Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Et godt år for de små børsmæglere

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 13. februar 2018 kl. 10:58

BørsmæglerRating 2018 Obligationsmæglere: Obligationsmæglere i regionalbanker får bedre og bedre bedømmelser fra kunderne i Økonomisk Ugebrevs årlige BørsmæglerRating på obligationssiden. Men de kan få det sværere i konkurrencen med de store, hvis det nuværende urolige marked fortsætter: De har ikke den samme kapital bag sig.

At en storbank vinder årets Børsmægler-Rating på obligationssiden er ikke udtryk for, at de mindre spillere bliver presset – i hvert fald ikke i kundernes bedømmelser. Tværtimod fortsætter de senere års tendens til, at de regionale banker fylder mere i markedet.

Jyske Bank kan næppe se det som nogen katastrofe, at den må ned på andenpladsen, for det var nærmest en sensation, da den i 2015 gik direkte fra bunden til toppen af tabellen. Sydbank går frem i bedømmelse og konsoliderer sin tredjeplads. Spar Nord har både fremgang i karaktervurdering og går også en placering frem. Og Lind Capital Fondsmæglerselskab får i år bedømmelser nok til at blive ratet.

Men der er stadig meget stor forskel på, hvor bredt et udvalg af ydelser, de enkelte finanshuse leverer. Regionalbankerne er f.eks. altovervejende fokuserede på realkreditobligationer, hvor de også har konkurrencefordelen i at være tilknyttet enten eget realkreditinstitut eller Totalkredit, hvorved de får obligationer ind fra detailkunderne. Det gør det nemmere for dem at samle sammen til en investor, der gerne vil købe en større mængde realkreditobligationer. Så længe investoren blot forstår, at der er grænser for, hvor stor denne mængde kan blive.

Og i dette marked er investorkunderne relativt langmodige: De gør en pointe ud at fordele omsætning til flere mæglere, så udbuddet forbliver bredt, og de accepterer det vilkår, at feltet ved de større handler er snævret ind til mæglerne fra de store banker.

DERIVATER ER KOMMET MED

Også når det gælder formidlingen af derivater, herunder swaps, som i år for første gang indgår i ratingen, må man ifølge Lass Højland fra Danske Bank til storbankerne, herunder SEB, for at blive betjent. Denne del af ydelsen er ikke specielt vigtig for kunderne (se de to kolonner nederst til højre i skemaet), men den tæller dog med.

Det samlede mønster fremgår klart, når man f.eks. sammenligner specifikke karakterer for de to frontløbere, Danske Bank og Jyske Bank. Jyske Bank er faktisk mere end et hestehoved foran rivalen på det område, kunderne går allermest op i: At stille skarpe priser på obligationer. Men respondenterne tænker ikke nødvendigvis på handelsbeløb af samme størrelse, og desuden er Danske Bank også klart bedre på alt det andet – statsobligationer og derivater.

Sydbank på tredjepladsen får specifikke karakterer, der langt hen ad vejen ligner Jyske Banks. Men banken får lidt højere karakterer på analyser og lidt lavere på skarpheden af priserne.

Kenneth Brågård, afdelingsdirektør i Sydbank, oplyser til Økonomisk Ugebrevet: ”Vi er meget glade for resultatet. Vi har noteret os følgende: Vi har fremgang for tredje år i træk. Vi scorer højt på de to vigtige områder – evnen til at stille skarpe priser på realkredit og daglig rådgivning og sparring. Vi er gode på obligationsanalyse.”

Han oplyser videre, at Sydbank i 2017 har oplevet kundefremgang og udvidet staben på området. Fremadrettet ønsker man at forbedre kendskabsgraden, det vil sige den andel af respondenterne, der kender Sydbank nok til at give den en bedømmelse som obligationsmægler.

BLANDT BUKET TIL NYKREDIT BANK

Nykredit kommer ind på fjerdepladsen, og går en plads frem – det er dog kun på decimaler, at SEB bliver overhalet i år. Ambitionerne rækker også til mere. ”Det er en blandet buket til Nykredit Markets. Det er helt afgørende for os at være tæt på vores kunder, så derfor er undersøgelsen noget, vi nærlæser og lærer af. Vi glæder os selvfølgelig over, at kunderne rater os i top, når det gælder målrettet rådgivning, og også anerkender vores analytiske kompetencer på realkredit med en placering i top3,” skriver Jeanette Kiirdal, direktør i Nykredit Markets.

Hos Jan Gerhardt, der er direktør i handels- og udlandsområdet i Spar Nord, som kommer ind på sjettepladsen, er tilfredsheden mere udelt. ”Jeg synes, det er meget på linje med tidligere år. Vi er meget tilfredse med vores overordnede scoring på 3,0 og på fremgangen fra året forinden. Vi skal fortsat arbejde på kendskabsgraden til vores lille bank, og i sig selv forventer jeg, at dette vil give flere respondenter og flere positive svar.”

Videre siger han: ”Svarene på de enkelte detailspørgsmål viser tydeligt, hvor vi satser. Vi er ikke et analysehus, men satser på kendskabet til kundernes behov for rådgivning, sparring og kendskab til markedet, kombineret med skarpe priser. Det scorer vi fine point på, specielt på realkreditmarkedet.”

Hos Lind Capital Fondsmæglerselskab er der kage til kaffen i dag, selv om karakteren 2,9 kun rækker til sidstepladsen. ”Vi er da stolte over på så kort tid at have opnået en kendskabsgrad, der gør os berettiget til at være med på ranglisten. Endvidere er jeg særdeles tilfreds med ”gennemsnitskarakteren” set i lyset af, at vi dels ikke stiller likviditet til rådighed for kunderne, dels alene bidrager med analyse på virksomhedsobligationer. Vi fejrer nok ikke succesen med champagne – måske en othellolagkage, men først og fremmest et stort cadeau til de ældre herrer i Hellerup,” skriver director Allan Rank Jensen i sin kommentar. Moderselskabet Lind Capital holder selv til Aarhus.

HÅB FOR DE STORE

Det har ikke inden redaktionens deadline været muligt at få en kommentar fra SEB eller Nordea om deres ratinger. Sidstnævnte var tidligere som en selvfølge i toppen af listen, men specielt de seneste tre år er Nordea faldet til bunds på listen, og i år må storbanken lide den tort også at blive overhalet af Spar Nord, så den lander på syvendepladsen – næstsidst i feltet.

Nordea fremhævede i sin kommentar sidste år, at dårlig presse for banken generelt kunne have smittet af på bedømmelsen af mæglerfunktionen. Det kan også være tilfældet i år – Nordea bliver stadig som regel omtalt negativt, hvor Thomas Borgen har fået sat en mere positiv dagsorden for Danske Bank.

De store mæglere, der ligger i den kedelige halvdel af listen – foruden Nordea er det SEB og Nykredit Bank – kan også gøre sig forhåbninger om at blive ratet bedre næste år, hvis de urolige markeder fortsætter, hvilket de som bekendt gjorde torsdag og fredag. Det vil favorisere de mæglere, der har en dyb historik og stærke finansielle og analytiske muskler.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank