Langers Skarpe Aktietips
Carlsberg er ikke ramt af sanktioner, og vi forventer bedring af Carlsbergs økonomiske præstation i Rusland: Ifølge Carlsbergs halvårsregnskab skyldes det faldende salg det svage økonomisk klima og andre lokale forhold: ”The value of the Russian beer market grew in the first six months while market volumes declined by an estimated 6-7% due to the uncertain macroenvironment, weak economic development and bad weather, particularly in June. Our Russian volume market share declined by 120bp to 37.4% (source: Nielsen Retail Audit, Urban & Rural Russia) but with our value share declining considerably less as the market share loss was most pronounced in the economy segment. (…). A temporary disruption in sales as a consequence of a change in the legal structure of Baltika Breweries also played an important part in relation to the market share loss.” Faktisk ser det ud til at russisk økonomi igen er på vej frem efter en længere periode med opbremsning. Seneste data fra den russiske stats statistikkontor i Moskva viser dog, at detailsalget af øl i juli faldt 2,2 % i forhold til samme måned sidste år, mens engrossalget faldt hele 22 %. I forlængelse af lidt bedre økonomiske indikatorer fra OECD for Rusland for juli bør det dog bemærkes, at både den almindelige forbrugertillid i Rusland, samt lysten til at købe større forbrugsgoder, på det seneste har været stigende, viser data fra Danske Bank (side 6)
USAs økonomi bremser op, men alle er optimister: Fredagens jobtal for USA var meget skuffende, og tallene viste tilbagegang over hele linjen i forhold til det forventede. Vi tror modsat de fleste økonomer ikke, at der er tale om et enligt skvulp. Næsten alle økonomer er altså overbeviste om, at USAs økonomi er i solid fremgang. Vi vurderer, at de skuffende jobtal er udtryk for ny svaghed i USA’s økonomi. Billedet bekræftes af de seneste data fra ECRI, udviklingen i det private forbrug og ogå. ordreindgangen for varige goder. Det private forbrug faldt i juli 0,2 %. Og ordreindgangen excl. Transport faldt 0,8 % i juli. Langt de fleste økonomer vil hellere kigge på de ledende indkatorer, som PMI fra Markit og ISM fra de amerikanske indkøbschefer. Svagheden ved disse målinger er, at en besvarelse fra en virksomhed tæller med med samme plus, når den har 1 % fremgang i omsætning (eller på andre indikatorer) som hvis den har 25 % fremgang. Alts. vil målingen være meget positiv, hvis mange virksomheder oplever fremgang, selvom fremgangen er meget lille.
Aktiestrategi: Stor sandsynlighed for nyt aktierally, men pas på: Umiddelbart giver de seneste begivenheder grundlag for et nyt aktierally. 1) Ny svaghed i USA’s økonomi betyder, at en forhøjelse af den korte centralbankrente bliver skudt et godt stykke længere ud i fremtiden, og der kan måske oven i købet komme nye stimulanser fra FED. 2) Hertil kommer, at ECB- den europæiske centralbank – jo i denne uge lancerede nye stimulanser og en lavere rente.
Obligationsopkøb kan få stor betydning. Men der mangler fortsat politiske reformer, og det er spørgsmålet, om der er politisk vilje til at gennemføre dem. 3) Endelig ser der nu ud til at komme en våbenhvile omkring Ukraine-konflikten, hvilket vil være positivt for europæisk økonomi. Det vil også betyde, at den risikopræmie, som investorer og banker ellers ville beregne sig på øget geopolitisk usikkerhed, vil blive reduceret igen stille og roligt, når troen på ny ro og orden indfinder sig. Grundlæggende kan centralbankernes kanoner altså løfte aktierne højere op. Modsat tæller, at virksomhedernes overskud kan komme under fornyet pres, hvis realøkonomien bremser meget hårdt op. Aktiernes værdiansættelser er allerede meget høje på multiple, og 80 % af det seneste års aktiekursstigninger skyldes højere multiple. Kan det fortsætte den vej – med måske faldende overskud i virksomhederne? Vi tvivler. De næste uger på aktiemarkedet bliver ekstremt vigtige. Et solidt og bekræftet brud op gennem 2000 niveau for S&P 500 vil igangsætte et nyt rally på måske 5-10 %. Vi er dog skeptiske, men kører selvfølgelig med op, hvis markedet peger opad. Vi er 70 % investeret i Pensionsporteføljen og derfor i position til at køre med frem.