Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Pensionssektor: Intet dilemma mellem afkast og etik

Joachim Kattrup

fredag 09. marts 2018 kl. 10:19

Pensionssektor: Intet dilemma mellem afkast og etik

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen giver Lov om finansiel virksomhed allerede i dag mulighed for at tage samfundsansvarlige hensyn på bekostning af hø-jest mulige afkast. Fortsat politisk pres for at præcisere loven efter folketingsdebat. PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen mener ikke, at modsætningsforholdet eksisterer. Han bakkes op af bl.a. PBU.

Står pensionsselskaberne i et dilemma, når de på den ene side skal sikre det højest mulige investeringsafkast til danskerne, og på den anden side tage samfundsansvar, der honorerer de mange politiske målsætninger i Paris-aftalen, Verdensmålene eller EU’s klima- og energiaftale? Nej, dilemmaet eksisterer slet ikke, lyder svaret fra pensionssektoren.

Spørgsmålet blev rejst i Folketinget af SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen. Det gav anledning til overraskende stor debat blandt folketingets ordførere og erhvervsminister Brian Mikkelsen. Forslaget rejser nemlig spørgsmålet om, hvorvidt Lov om Finansiel Virksomhed skal ændres så ”det klargøres, at tværgående pensionskasser får mulighed for at varetage samfundsansvar i deres investeringspolitik, også i de tilfælde, hvor det kan betyde, at afkastet ikke fuldt ud bliver det største.” Erhvervsminister Brian Mikkelsen op – lyste i Folketingssalen den 6. februar, at pensionsselskaber vil ”kunne inddrage samfundsansvar, også selvom en anden investering isoleret set ville kunne give et højere afkast (…).” Brian Mikkelsen uddyber sit svar overfor Økonomisk Ugebrev: ”Det er pensionskasserne og deres medlemmer, der beslutter investeringsstrategien og eventuelle politikker for samfundsansvar. Der er således ikke noget krav om at investere i f.eks. bæredygtighed, og en pensionskasse kan vælge en investeringsstrategi, der giver størst muligt afkast.” Han anerkender dog i svaret til Økonomisk Ugebrev, at ”man godt kan forestille sig investeringer i fx bæredygtighed, som ikke nødvendigvis giver det størst mulige afkast ift. risikoen ved investeringen.”

SF’s Lisbeth Bech Poulsen er dog ikke helt tilfreds: ”Sidste år fik jeg fra beskæftigelsesministeren bekræftet, at ATP-loven rummer mulighed for at tage samfundsansvar på linje med eller på bekostning af et højere afkast, så længe realværdien sikres som minimum.”

”Nu har vi med erhvervsminister Brian Mikkelsens svar på vores beslutningsforslag fået understreget, at dette også gælder for alle pensionskasser. Jeg vil stadig gerne have samfundsansvar skrevet direkte ind i loven. Men jeg er tilfreds med ministerens foreløbige svar. Det giver dog anledning til flere spørgsmål om, hvor grænserne mellem samfundsansvar og størst mulige afkast går, og dem vil vi blive ved med at stille,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

Grundopfattelsen i pensionssektoren er, at samfundsansvar og afkast går hånd i hånd – altså at det ene ikke udelukker det andet, og der slet ikke er tale om et vanskeligt dilemma. På spørgsmålet om, hvorvidt der kan være modsætningsforhold siger PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen: ”Generelt nej! Vi er som arbejdsmarkedspensionsselskab forpligtet til at sikre vores medlemmer det bedst mulige afkast. Men det står ikke i vejen for, at vi samtidig er med til at løse samfundsmæssige udfordringer i såvel Danmark som på globalt plan. PensionDanmark har tilsluttet sig Parisaftalen, og vi arbejder aktivt med verdensmålene.” Torben Möger Pedersens synspunkt bakkes op af fere andre Pensionskasser, erfarer Økonomisk Ugebrev.

Har PensionDanmark i konkrete tilfælde fremmet samfundsansvarlige mål på bekostning af afkast? ”Nej, vi er forpligtet til at sikre vores medlemmer det bedst mulige afkast af deres pensionsopsparing. Til det formål har vi en klar investeringsstrategi baseret på objektive kriterier og rammer. Vores erfaring er dog, at krav om gode afkast på ingen måde udelukker samfundsansvarlige investeringer, eller som vi siger: ”Do good and do well” på samme tid”, siger Torben Möger Pedersen.

Organisationen AnsvarligFremtid – en politisk kampagne, som udspringer af 350 Klimabevægelsen i Danmark – er selvsagt ikke enige i, at ansvarlighed og afkast altid går hånd i hånd. ”Når det gælder tobak er det jo åbenlyst at tobaksselskaberne betaler et overnormalt afkast for overhovedet at få investorer. Alligevel er der næppe nogen, der vil kræve af vores lægers etik, at de ved lov skulle være forpligtet til at investere deres pensionskontanter i at forgifte befolkningen med tobak. Mange i AnsvarligFremtid har samme etiske holdning til fossiler, som ud over klimaproblemet faktisk giver større sundhedsproblemer end tobak. Desuden tyder intet på overnormalt afkast i fossil”, udtaler Senior-analytiker for ansvarligpension Thomas Meinert Larsen fra AnsvarligFremtid.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank