Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Formænd: Bestyrelsens Agenda 2018

Morten W. Langer

tirsdag 30. januar 2018 kl. 15:49

To aktive bestyrelsesformænd, Bo Rygaard og Peter Thorsen, som sidder i bestyrelser for både børsnoterede selskaber, privatejede og kapitalfondsejede selskaber, giver her deres bud på hovedfokus for bestyrelserne i 2018.

Bo Rygaard har her ved starten af det nye år fokus på dels de muligheder, der ligger i den mere solide globale økonomiske vækst, men også de risici, der ligger i anstrengte aktivpriser og centralbankernes mulige afvikling af pengepolitiske stimulanser, som kan udløse en større korrektion.

”I de bestyrelser, jeg sidder i, har vi meget fokus på at kapitalisere på de gode markedsforhold i både Europa og Asien og USA. Det giver et godt grundlag for at øge den organiske vækst. Jeg synes godt man kan sige, at der er kommet mere ro over feltet i Europa. Der har været valg i Frankrig og Tyskland, hvor der begge steder synes at være stabilitet og fortsat opbakning til EU tanken. Man har nået første skridt mod en aftale om Brexit. Og de tidligere meget pressede sydeuropæiske lande ser ud til at have overvundet den værste krise. Så overordnet er der kommet mere ro på. Vi ser de europæiske markeder udvikle sig fint, ikke mindst det tyske marked. Og det giver ekstra gode ekspansionsmuligheder, som vi vil udnytte. At vi får en fair share af markedsvæksten er hovedfokus i 2018.”

Skal virksomhederne bare træde speederen i bund og speede op?

”Nej, træerne vokser sjældent ind i himlen. Vi har også meget fokus på de risici, der ligger i, at centralbankerne bremser stimulanserne mere op, eller at markederne begynder at inddiskontere et sådan scenarie. Der er ingen tvivl om, at priserne på både aktier, obligationer, ejendomme og unoterede virksomheder er høje. Så vi holder et skarpt øje med, hvad centralbankerne pønser på. Vi fik ikke den forventede korrektion i 2017, og vi ved ikke om den kommer i 2018. Men kommer den, kan der være afledte effekter på resten af økonomien, man skal være opmærksom på. Vi har i nogle selskaber også store finansielle formuer liggende, og der er vi opmærksomme på, at priserne nu er anstrengte. Og derfor er vi også parate til at agere ved svagheder i markedet.”

Hvordan påvirker det opkøbslysten, at priserne på unoterede virksomheder også er høje?

”På grund af de bedre markedsforhold og gode finansieringsforhold er vi fortsat meget interesseret i opkøb, og der er også en betydelig aktivitet i de virksomheder, jeg er knyttet til. Selvom priserne er høje, kan de ofte retfærdiggøres. Men det er også klart, at en stor korrektion på de finansielle markeder hurtigt kan ændre det billede. Så vi tænker os om en ekstra gang. Centralbankernes ageren kan hurtigt ændre den aktuelle stabilitet og solide fremgang. Men lige nu ser vi ikke de store red flags.”

Tror du vi får endnu et år med stor M&A aktivitet?

”Når jeg snakker med bestyrelseskollegaer er der meget fokus på, at priserne er høje. Det holder det nok lidt tilbage. På den ene side har vi fornuftige markeder, som hurtigt kan ændre sig. På den anden sid er værdiansættelsen på aktiver højere. Men bundlinjen er, at jeg tror på en fortsat betydelig M&A aktivitet.”

Vi har tidligere talt om erhvervslivets digitale transformation. Er det fortsat på bestyrelsernes agenda?

”Ja, bestemt, og det er fortsat noget af det allervigtigste. Digital transformation anvender vi utroligt mange ressourcer på. I første omgang handler det om at tilknytte de rigtige kompetencer. Både eksterne konsulenter, egne folk i organisationen og i ledelsen og i bestyrelserne. Digital transformation er ikke et modefænomen, som går væk igen. Det er heller ikke noget, der stopper. Det er afgørende for at drive lønsom offensiv vækst. Men også et vigtigt defensiv tiltag for at undgå at blive overhalet indenom.”

Hvad er jeres hidtidige erfaringer med den digital transformation?

”Vores erfaring er, at succesfaktoren er proportional med, at man får de rigtige folk knyttet til at arbejde med det her. Og man kan ikke nøjes med at outsource opgaven til konsulenter. Virksomhedens organisation skal selv have fokus på det. Og det må ikke blive betragtet som et tidsbegrænset projekt. Man kan hele tiden blive dygtigere og dygtigere til at interagere med kunderne og sælge produkterne. Vi har oplevet, at vi ikke er nået så langt, som vi gerne ville, fordi vi ikke havde de tilstrækkelige kompetencer til at bære det igennem. Forandringer tager som regel væsentligt flere ressourcer end man forventer.

Også bestyrelsen skal være med i det her, både som facilitator og watch-dog, og for at sikre at der faktisk sker noget. Med de hastige forandringer, der sker i vores omverden, er det ikke tilstrækkeligt at bestyrelsen er med til at udarbejde strategiplaner. Det er mindst ligeså vigtigt, at bestyrelsen er med til at bygge bro over til eksekveringen,” siger Bo Rygaard.

Peter Thorsen ser det som et af de vigtige fokuspunkter i bestyrelsesarbejdet, at bestyrelsen får mere tid til selve forretningen. ”Jeg går meget op i, at bestyrelserne især i børsnoterede selskaber får mere tid til at snakke forretning. I dag anvender vi rigtig meget tid på compliance, herunder formulering i børsmeddelelser, aktionærfortegnelser, forsikringsforhold og en masse andre forhold, som ikke handler om selve forretningen. Her har de privatejede og kapitalfondsejede virksomheder en stor fordel i at kunne fokusere.”

Hvordan mener du, at bestyrelserne kan håndtere denne problemstilling?

”Først og fremmest kan det blive nødvendigt at overveje at holde flere bestyrelsesmøder, end de typiske fire årlige møder plus en strategidag. Som det er nu, vil typisk fire ud af seks timer blive anvendt til forhold, som ikke drejer sig som selve forretningen. Det er vigtigt, at vi også får tid til at snakke om, hvad konkurrenterne gør, om markedsforhold og hvordan vi skal forholde os til udviklingen. Jeg tror, at der er vigtigt at vi alle forsøger at modarbejde tendensen til at bruge tiden på andre ting. Bestyrelsen skal selvfølgelig leve op til de stillede krav. Men tiden kan måske tilrettelægges anderledes.”

Komitéen for God Selskabsledelse har netop skærpet oplysningskravene om bestyrelsens kompetencer og selvevaluering. Hvad synes du om det?

”For store børsnoterede selskaber med en spredt ejerkreds kan det godt give mening. Men alt for mange regler og processer komplicerer også tingene. I virkeligheden er jeg tilhænger af, at der sikres en nødvendig fornyelse i bestyrelserne ved at der fastsættes en fast regeringstid for hvert enkelt bestyrelsesmedlem.”

Bo Rygaard sidder i bestyrelserne for blandt andet Parken Sport & Entertainment, Netcompany, Dreyers Fond og Freja Ejendomme. Peter Thorsen sidder i bestyrelserne for blandt andet IC Group, TK Development, Genan og Droob.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank