Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Morten Sørensen

søndag 12. juni 2016 kl. 10:14

Dong-rusen og et alarmsignal 
Flere erhvervsmedier var torsdag og især fredag fyldt af artikler, der jublede over børsnoteringen af Dong Energy, der fandt sted torsdag. Et betragteligt antal investorer og kommentatorer synes enige om, at Dong-aktien nu kun kan stige, og at selskabet med de store offshore vind-investeringer måske endda snart blive mere værd end A.P. Møller-Mærsk. Det kan jo være. Berlingske Business bragte dog en interessant kritisk artikel om Dongs informationspolitik op til børsintroduktionen, og en enkelt kommentator mener, at vejen til stjernerne måske ikke bliver helt enkel. Interessant nok bragte det tyske Handelsblatt netop torsdag en artikel om offshore vindenergi, som den “næste subventionsruin”. Tyskland, som er et stort marked for Dong Energy, har netop i denne uge skærpet betingelserne for støtte til vedvarende energiproduktion, så projekterne fremover ikke modtager faste støttebeløb, og så støtten i stedet går til de aktører, der kan klare sig med mindst offentlig støtte. Vindindustrien finder ifølge Handelsblatt reformen “alarmerende.” Den stiller alvorlige spørgsmålstegn ved, hvilken støtte branchen vil få efter 2020, hedder det. Det var en nyhed, som kan indikere, hvilken retning støtteregimerne generelt bevæger sig i. I danske medier fik den dog ikke lov til at forstyrre ugens Dong-rus, som så mange gode kræfter havde interesse i at fremme.

Spil på danske spil
Dong-aktien steg som bekendt pænt under sin første dag på børsen, og der skal nok være en og anden, som ærgrer sig over ikke at have bestilt aktier ved børsintroduktionen. Men Dagbladet Børsen kunne fredag trøste dem med, at de måske får en chance mere inden længe: Danske Spil er et godt bud på det næste selskab, staten sælger gennem fondsbørsen. Og det vil basalt set være samme historie: Et selskab, som tjener godt, men som er helt afhængigt af statens velvilje. Kun de mest modige hænger på, når staten har bragt sin ejerandel så langt ned, at andre interesser vejer tungere end at opretholde lovgivning og støtteordninger, som understøtter selskabet. Sådan er det i Dong, og sådan vil det være i Danske Spil.

Brexit truer, men Trump er værre
Børsen bragte onsdag den hidtil bedste oversigt over markedernes holdning til Brexit-afstemningen den 23. juni, der ifølge meningsmålingerne kan blive sjældent spændende. Man kan blandt andet følge målingerne her og se, at et meget stort flertal af de britiske unge vil blive i EU, mens der blandt de over 60-årige omvendt er klart flertal for “leave”. Markederne ligger for tiden underdrejet på grund af bl.a. Brexit-risikoen, men økonomien er i virkeligheden endnu mere truet af risikoen for, at Donald Trump bliver USA’s næste præsident, påpeger USA’s tidligere finansminister Lawrence Summers i et debatindlæg .

En insider-job?
Ugens mest interessante mediehistorie var Weekendavisens afsløring af, at en medarbejder i Skat er sigtet i sagen om bedrageriet med refunderet aktieskat – en forbrydelse som løbende er opjusteret i omfang, og som nu ifølge avisen ser ud til at have rundet de 11 mia. kroner. Der er ikke yderligere oplysninger om sigtelsen, og sagen skifter noget karakter, hvis det er en dybt kriminel, der har misbrugt en ansættelse i Skat til at plukke de mange milliarder ud af statskassen. Man må dog gætte på, at vedkommende højst er mistænkt for strafbar forsømmelighed – var der tale om en hovedrolle i svindlen, havde der vel været en varetægtsfængsling, som ikke kunne holdes hemmelig. Men uanset hvad: De nye oplysninger lægger yderlige lag til den i forvejen chokerende viden om, hvor ringe den danske skattemyndighed fungerer. Og man kan trække det et skridt længere: Der er noget med prioriteringen i centraladministrationen, der er helt skævt. Mens Skat således tydeligvis ikke fungerer efter hensigten, bliver der brugt store resurser til f.eks. Finanstilsynets skyggeledelse af bankerne. En proces, der bl.a. indebærer, at fuldmægtige i tilsynet fortæller garvede bankfolk, at sikkerheden ved boliglån bliver mindre, hvis boligpriserne falder. Det har i det lys sin egen ironi, at det var vågen bankmand, ganske vist i Storbritannien, der først opdagede svindlen med danske aktieskatter. Denne mand, der fik sat en prop i hullet, må have gjort sig fortjent til den højeste orden, man kan få i Danmark.

læs hele udgivelsen her

MOS/STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank