800d58633

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank