Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Crowdfunding: Danske skatteregler halter efter de engelske

Økonomisk ugebrev

mandag 12. marts 2018 kl. 9:35

Massive skattefradrag for investeringer i iværksættervirksomheder og nul skat på udbytte har gjort England til Europas største marked for equity crowdfunding. Det nye danske investorfradrag er langt mindre fordelagtig for investorerne. Og det giver lavere vækst og færre arbejdspladser, siger Henriette Kinnunen, direktør for DVCA.

De danske skatteregler – selv med det nye foreslåede investorfradrag – er meget langt fra lige så gunstige som de engelske, når det gælder investeringer i iværksættervirksomheder, viser beregninger foretaget for Økonomisk Ugebrev af professionelle investorers interesseorganisation, DVCA. Blandt andet derfor har England formået at skabe Europas største marked for equity crowdfunding, mens det danske marked er så godt som ikkeeksisterende, har danske og udenlandske eksperter tidligere fastslået overfor Økonomisk Ugebrev. ”De engelske skatteregler er bare langt mere fordelagtige end de danske, selv med det nye investorfradrag. Og det gør, at vi ikke kan tiltrække lige så mange private investorer til at investere i iværksættervirksomheder,” siger Henriette Kinnunen, direktør for DVCA (Danish Venture Capital & Private Equity Association).

Læs også: Equity Crowdfunding: Politikere vil af med snærende regler

MERE ATTRAKTIVT AT INVESTERE I ENGLAND

Ifølge DVCA’s beregninger vil en dansk investor, der fx investerer 100.000 kroner i en iværksættervirksomhed, hvis værdi fordobles i løbet af tre år, få en gevinst efter skat og fradrag på knap 81.000 kroner, hvis den politiske aftale på Christiansborg om et investorfradrag gennemføres.

Hvis en tilsvarende engelsk investor satser det samme beløb i sådan et firma, kan han få en gevinst på op til 150.000 kroner, alt efter hvilken af to ordninger han foretager sin investering efter. Med den mindst gunstige ordning vil investor få en avance på 130.000 kroner. Den store kontrast til de danske regler hænger dels sammen med, at skattefradraget er mindre i Danmark end i England, dels at englænderne ikke betaler skat af gevinsten.

Læs også: Private investorer parate til at investere i crowdfunding

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsens svar på et spørgsmål stillet af Thomas Jensen, erhvervsordfører for Socialdemokratiet, vil det planlagte investorfradrag for investeringer i små og mellemstore virksomheder, gøre det ”… mere attraktivt at investere i de omfattede virksomheder, der derved får lettere ved at tiltrække kapital.”

GÅR GLIP AF VÆKST

Henriette Kinnunen er ikke uenig i, at investorfradraget er et positivt tiltag, der gør det mere attraktivt at investere i små og mellemstore virksomheder, generelt som over equity crowdfunding platforme. Men det rækker ikke langt i en globaliseret verden, hvor penge og investorer nemt flytter sig hen over landegrænser.

”Den danske ordning bør udvides, så den er sammenlignelig med de engelske regler. Vi er i Danmark nødt til at skabe nogle rammevilkår, som matcher udenlandske,” siger Henriette Kinnunen.

Læs også: Survey: Behov for myndighedsfokus på crowdfunding

Og de lande, der ikke formår at tiltrække kapital til nye virksomheder vil gå glip af vækst og arbejdspladser. Og det kan være en god forretning for et land at støtte en sådan udvikling. Hun henviser til en analyse fra Deutsche Bank, der viser, at for hver krone, der tilføres danske virksomheder i investorkapital, får samfundet op mod 10 kroner igen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Skatteministeriet eller Erhvervsministeriet til kritikken eller DVCA’s beregninger.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank