Med et overskud på 12,8 mio. kr. ser AaB’s årsregnskab 2017 umiddelbart godt ud. Men om regnskabet er godt eller skidt afhænger i høj grad af, om man betragter spillersalg til høje priser som en nødvendig del af forretningsmodellen.
AaB’s resultat før skat var i 2017 et overskud på 13,1 mio. kr., men fratrækker vi årets transferaktiviteter ender resultatet i stedet med et underskud på 23,5 mio. kr. Dermed gentager man modellen fra i fjor, hvor transferaktiviteter vendte et underskud 5,8 mio. kr. til et overskud på 7,1 mio. kr.
Og hvorfor er det så interessant? Det er det af to årsager:
For det første forudsætter et markant overskud på transferaktiviteter, at man løbende sælger sine bedste spillere. Dermed forringer man det sportslige niveau, og reducerer dermed mulighederne for den internationale sportslige succes, som er de danske klubbers eneste vej til virkeligt store indtægter. Se blot på nedenstående tabel og bemærk, hvordan AaB’s omsætning og indtjening eksploderede i 2014, hvor man deltog i Europa League Gruppespil og Champions League Play-Off.
For det andet kan overskud på transferaktiviterne til en vis grad betragtes som et nødvendigt onde, da det er tvivlsomt om danske klubber reelt har mulighed for at holde fast på deres bedste spillere. Men problemet opstår, når man bliver afhængig af denne indtægt.
Dermed gør man sit økonomiske resultat afhængig af forhold, som man ikke selv har kontrol over. Forhold, som i høj grad afhænger af økonomien i de udenlandske fodboldklubber, de danske spillere sælges til.
Genoplivning af fortidens strategi
Da fodboldklubberne i sin tid begyndte at gå på børsen, var spillersalg en helt naturlig forudsætning for en bæredygtig økonomi. Men det viste sig dengang at være en meget farlig forudsætning at basere sin økonomi på. Flere klubber forsøgte derfor at forlade den vej og etablere mere stabile indtægtskilder.
Det gjaldt også for AaB, som imidlertid mislykkedes med den plan, og nu ser ud til at være vendt tilbage til den Overskud-via-spillersalg strategi, som man i sin tid opgav.
Det illustreres af forventningerne til 2018, som lyder på et underskud i niveauet 18-28 mio. kr. med tilføjelsen, at man ”aktivt vil søge at nedbringe det forventede underskud via spillersalg”. Det harmonerer ikke med AaB’s økonomiske grundmålsætning om et nul-resultat uden transfer- eller europæiske indtægter ved en Top 6 placering, som er AaB’s permanente sportslige målsætning. På kort sigt ser det ud til, at den sportslige målsætning om en placering blandt de bedste seks hold reddes på målstregen. Efter en svag sæson har AaB arbejdet sig opad, og med én kamp tilbage i Superligaen skal man være meget uheldig for ikke at slutte grundspillet i Top 6. Det vil bl.a. kræve, at Brøndby taber på hjemmebane for første gang i denne sæson, når de møder Hobro i sidste kamp.
Børskurs på analysetidspunktet: 195,50
AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): N/A
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.