Brexit kan meget vel komme til at betyde, at Nationalbanken på et tidspunkt igen sænker indskudsbevisrenten til -0,75 procent. Men foreløbig styrer Nationalbanken kronekursen med jernhånd gennem intervention.
En stribe centralbanker var fredag morgen ude med beroligende udtalelser oven på Brexit, og det gælder også Nationalbanken. ”Der er ikke grunde til, at den britiske beslutning om at forlade EU skulle påvirke kronens kurs over for euroen. Hvis der måtte komme et markedspres, vil Nationalbanken gøre det nødvendige for at fastholde kursen. Vi har de redskaber, der er brug for,” var meldingen fra nationalbankdirektør Lars Rohde.
Resultatet var gennem fredagen en stabil krone på det niveau, hvor markedet nu har erfaret, at centralbanken sætter grænsen, nemlig omkring 7,435 EUR/DKK. Nordea vurderer, at Nationalbanken kun vil sænke renten, hvis der kommer et stigende pres på kronen. Det er ukendt, hvor store beløb der efter afstemningen interveneres for, men til sammenligning var den samlede intervention i maj på 24 mia. kr. Sammenligner man med tidligere forløb, da der var et opadgående pres på kronen, er Nationalbanken tydeligvis villig til at lade valutareserverne vokse med flere hundrede mia. kr., hvis det er nødvendigt.
Nordea vurderer, at det er sandsynligt, at ECB senere vil sænke renten og herudover forlænge opkøbet af obligationer til udover marts 2017. Foreløbig har ECB sagt, at man holder nøje øje med markedet, og at man er i kontakt med andre centralbanker. Nordea forventer, at ECB kommer med en melding om rentenedsættelse i løbet af fjerde kvartal. Det vil i givet fald meget vel kunne få Nationalbanken til at følge trop og til den tid også sænke renten, for at undgå at en nedsættelse fra ECB giver ekstra opadgående pres på kronen.
Samtidig er der udbredt enighed i markedet om, at man ikke kan forestille sig, at Nationalbanken sænker renten mere end til -0,75 procent. Dermed er der kun plads til en rentenedsættelse på 10 basispoint, og ræsonnementet synes at være, at Nationalbanken derfor gemmer dette skud i bøssen, til ECB eventuelt gør noget senere på året.
Ejlif Thomasen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.