Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Anbefalinger: Top 100 erhvervsfonde åbner op

Morten W. Langer

søndag 12. juni 2016 kl. 15:22

Åbenheden i de 100 største erhvervsdrivende fonde er nu i markant fremgang. Nye anbefalinger om fondsledelse fra Komiteen for God Fondsledelse har givet et overraskende stort løft i fondenes oplysningskvalitet, efter mangeårig offentlig kritik af for stor lukkethed i fondene.

Landets 100 største erhvervsdrivende fonde begynder nu for alvor at tage de anbefalinger om God Fondsledelse til sig, som nu har været velkendte i halvandet år efter en ændring af fondsloven. Anbefalingerne, der ligesom for de børsnoterede selskaber er baseret på soft law og et følg eller forklar-princip, havde sidste år kun nået at løfte fondsledelsen mærkbart i et par håndfulde fonde. Men det seneste år er der sket et massivt løft, så knap halvdelen af de 100 største erhvervsdrivende fonde har en meget høj eller en middelgod oplysningskvalitet, i forhold til kun 16 fonde sidste år.

Sådan lyder konklusionen i Økonomisk Ugebrev Ledelses årlige Top 100 Rating af Fondsledelsen i de 100 største erhvervsdrivende fonde, som her fremlægges for tredje år i træk. Bundlinjen er altså, at der på ganske få år er sket rigtig meget i relation til fondenes oplysninger om god fondsledelse, ud fra den rating, Økonomisk Ugebrev Ledelse har udarbejdet, som er baseret på ti konkrete målepunkter. Ratingen viser, at 17 fonde har en meget høj oplysningskvalitet – mod 10 fonde sidste år. I en mellemgruppe ligger nu 31 fonde – mod seks sidste år. Allerede i sidste års rating var der fremgang, og det skete endda før de nye anbefalinger formelt var trådt i kraft. Det nye lovkrav om, at fondene skal forholde sig til anbefalingerne, gjaldt først for årsrapporterne for 2015.

Årets ratingopgørelse viser dog også, at halvdelen af de 100 største fonde i virkeligheden ikke er kommet særligt langt med deres fondsledelse, og at der her antageligt bliver tale om en længere proces med at komme på omgangshøjde med midtergruppen. Økonomisk Ugebrevs 2016-rating viser, at årets spurtpræmier går til LEO FondetFrederiksberg Fonden og Gerda og Victor BStrands Fond, som på ét år er gået fra meget lave ratingplaceringer til en plads i den bedste gruppe. Det er især større erhvervsdrivende fonde, som det seneste år har opgraderet oplysningskvaliteten ganske markant.

Top 100 Rating af Fondsledelse 2016 Nordea FondenBikuben Fonden og Oticon Fonden vinder årets Top 100 Rating af Fondsledelse i Økonomisk Ugebrev Ledelse. Alle tre fonde får maksimum.

Nordea Fonden oplyser blandt andet detaljeret om de enkelte bestyrelsesmedlemmers fagkompetencer, samt om indvalg og andre tillidshverv. Eksempelvis hedder det i beskrivelsen også om fondsformand Mogens Hugo ”Særlige kompetencer: Operationel og strategisk ledelse, børsnoterede internationale koncerner, strategiudvikling, finans, investering, risikostyring, stor bestyrelseserfaring i industri- og finansvirksomheder og fonde.” Mogens Hugo er blandt andet tidligere bestyrelsesformand for GN Store Nord og DS Norden.

På fondens hjemmeside findes en mere detaljeret gennemgang af dens holdninger til governance. Blandt andet linkes til vedtægter, og der oplyses om uddelingspolitik, skatteforhold, retningslinjer for etisk adfærd, kommunikationsstrategi og evalueringspolitik for ansøgning til projektstøtte. Der linkes til en oversigt over fondens holdninger til de konkrete anbefalinger, hvor der knyttes en kommentar til hver enkelt anbefaling. Blandt andet hedder det om anbefaling (2.6.1.), at ”Fonden følger anbefalingerne. Formandens og de individuelle bestyrelsesmedlemmers bidrag og resultater evalueres årligt i henhold til en af bestyrelsen fastlagt evalueringsprocedure, der pt. baserer sig på spørgeskemaer og interviews. Resultatet heraf drøftes i bestyrelsen. Den første bestyrelsesevaluering er gennemført primo 2015.”

læs hele udgivelsen her

MWL

Læs hele temaet om Top 100 rating af Fondsledelse i fredagens udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse med blandt andet interview med formanden for LEO Fondet, interview med formanden for Komiteen for God Fondsledelse og ratingtabeller med delscorer for hver af de 100 fonde.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank