Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Borgen skuer op for priser og ned for risiko

Morten W. Langer

mandag 05. februar 2018 kl. 9:56

Danske Bank leverede et solidt regnskab for 4. kvartal 2017 fredag, hvor aktien gik et par procent mere frem end markedet. Især nettorenteindtægter overraskede positivt. CEO Thomas Borgen kører fremad med en øget rentemarginal på erhverv, mens han samtidig skruer ned for risikoen på erhvervsudlån.

Landets største bank, Danske Bank, udvikler sig fortsat solidt, ikke mindst båret frem af historisk og ikke-langtidsholdbar tilbageførsel af tidligere hensættelser som indtægter. Alene i årets sidste kvartal gav det et kunstigt løft til overskuddet på 241 mio. kr., hvilket var 200 mio. kr. mere end analytikerne havde forventet.

De overraskende store tilbageførsler af tidligere hensættelser skyldes især en stærk udvikling i forretningsenheden ”Corporates & Institutions”, altså større virksomheder, hvor der de seneste mange kvartaler har været store tabshensættelser. Modsat bidrog den bredere erhvervsforretning ”Business Banking” med de laveste tilbageførsler i fem kvartaler.

Faktisk blev koncernens overskud før skat lige præcis 200 mio. kr. bedre end analytikerne havde forventet, så bundlinjen var, at Danske Banks basisforretning udviklede sig præcis som forventet.

To vigtige poster, som netop afspejler basisforretningen, er nettorenteindtægter (6.039 mio. kr.), som kom ud knap to procent bedre end forventet, og gebyrindtægter (4.217 mio. kr.), som endte tre procent højere end forventet.

Den positive udvikling i nettorenteindtægterne er overraskende, fordi det samlede udlån faktisk faldt tre mia. kr. fra 3. kvartal, hvilket dækker over en let stigende rentemarginal. Samme billede som i Ringkøbing Landbobank.

Udlån til erhverv undergår store strukturelle ændringer, idet udlån til kommercielle ejendomsselskaber er beskåret hårdt, og det samme er sket med udlån til industri. Billedet er fuldstændig det samme for de store nordiske erhvervsvirksomheder i ”Corporate & Institutions”, hvor udlånet mod kommercielle ejendomsselskaber det seneste år er beskåret med ni milliarder kr. og udlånet til industri med fem mia. kr. Til gengæld er udlånet til stabile forbrugsvarer (eksempelvis Carlsberg) øget markant. Ændringen kan afspejle et ønske om at nedbringe den samlede udlånsrisiko.

Mens rentemarginalen for private fortsat er under pres, er rentemarginalen for erhverv stigende. Udlånsmarginalen har været støt stigende de seneste otte kvartaler i Business Banking, og det har udløst stigende nettorenteindtægter trods et lavere samlet udlån. Særligt i den danske og svenske forretning er rentemarginalen for erhvervsudlån steget markant, fremgår det af bankens Factbook.

Billedet er det samme for de store nordiske erhvervsvirksomheder under ”Corporates & Institutions”, hvor rentemarginalen de seneste tre kvartaler er steget – med i alt fire procent. Også her er billedet, at selvom det samlede udlån de seneste fire kvartaler er faldet, er nettorenteindtægterne steget, så de i 4. kvartal er 100 mio. kr. større end i 3. kvartal.

Wealth Management, herunder Private Banking, fortsætter med at være en af de helt store cash cows for banken. De seneste kvartaler har forretningen dog været mere eller mindre flad, og der synes at være tendens til en vis mathed i væksten. Det ekstra gode resultat i 4. kvartal skyldes de tilbagevendende årlige performamce fees, som udløses i årets sidste kvartal. I forhold til 4. kvartal er management fee noget lavere, hvilket kan afspejle øget konkurrencepres. Og antallet af kunder er også faldet lidt.

Ifølge regnskabet er der ikke noget der tyder på, at banken følger Finanstilsynets henstillinger om at skrue ned for aktieudbytter og aktietilbagekøb. Danske Bank reviderer godt nok sin udbyttepolitik og lanceret nyt aktietilbagekøbsprogram på 10 mia. kr. Der indstilles udbetaling af et ordinært udbytte på 10 kr. per aktie mod 9 kr. per aktie i 2016. Danske Bank har også besluttet at revidere sin udbyttepolitik, så banken fremadrettet vil udbetale 40-60 pct. af årets resultat, mod tidligere 40-50 pct.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank