Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tæt på skat på kryptovalutaer i Danmark?

Morten W. Langer

søndag 28. januar 2018 kl. 15:42

Økonomisk Ugebrevs survey viser, at mange investorer ser kryptovalutaer som et spekulationsobjekt. Derfor er det sandsynligt, at myndighederne indfører skattepligt på gevinster, vurderer ekspert. Skatteministeren siger, at han om nødvendigt er parat til at lovgive.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger vil Skatterådet på et af de kommende møder tage stilling til, om avancer på Bitcoin og andre kryptovalutaer er skattepligtige. Der foreligger allerede en afgørelse fra 2014, hvor Skatterådet fastslog, at Bitcoin ikke var skattepligtige (under nogle givne forudsætninger). Blandt andet henvises til statsskattelovens § 5, hvori det hedder, at ”formueforøgelse, der fremkommer ved at de formuegenstande, en skattepligtig ejer, stiger i værdi – medens der på den anden side ikke gives fradrag i indkomsten for deres synken i værdi – eller indtægter, som hidrører fra salg af den skattepligtiges ejendele (herunder indbefattet værdipapirer) for så vidt disse salg ikke henhører til vedkommendes næringsvej, for eksempel handelsvirksomhed med faste ejendomme, eller er foretaget i spekulationsøjemed, i hvilke tilfælde den derved indvundne handelsfortjeneste henregnes til indkomsten, ligesom også eventuelt tab kan fradrages i denne. …”

Meget tyder på, at skatteminister Karsten Lauritzen er forhippet på, at gevinster skal gøres skattepligtige. I en kommentar til Økonomisk Ugebrev skriver han, at ”der er både muligheder og udfordringer med kryptovalutaer. Fra et forbrugerperspektiv kan der være fordele. Men som politiker kan jeg også se nogle voldsomme udfordringer. De umiddelbare negative sider er, at digitale valutaer kan bruges til at understøtte kriminalitet, og så er der nogle skattemæssige udfordringer i forhold til, hvordan de skal beskattes.”

Videre skriver han, at ”SKAT har jo bedt Skatterådet tage stilling til, om køb og salg af Bitcoins skal anses som spekulation, fordi det er afgørende for, om Bitcoin-gevinster skal beskattes. Hvis Skatterådet når frem til en konklusion, som politikerne eller jeg som skatteminister ikke er enig i, har vi mulighed for at ændre lovgivningen, som man jo også har gjort i andre lande. Derfor afventer vi i første omgang Skatterådets afgørelse”.

Da Skatterådet kiggede på Bitcoin i 2014, blev det konkluderet, at Bitcoin ikke er en valuta og derfor ikke skal beskattes under kursgevinstloven, samt at Bitcoin kun skal beskattes som personlig indkomst, hvis der er tale om spekulation eller næring. Det var ikke tilfældet i det konkrete tilfælde i 2014, men Skatterådet tog ikke generel stilling til spekulationsspørgsmålet. I lyset af de voldsomme stigninger i Bitcoin-værdien siden 2014 skal Skatterå-det i år tage stilling til, om Bitcoin-gevinster bør anses som spekulation og dermed beskattes.

Økonomisk Ugebrevs survey understøtter delvist tesen om, at handel med Bitcoin er præget af spekulation, men billedet er ikke entydigt. ”Resultaterne antyder jo, at en stor andel af de nuværende investorer ser kryptovalutaer som et spekulationsobjekt. Så der er en vis sandsynlighed for, at spekulationsparagraffen anvendes, så kryptovalutaer – eller i hvert fald gevinster på Bitcoins – bliver skattepligtige. Det kan komme til at give en brat opvågen hos investorerne,” siger Preben Mejer.

Hovedparten af respondenterne er kortsigtede investorer og forventer, at de vil sælge ud af deres beholdninger, fordi kryptovalutaerne er præget af boble-lignende tilstande. Altså: Hvis Skatterådet eller senere Folketinget gør gevinster/tab skattepligtige, kan det udløse skattepligt på gevinster, mens tab bliver fradragsberettigede. Hvordan eventuelle overgangsregler bliver, er usikkert.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank