Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 22. september 2014 kl. 8:12

Sektortrends: Healthcare-sektorindeks holder stand

Pas på danske hjemmemarkedsvirksomheder: Som det fremgår af AktieUgebrevets konjunkturbarometer for dansk økonomi bremser dansk økonomi nu hårdt op igen. Vi forventer at dette vil sætte sig negativt i beskæftigelsen, forbrugertilliden og det private forbrug de kommende måneder. Derfor vil vi fortsat holde os fra aktier, hvor den bagvedliggende forretning alene er rettet mod det danske hjemmemarked. Der kan udmærket være tale om gode aktier, men de underliggende forretningsvilkår vil sandsynligvis blive svækket yderligere. Særligt byggematerialegrossisterne, Solar, Sanistål, Brdr. A&O Johansen, Flügger, DLH, North Media, InterMail, Land & Leisure og Parken bør man være ekstra forsigtige med de kommende måneder. Det samme kan man langt hen ad vejen sige om selskaber, som har hovedparten af deres forretning i Europa, hvor det særligt i Tyskland kører ned ad bakken, mens det går bedre i de sydeuropæiske lande.

Fingeren er nervøst lige over salgsknappen: Som det fremgår under Aktiebarometeranalysen forventer vi i allerbedste fald et sidste ben på 3-5 %, hvorefter der kommer en større korrektion ned. De seneste års bull marked har langt hen ad vejen været drevet af højere værdiansættelser på multiple, og kun i mindre omgang øgede overskud i virksomhederne. Med udsigt til en global økonomisk opbremsning, vil det antageligt være et spørgsmål om tid, før analytikernes optimistiske forventninger til selskabernes overskud de næste år falder sammen. Når det for alvor sker, er der lagt i ovnen til en større nedtur. Vi er fortsat 60 % investeret i danske aktier, så vi tager også gerne den sidste tur med op. Men med fingeren nervøst lige over salgsknappen.

Black Swan index – pas på, pas på: Selvom vi nævner det under Aktiebarometer er det værd at gentage, at det såkaldte SKEW indeks torsdag-fredag er steget til det højeste niveau i fem år. Vi har de seneste måneder flere gange påpeget at skew indeks var tæt på historiske højder, og faktisk er der hver gang kommet en mindre korrektion ned. Forskellen denne gang er, at det faktisk er gået i ny rekord, med værdien 146. Som tidligere oplyst afspejler dette indeks amerikanske investorers tro på en større aktienedtur, idet stigende værdier kommer af flere købte putoptioner out-of-the-money. Altså finansielle instrumenter, der kun bliver penge værd, hvis der kommer et stort fald på aktiemarkedet.

Husk hvis du har investeringsforeninger: Vi synes at tiden er inde til at minde de ca. 700.000 danskere med investeringsbeviser typisk købt gennem deres bank, at investeringsforeninger rummer mange fordele, blandt andet risikospredning og at eksperter vælger de aktier, der skal investeres i. Men der er også rigtig mange ulemper. Se blandt andet denne præsentation, som henviser til en stribe kritiske rapporter om praksis i investeringsforeningerne, fra blandt andet Nationalbanken, Finanstilsynet, penge- og pensionspanelet og analyser i Økonomisk Ugebrev. Det værste er dog, at det ligger indbygget i konstruktionen at investeringsforeningerne altid skal være mindst 80 % investeret i det aktiv, som afdelingen har valgt som tema. Det betyder, at danskere med investeringsforeninger er tvunget til at tage hele turen med ned, når den kommer, antageligt indenfor de kommende måneder. Men foreningerne betaler jo bankerne for at yde kunderne rådgivning: ja, de betaler i høj grad. Men de siger aldrig, at kunderne skal sælge alle deres investeringsbeviser og gå kontant. For så mister de meget store indtægter fra investeringsforeningerne i formidlingsprovision. Der er tale om årlige milliardbeløb.

Gå efter udvalgte aktiehistorier og undervurderede aktier: Da den generelle stigende aktietrend, som vi har set de seneste 2-3 år, er ved at være overstået, skal man nu gå efter udvalgte aktiehistorier og undervurderede aktier. Eksempler på vores tænkning er det seneste køb i Carlsberg, som længe har været underdrejet på grund af svaghed på det russiske marked. Vi ser mulighed for at russisk økonomi snart kommer i ny fremgang, blandt andet på grund af en stille og rolig afvikling af handelssanktionerne. Vi har tidligere oplyst, at de ledende indikatorer for Rusland faktisk ser rimeligt positive ud. En anden aktiehistorie, der kan overraske positivt, er SAS. Aktien er efter vores vurdering relativt billig, og der skal ikke meget til, for at aktien stiger 30-50 %.

 

Prøv Økonomisk Ugebrev Formue / AktieUgebrevet gratis i 3 uger her

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank