Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forløb op til Bios-konkurs kan ramme Falck hårdt

Lars Abild

søndag 14. august 2016 kl. 20:56

Konkurrencestyrelsens afgørelse efter ransagning af Falck bliver ventet med spænding i politiske kredse, hvor man også er parat til at stille større krav til offentlige leverandører.

Regioner vil efter alt at dømme fremover enten sikre effektiv konkurrence eller også i stigende omfang tage ambulancekørslen hjem. Begge udfald kan ramme Falck-koncernen økonomisk hårdt.

Det er ikke første gang, at et udbud af ambulancekørsel fører til en situation, hvor en udenlandsk virksomhed, der skaber konkurrence på det monopollignende område for ambulancekørsel, enten er tæt på at knække nakken, eller faktisk gjorde det, som det er tilfældet med hollandske Bios i Region Syddanmark. Derfor skal kravene til ambulanceudbud nu gås efter i sømmene, siger formand for bestyrelsen i Danske RegionerBent Hansen (S). ”I bestyrelsen i Danske Regioner skal vi bruge efteråret til at se på, hvad der gik galt i Region Syddanmark, og hvad vi kan lære af det. Vi har på Sjælland set eksempler på, at det at overdrage en opgave er gået godt, og så har vi også set det modsatte i Region Syddanmark.”

Bent Hansen siger, at det er vigtigt, at der er konkurrence på området, så man kan teste, at det er de rigtige priser, skatteborgerne betaler. Men at det også er et meget følsomt område, hvor leverandørsikkerhed er afgørende. Regionerne betaler cirka 2,5 mia. kr. om året for ambulancekørsel.

Bios var væsentlig dyrere
Formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V), har fået uendeligt mange klø på eksempelvis Facebook, da regionen via et udbud valgte hollandske Bios’ i stedet for den mangeårige leverandør Falck, der var væsentlig dyrere. Ikke mindst fordi forløbet op til Bios konkurs var brolagt med problemer. ”På markeder stort set uden konkurrence, altså med en dominerende leverandør som Falck, skal vi kunne tage opgaven hjem, som vi gør nu. Der kun en ting, der er værre end et offentligt monopol. Det er et privat monopol. Vi skal naturligvis lære af situationen. Men såvel i Region Syddanmark som i de to regioner på Sjælland, hvor Falck fortsat kører på årelange kontrakter, har udbud sikret væsentligt billigere priser.”

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, at hver af de tre regioner sparer mellem 40 – 60 mio. kr. om året efter de seneste udbud.

De to politikere er enige om, at det er højst usædvanligt, at en offentlig leverandør bliver ransaget af Konkurrencestyrelsen, som det er tilfældet med Falck. De afventer spændt resultatet af, om Falck har misbrugt sin dominerende stilling på markedet til at køre Bios ud på et sidespor. Undersøgelsen forventes færdig ved årsskiftet.

Medlem af Regionsrådet i Region MidtjyllandAnne V. Kristensen (V), har på tæt hold fulgt, hvor svært det var for tyskejede Responce at komme i gang i regionen i 2008. Fra sidelinjen har hun set Bios’ entre i Region Syddanmark. ”Det er et godt spørgsmål, om udenlandske selskaber gider eller tør byde, efter det forløb, de har set med Bios i Region Syddanmark. Vi havde et forløb, der minder meget om Responce, mens det ikke var ejet af Falck, skulle ind i Region Midtjylland i stedet for Falck. Det var som med Bios også utroligt hårdt for Responce at få ansat tilstrækkeligt mange reddere,” fortæller hun.

Krav skal skæres ud pap
Ifølge Anne V. Kristensen må de to forløb føre til, at i de næste udbud skal det skæres ud i pap, hvilke krav den tidligere leverandør og den nye skal leve op til. Som det er nu, er der en såkaldt loyalitetsforpligtelse, som betyder, at den ene leverandør skal overdrage opgaven så smidigt som muligt til den næste.

”I de næste udbud skal det pindes ud, hvad loyalitetsforpligtelsen helt firkantet går ud på. Det skal ikke være elastik i metermål. Og der skal være virksomhedsoverdragelse, så de ansatte, der har lyst, automatisk skifter til en ny arbejdsgiver. Og så skal vi se, hvordan man gør med ambulancerne. Det er ikke nemt for en ny leverandør at købe 200 specialdesignede ambulancer til Danmark, hvis de ser, hvor stor risikoen er for, at det kan gå galt.”

Selvom Falcks adm. direktør Allan Søgaard Larsen i september 2015 overraskende sagde, at Falck midlertidigt ville køre til de samme priser som Bios, har Region Syddanmark valgt at tage ambulancekørslen hjem. Den nye direktør i den syddanske ambulancetjeneste, Mads Haugaard, ønsker ikke at oplyse, hvor tæt man er på at nå idealbemandingen med 550 reddere til at løse opgaven. I starten af august var der 477 reddere. IMeget tyder dermed på, at tidligere Falck-reddere i Region Syddanmark nu er på vej ”hjem”, hvilket styrker mistanken om obstruktion fra Falcks side.

læs hele udgivelsen her 

Lars Abild

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank