Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 20. oktober 2014 kl. 12:28

Turbulente uger, men det er ikke slut: Det har været turbulente uger på aktiemarkedet. Vi har set de værste og kraftigste fald i næsten tre år. Men i slutningen af den forgangne uge kom der et brud i mønsteret. Efter voldsomt udsalg torsdag, steg de amerikanske aktiemarkeder stærkt torsdag aften, og det smittede af på det danske aktiemarked fredag. Spørgsmålet er: hvad nu? Vores holdning er, at vi nu ser en naturlig positiv korrektion, før det store kursfald fortsætter. Det er et fuldstændig klassisk mønster. De kommende kursstigninger (som allerede kan slutte i denne uge) bør anvendes til at reducere aktieeksponeringen ved at sælge ud af de mest kursfølsomme aktier. I AktieUgebrevet Pensionsportefølje har vi stadig flere aktier, som har klaret sig hæderligt gennem nedturen. Men vi har også flere poster, som skal sælges snart. Blandt andet købte vi torsdag Vestas som en kortsigtet position, og den vil antageligt blive sat af igen i løbet af denne uge.

Hvad kan vi sige om de store drivkræfter? Aktiemarkederne er som regel 3-6 måneder foran den økonomisk virkelighed, vi kan se i nøgletallene. Dvs. at vi skal have en krystalkugle for at sige noget sikkert om, hvor vi er på vej hen. Som en mellemstilling er det tydeligt, at europæisk økonomi bremser op, og mange vigtige ledende indikatorer for den underliggende økonomi peger ned: eksempelvis faldende oliepriser, kobberpriser, jernmalmpriser, obligationsrenter og forbrugertillid. Som et andet vigtigt punkt: der er vigende tillid til, at centralbankerne kan gøre meget mere med obligationsopkøb. Hvorfor? Renten er allerede historisk lav, og indtil nu har det ikke vist sig at virke. Myndighederne, især i Danmark, skal begynde at have fokus på underskoven i dansk erhvervsliv ved at skaffe bedre finansieringsmuligheder. Vækstpakkerne har haft næsten entydig fokus på de store erhvervsvirksomheder, som allerede tjener masser af penge, og som kun skaber nye jobs i udlandet. Groft sagt er det en total forfejlet erhvervspolitik, fremmet af interesseorganisationer, der kun varetager de store virksomheders særinteresse. Altså: vi skal længere ned på aktiemarkederne de næste 1-3 måneder.

Efter tre års stigende aktiemarkeder står den på et bearmarked, men hvad er det? Et bearmarked er et aktiemarked, der over en længere periode falder typisk mere end 20 %. En opgørelse viser, at de seneste 85 års gennemsnitlige bearmarked varer i 10 måneder med et gennemsnitligt aktiekursfald på 35 %. Vi har også set bearmarkeder, der kun varer 2-3 måneder, før det igen vender efter et kursfald på 20- 30 %. Og hvor langt er vi så nået: Tyske DAX er faldet 11 % siden toppen. Det danske C20 indeks er aktuelt ca. 10 % nede. Der er i et bear marked forskellige psykologiske faser, som groft sagt går fra angst (over hvor kursfaldene fører hen, hvor vi antageligt er nu), til benægtelse, til frygt, til desperation, til panik (salg) til kapitulation – til afmagt. Hvorefter bunden i markedet er fundet. Så galt behøver det ikke at gå. Men det er det mønster, som står beskrevet i teoribøgerne.

Hvor er det bedst at være nu? AktieUgebrevets analyse af de seneste ugers handelsmønster i de store C20-aktier viser, at udenlandske finanshuse overraskende har været store nettokøbere. Udlandet har været storkøbere i blandt andet Pandora og Danske Bank, mens nærmest alle andre har solgt ud. Vi ser dette som et meget vigtigt signal, fordi de udenlandske finanshuse næsten altid ”får ret.” De har en unik analyseekspertise, og de har enorme kapitaler bag sig fra internationale storinvestorer. Samtidig er der tendens til, at udlandet køber op i de store defensive aktier, der ikke er så konjunkturfølsomme.

Pensionsporteføljen lægger fortsat til: Pensionsporteføljen øgede i denne uge afkastet fra 35 % til 37 % i år. Vi har siden august haft ”forsikret” en stigende andel af aktieporteføljen med den svenske shortfond Xact Bear 2. Det har givet en betydelig gevinst den seneste måneds tid, og det har givet os mulighed for at have 40-50 % af kapitalen i danske aktier, uden at vi er blevet kørt over. Den bedste af de 34 investeringsforeninger med danske aktier har i år et afkast på 11 %. Vi planlægger dog at reducere aktieeksponeringen indenfor de kommende uger, måske allerede i denne uge.

 

Prøv Økonomisk Ugebrev Formue / AktieUgebrevet 3 uger gratis her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank