Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Dansk fintech oplever tøven fra banker

Joachim Kattrup

tirsdag 20. februar 2018 kl. 12:56

Interview: Adm. direktør Thomas Krogh Jensen for den hjemlige finansielle udviklingsklynge, Copenhagen Fintech, ser mulighed for at skabe 5000 arbejdspladser ud af fintech start-up miljøet i Danmark. Forretningsdrivere er FN’s 17 verdensmål, øget regulering og blockchain-teknologien. Men den etablerede finanssektor hænger lidt i bremserne, vurderer han.

ØU: Hvordan er investeringsklimaet i forhold til fintech virksomheder i Danmark?

TKJ: ”Det er den branche-vertikal, som der p.t. bliver investeret flest penge i. Det er svært at få helt valide tal, men den seneste opgørelse fra udgangen af 2016 viste en faktor otte stigning i antallet af investeringer i fintech-virksomheder i forhold til året før. Så der bliver investeret rigtig meget i fintech i Danmark. Og det er både den finansielle sektor selv, business angles, fonde og andre former for venturekapitalister, som er med.”

Den finansielle sektor er ofte blevet beskyldt for at tøve med udvikling af ny teknologi. Er det en påstand, som der efter din vurdering er hold i?

”Det tror jeg stadig er en rigtig pointe. Hvad jeg hører fra den traditionelle del af sektoren er, at man selv er opmærksom på den problemstilling. Det er derfor ikke nødvendigvis en konflikt, fordi dele af sektoren selv erkender, at den arbejder med nogle tunge forældede systemer, som gør det svært at skrue hastigheden op i forhold til nye produkter, markedsmuligheder og partnerskaber. Men antallet af partnerskaber er stigende”

Er de danske finansielle aktører engageret tilstrækkeligt i fintech-miljøet i Danmark?

”Jeg oplever, at der grundlæggende er en stor appetit blandt store finansielle aktører i at engagere sig i fintech start-up miljøet. Men det er også klart, at der er mere vilje og lyst der, hvor interesserne er komplementære, end på områder, hvor konkurrencen er meget direkte. Det gælder måske for alle brancher, og problemet er derfor ikke så meget manglende interesse, men måske mere manglende evne til at agere på grund af tunge og rigide systemer i det traditionelle finansielle system. Vi kunne godt tænke os, at udviklingshastigheden og investeringstempoet var højere.”

Hvilke forretningsdrivere vil du pege på som helt afgørende for udviklingen af fintech-miljøet?

”Grundlæggendeskabte finanskrisen et tillidsknæk til den finansielle sektor. Det gav og giver stadig nogle muligheder. På ryggen af den finansielle krise kom en voldsom regulering af sektoren, hvor myndigheder gik efter den lidt for kreative tænkning i branchen. Så på den ene side er det blevet mere besværligt at drive finansiel virksomhed, på den anden side giver det nogle nye forretningsmuligheder for teknologivirksomheder. Dertil er der mega-trends i relation til den generelle digitalisering, som handler om effektivitet og bedre kundeoplevelser – det er en stor drivkraft. Og så ser vi mange nye aktører – fx Amazon – som træder ind på den finansielle scene og udløser nogle helt nye kundeforventninger til finansielle ydelser og services. Sidst, men ikke mindst, er det tydeligt, at millennium-generationen har nogle helt andre præferencer til loyalitet og tillid end tidligere set.”

Hvilken rolle spiller blockchain-teknologien for fintech-miljøet?

”Den har et enormt potentiale. Vi har lige set, at Mærsk og IBM vil etablere en betalingsplatform på basis af blockchain-teknologien. Det er et godt eksempel på, at tingene er ved at flytte sig fra små eksperimenter til helt konkrete løsninger i markedet. Så er der krypto-valutaerne, hvor flere her i huset er involveret i både helt nye tiltag og i allerede bestående krypto-valutaer. Det er fx handelsplatforme for krypto-valutaer og ICO’er (Initial Coin Offering), hvor der søges finansiering til udvikling af helt nye kryto-valutaer målrettet et formål eller segment.”

Hvad er din holdning til den hype og de spekulative udfordringer som krypto-valutaerne synes at gennemleve for tiden?

”Jeg mener det minder lidt til internettet i version 1 – IT-boblen eller dot.com krisen. Der er ingen tvivl om at teknologien bag kan demokratisere og skabe mere gennemsigtighed, og derfor vil den med tiden vinde bred accept. Der er muligvis en boble nu med stor volatilitet og usikkerhed som konsekvens. Men efterfølgende vil der komme en modning, fordi teknologien har potentiale til at sænke transaktionsomkostninger, fjerne mellemled og gøre det lettere at foretage betalinger på tværs af grænser. Blockchain-teknologien har nogle fundamentale egenskaber, som har været med til at skubbe til både en demokratisk og en forretningsmæssig udvikling i den finansielle sektor.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank