Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nye Silicon Valleys vil ændre ”gamle” industrier

Økonomisk ugebrev

fredag 02. marts 2018 kl. 15:28

Boganmeldelse: At have teknisk forståelse og analytisk evne til at forstå komplekse problemstillinger bliver de helt afgørende faktorer for fremtidens ledere. Fordi helt nye teknologisk baserede industrier vil ændre erhvervslivet i et større tempo end nogensinde. Vi må lære at tænke på en ny måde. Vi må vænne os til, at der bliver endnu flere hurtigt voksende økonomier udenfor industrilandene.

Det er budskabet i en fængende og letlæselig bog ”The Industries of the Future,” skrevet af Alec Ross, der i fire år var rådgiver for tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, med den opgave at lancere en innovationsdagsorden for USA’s udenrigspolitik. Han besøgte innovative projekter overalt i verden og stod bag et omfattende program for udvikling af virksomheder og kommunikationsteknologi i Afrika. Robotudviklingen og digitaliseringen er en selvfølge. Det vil være grundlaget for fremtidens industrier. Men det er de afledte konkrete konsekvenser af denne udvikling, han hæfter sig ved og beskriver. For de vil vende op og ned på det velkendte.

Genteknologi gør det muligt at lave langt mere præcise behandlinger, f.eks. af kræft, og det bliver især muligt at behandle mentale lidelser, f.eks. hos soldater, der vender hjem fra krigen, og dermed kan en række adfærdsproblemer også behandles, f.eks. alkoholisme. Det vil revolutionere lægevidenskaben, og det bliver en gigantisk industri, forudser han.

Alec Ross mener, at Kina bliver lederen i den udvikling, fordi den kinesiske regering satser langt flere forskningsmidler på dette område end eksempelvis USA.

Bank- og finansmarkedet bliver grundlæggende forandret, men det sker ikke ved øget brug af teknologi i finanssektoren. Det bliver virksomheder udenfor traditionelle banker og finanshuse, som får en afgørende betydning. Dybest set handler bankdrift om at behandle data. Men det duer bankerne ikke til, mener han. Ved brug af big-data har teknologiselskaber langt bedre indsigt i kunderne end den gammeldags overvågning i bankerne.

Ved brug af bigdata kan pengestrømmene følges minutiøst. Et dataselskab kan følge en kundes forbrugsmønster i detaljer, og kan dermed basere et lån på personens og virksomhedens forbrug. Så bliver det ikke længere nødvendigt at lave en kreditvurdering. Det sparer medarbejdere. Det er udelukkende myndighederne, der i dag hindrer, at bankerne væltes omkuld af fintech-selskaber, lyder vurderingen.

Alec Ross hæfter sig ved, at afrikanske teleselskaber som M-Pesa i Kenya er ved at udkonkurrere bankerne, fordi kunderne kan overføre penge via mobilen, også fra udlandet. Man kan gå fuldstændig udenom de eksisterende banksystemer og overføre pengene på ét sekund. Kunder kan desuden deponere penge i teleselskaberne i stedet for i bankerne. Det er blevet en dramatisk udfordring i flere afrikanske lande, som på dette felt er foran resten af verden.

Brugen af big-data rummer betydelige risici, men skaber også nye industrier. Både cyberangreb og cybersecurity er blevet en kæmpeindustri. Bigdata giver også brugerne mulighed for konstant at vurdere fremtiden. Det reducerer behovet for bagudrettede analyser. Nu kan aktuelle og fremtidige tendenser analyseres her og nu, og derfor bør en virksomhed sætte en andel af budgettet til side for konstant at vurdere, om resten af budgettet (virksomheden) styres effektivt.

Det er i dag muligt at analysere i realtid, om samtlige afdelinger og medarbejdere fungerer effektivt, som når en landmand med højteknologi kan overvåge sine marker og sætte ind med den rette mængde gødning og ukrudtsbekæmpelse på rette sted og tid. Big data gavner ikke kun de store virksomheder. Det kan snarere blive en fordel for de små, og selv småbønder i ulandene kan bruge big-data og mobiltelefonen for at forbedre fødevareproduktionen til en uhyre beskeden udgift. De nye teknologier kan bredes ud til en langt større del af befolkningen og meget hurtigere end hidtil. Dermed vil vi opleve en langt større værdiskabelse på globalt plan end i de seneste 20 år, hvor internettet og Silicon Valley var dominerende.

Alec Ross forudser, at der vil opstå en række nye Silicon Valleys på de nye industriområder overalt i verden, hvor der er højtuddannet arbejdskraft til en billig penge. De eksisterende industrilande kan blive væltet af banen som det romerske imperium, hvis ledere og medarbejdere ikke lærer at fungere som en slags programmører.

Medarbejdere, ledere og investorer må vænne sig til at springe fra eksisterende industrier til de helt nye. Fremtidens strategier handler altså om at satse på ens styrker og ikke på at forbedre ens svagheder, og det vil føre til dramatiske forandringer.

Hugo Gaarden

The Industries of the Future, Alec Ross, 304 sider. 115,00 kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank