I denne første opdatering af Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for dansk økonomi på denne side af sommerferien er der flere opsigtsvækkende signaler.
De vigtigste signaler peger nu klart nedad, nemlig privatforbrug og udviklingen i serviceindustriens aktivitet. Flere af de øvrige signaler har over sommeren udviklet sig positivt, blandt andet ejerboligpriser og aktiviteten inden for byggeriet. Samlet betyder de modsatrettede ændringer en positiv fremgang i den samlede barometerstand.
Det er dog meget bekymrende, at danskernes privatforbrug igen ser ud til at falde sammen. Mens detailhandelsomsætningen baseret på dankortforbruget i juni udviklede sig nogenlunde fladt, er det i juli 2016 til gengæld gået stejlt ned ad bakke. Normalt skal dankortomsætningen stige 4-5 procent i forhold til samme måned året før for at indikere en flad forbrugsudvikling på grund af Dankortets øgede markedsandel. I juli var fremgangen seks procent og altså en smule positiv. Det svarer meget godt til data fra Danmarks Statistik, der i juli viser fremgang i detailhandelsomsætningen på 1,5 procent i forhold til samme måned året før. I juli var fremgangen i dankortomsætningen kun på én procent, hvilket indikerer et klart forbrugsfald – på op mod 3-4 procent.
En anden bekymrende udvikling er DS konjunkturindikator for serviceindustrien , som i juli faldt klart tilbage. Den samlede indikator blev alene holdt oppe af fremtidige forventninger. Besvarelserne fra serviceindustrien viser, at holdningerne til den aktuelle omsætning og den faktiske forretningssituation er klart nedadgående.
Den positive udvikling i ejerboligpriserne tillægger vi ikke stor betydning. De seneste data fra Homes Husprisindeks viser en meget uensartet geografisk prisstigning de seneste år. Mens huspriserne i region Hovedstaden er steget seks procent, er region Sjælland den helt store vinder med plus ti procent. I regionerne Syddanmark og Midtjylland er priserne stort set ikke steget det seneste år.
Kreativitet & Kommunikations Mediaindex er blevet opgraderet, så der nu kommer månedlige data mod kvartalsvis data. I Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for dansk økonomi indgår dette indeks fortsat, men nu som et glidende tre måneders gennemsnit. For året som helhed ligger annonceomsætningen på niveau med samme periode sidste år, oplyses det. For juni 2016 forklares, at: ”Som forventet skyldes det store fald i mediaomsætningen i juni primært TV som falder med 24%. Årsagen er et mindre antal faktureringsdage i juni 2016 sammenlignet med juni 2015. Indkøbet på de digitale platforme fortsætter den positive udvikling, dog med en mere moderat vækst på 9%”.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.