Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Nordisk sektor indleder 2018 med kursfremgang

Peter Aabo

torsdag 25. januar 2018 kl. 7:36

2018 er startet fint for den nordiske Lifescience sektor og aktieindekset er således steget med 2,7% siden Nytår. Siden vores seneste udgivelse lige før jul er indekset steget med 4,2%.

De største indeksstigninger blandt de nordiske nationale Healthcare indeks, finder vi i Norge og Finland med en fremgang begge steder på ca. 7%. Det svenske Healthcare indeks er steget med knap 5% og det danske indeks er steget med små 4%. 

Blandt selskaberne er den klart største fremgang sket i Xspray Pharma, som er steget med hele 80% efter at man lige før jul kunne offentliggøre en produktionsaftale for dets førende udviklingskandidat HyNap-Dasa. Herudover er en række aktier steget med 30% herunder flere aktier, som fik meget store kurstæsk i 2017, såsom Onxeo og Active Biotech.

Det største kursfald finder vi hos FIT Biotech, som er faldet med 50%. FIT Biotech fortsætter med at afdække nye kredit-faciliteter med udstedelsen af egne aktier, hvilket udvander aktiekapitalen meget kraftigt.

AstraZeneca meddeler, at man har fået godkendt astmamedicinen Fasenra (benralizumab) i Europa. Godkendelsen er baseret på positive fase III data fra WINDWARD-programmet (i alt 6 studier), som dokumenterede en statistisk signifikant reduktion sammenlignet med placebo i astma-episoder samt forbedret lungefunktion og reduktion i behovet for sideløbende behandling med standard binyrebarkhormon (corticosteroid). Fasenra er samtidig det første godkendte antistof i astma med en vedligeholdelsesdosis givet blot hver 8. uge. Fasensa er et monoklonalt antistof rettet mod IL-5 alpha receptoren på hvide-blodlegemer af typen eosinofile celler. 50% af alle astma-tilfælde er udløst af eosinofile reaktioner. I november 2017 blev Fasenra godkendt i USA og desuden er registrering på vej i Japan og en regulatorisk afgørelse ventes i H1 2018. Fasenra testes også i COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). AstraZenecas aktiekurs er steget med 4% siden d. 20. december, og er i et plus på 1% siden Nytår.

Cantargia har afsluttet to stk. emissioner d. 21. december, på i alt 232 mio. SEK. I alt er der udstedt 34,11 mio. stk. nye aktier til en tegningskurs på 6,80 SEK per aktie. Dermed stiger det samlede antal udestående aktier i selskabet med 94% til 66,19 mio. stk. Cantargia har desuden fået patent i USA og Kina på proteinet IL1RAP for dets primære pipelineaktiv CAN04. I begge regioner omfatter patentet behandling af solide tumor-former rettet mod IL1RAP som target. I Europa har Cantargia allerede fået udstedt et tilsvarende patent, og i januar kom det frem, at det tyske selskab MAB Discovery GmbH har trukket en protest mod patentet tilbage. Dette betyder i praksis, at Cantargia nu besidder de patentmæssige rettigheder til IL1RAP som target i behandlingen af solide cancer-former i USA, Kina og Europa. Cantargia-aktien har performet ganske pænt her i starten af 2018 og er steget med 7% de seneste uger. Siden årsskiftet er aktien +13%.

Hansa Medical har afsluttet patientrekrutteringen i det afsluttende pivotale multicenter studie Highdes med udviklingskandidaten IdeS. Der er optaget i alt 18 patienter. Formålet med studiet er at muliggøre nyretransplantation i patienter, som ellers ikke er i stand til at modtage en nyre da deres immunforsvar er overaktiveret og derfor vil afstøde organet. IdeS anvendes til at dæmpe immunforsvaret ved at blokere for specifikke HLA immun-antistoffer. Hansa Medical meddeler, at det efterfølgende er lykkes at nyretransplantere samtlige 18 patienter. Der ventes endelige opfølgnings-resultater fra studiet i Q3 2018. Ligeledes har Hansa Medical færdigrekrutteret et rent amerikansk studie med IdeS, hvor 17 patienter er optaget. Også her er det lykkes efterfølgende at nyretransplantere samtlige patienter herunder patienter, som har været i dialyse-behandling i 25 år, fordi det ikke har været muligt før nu at nyre-transplantere dem. Hansa Medical aktien er steget med 14% de seneste uger og er ligeledes i +14% siden Nytår.

Novo Nordisk har givet købsbud på det belgiske antistof-baserede selskab Ablynx. Der er per 22.december 2017 givet et bud på op til 30,50 EUR per Ablynx-aktie, svarende til en samlet købsværdi på 2,6 mia. EUR eller ca. 19,5 mia. DKK. Ablynx udvikler blandt andet antistoffet caplacizumab til behandling af blandt andet sjældne autoimmune blødersygdomme. I oktober præsenterede Ablynx positive fase III resultater med caplacizumab i Thrombotic Thrombocytopenic Purpura (aTTP), en sjælden livstruende autoimmun sygdom som påvirker blodpladerne og forårsager blodpropper som skader blodtilførslen til organerne. Herudover har Ablynx udviklet en nanobody-platform (antistof-fragmenter) som man har indgået en række aftaler på med globale aktører.

Ablynx har således mere end 45 egne og partner-programmer under udvikling inden for en række forskellige sygdomsområder. Indtil videre er Novo Nordisk blevet afvist af Ablynx, der finder buddet fra Novo Nordisk for lavt. Vi ser Ablynx som et meget fint match til Novo Nordisk hæmofili-forretning, men vi forventer, at det bliver vanskeligt at få fingrene i Ablynx, til den nu værende budpris omkring de 19-20 mia. DKK. Vi forventer, at Novo Nordisk vil give et hø-jere bud i løbet af de kommende uger, hvorefter det er muligt, at Ablynx vil være mere samarbejdsvillige. Novo Nordisks aktiekurs er steget med 2% siden d. 20. december og med 1% siden årsskiftet.

Xbrane Biopharma meddelte lige før jul, at man ligger i forhandlinger på det kinesiske marekd omkring udlicensering og salg af de kommercielle rettigheder for Spherotide. Xbrane ligger i forhandlinger med et større kinesisk selskab og forventer at kunne offentliggøre en aftale i løbet af 1.kvartal 2018. Samtidig meddeler Xbrane Biopharma, at man har fået stillet en kredit-facilitet på 50 mio. SEK til rådighed af selskabets hovedaktionær Serendipity Group, som besidder 10,51% af aktiekapitalen. Der vil formentlig være en spekulativ upside i Xbrane Biopharma frem mod offentliggørelsen af Spherotide-aftalen i Kina senere i dette kvartal. Xbrane Biopharma aktien er steget med 20% de seneste ca. 3 uger, og med 18% siden begyndelsen af januar.

Alligator Bioscience har modtaget en milepælsbetaling på 6 mio. USD fra partneren Janssen i forbindelse med at Janssen har besluttet at indlede kombinationsstudier med Alligator Bioscience antibody-programmet ADC-1013, som har CD40 som target. I fase II studier vil Janssen nu kombinere ADC-1013 med en såkaldt PD1- checkpoint inhibitor inden for en række forskellige kræftsygdomme. Vi ser det som særdeles positivt, at Janssen har besluttet at indlede kombinationsstudier, da det validerer Alligator Biosciences teknologi-platform. Vi ser fortsat aktien som betydeligt undervurderet. Alligator Bioscience aktien er steget med 10% de seneste uger og med 7% siden årsskiftet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank