Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hurra – volatiliteten er kommet tilbage

Sten Thorup Kristensen

onsdag 14. februar 2018 kl. 8:30

BørsmæglerRating 2018 for Obligationsmæglere: Den lave volatilitet i markedet lagde sidste år også en dyne over handlen med obligationer. Færre end normalt havde behov for at handle. Men året var interessant på andre måder – ikke mindst ved, at de udenlandske investorer for alvor har fået blik for danske realkreditobligationer.

Investorer over hele verden følger med bekymring, når de finansielle markeder tumler rundt, som de har gjort det de seneste uger, med overraskende pludselige rentestigninger og efterfølgende særdeles nervøse reaktioner på aktiemarkedet.

De danske obligationsmæglere kan også være bekymrede, men det er på en anden måde: Det er hårdt arbejde, der ligger foran dem. Men de er også sikre på, at de får omsætning på bogen. Det sidste er tiltrængt, for de usædvanligt rolige markeder, vi har set de seneste år, har bremset investorernes lyst til at handle, hvilket igen har givet mindre arbejde til mæglernes market maker-funktioner.

LAV VOLATILITET 

”Aktiviteten på det danske marked for rentebærende fordringer har været underdrejet det seneste år. Der har stadig været rigeligt med udstedelser fra realkreditinstitutterne. Men volatiliteten i markedet har været så lav, at der ikke rigtigt var nogen, der var nødt til at lave forcerede tilpasninger af deres porteføljer,” siger head of trading Kenny Gade fra SEB.

”Året blev kendetegnet ved jagten på merrente uden nævneværdig notits af de forbundne risici. Hvis renten enten falder eller stiger abrupt, ændrer varighedskarakteristika sig på konverterbare obligationer, og det gør, at man bliver tvunget til enten at tage mere risiko i form af varighed, eller at sælge obligationerne fra. Men den situation indtraf ikke rigtigt på noget tidspunkt sidste år,” uddyber han.

På det seneste er der i den grad kommet volatilitet i markedet igen. I første omgang kan det give et yderligere omsætningsfald – når obligationskurserne falder, vil investorer i de store serier af konverterbare realkredit- og flexobligationer af nogle tekniske grunde tendere til at holde på, hvad de har. ”Men på den længere bane er det en re-prisning, der gør, at forskellige investorer, lige fra indenlandske og udenlandske long only-kunder til hedgefonde, gerne vil handle. Så alt andet lige ser jeg dette som meget fint for en forøget aktivitet i markedet,” siger Kenny Gade. Han peger også på, at de stigende renter i sig selv kan lokke nogle private investorer ud af busken. I de forgangne år, hvor negative renter har været dagens orden, i visse tilfælde selv i femårige realkreditobligationer, har nogle investorer valgt at ligge kontant. Det er i praksis ikke en valgmulighed for en stor institutionel investor, hvis alternativ er at betale negativ rente til banken. Men privatpersonen, der gerne vil placere nogle få mio. kroner risikofrit, kan vælge at fordele pengene på bundne konti i pengeinstitutterne.

Morten Byrdal, head of trading i Jyske Bank, ser også disse uger som positive for mæglerne. Men også udfordrende på et niveau, man ikke har set i et pænt stykke tid. ”Der er ingen tvivl om, at 2017 har været et lidt småkedeligt obligationsår, hvor man som mægler har kunnet spille med og gøre en forskel, selv om man måske ikke har haft det helt tunge at byde på. Sammenligner man med det marked, vi har haft i starten af februar, er der ingen tvivl om, at det er her, kunderne også vil opleve, at der kan være forskel på de enkelte market makere,” siger Morten Byrdal. Han tilføjer, at det er i denne type af markeder, at mæglerne for alvor optjener deres karakter i undersøgelser som børsmæglerratingen. Blandt andet på evnen til at stille skarpe priser i større volumener.

UDLANDET IND I REALKREDIT

2017 har også vist et andet markant træk, anfører Lass Højlund, global head of rates i Danske Bank: ”2017 har været et roligt, men også interessant år. Det har været et år, hvor udlandet fik øjnene op for de danske realkredit- og flexobligationer. Vi har i årevis markedsført vores produkt i hele verden. Denne indsats har nu båret frugt. Gevinsten ender jo hos boligejerne, som får bedre kurser end ellers,” siger han. Til gengæld har den udenlandske interesse været mindre heldig for de danske investorer, der har været vant til at dominere realkreditmarkedet fuldstændigt. ”Investorerne får i gennemsnit en lavere forrentning. Vi ser nogle realkredit- og flexobligationer, som ligger meget lavt i rente, i forhold til hvad vi har set historisk. Det får selvfølgelig nogle til at overveje, om de skal investere i andre ting,” siger Lass Højlund.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank