Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Crowdfunding: Danmark kan lære af England

Økonomisk ugebrev

mandag 19. marts 2018 kl. 12:45

Massive skattefordele har skabt et hastigt voksende crowdfunding-marked i England, mener den danske crowdfundingbranche. Indtil videre er der formidlet milliarder af pund til 33.000 små og mellemstore virksomheder, viser rapport fra Cambridge Universitet. Skattefordele kan være med til at rette op på skævheder i kapitalmarkedet, mener økonomisk vismand.

I 2016 sendte engelske crowdfundingplatforme 3,3 mia. pund videre til anslået 33.000 iværksættervirksomheder samt små og mellemstore virksomheder. Faktisk voksede markedet med hele 50 procent, viser en rapport fra Cambridge Universitet.

”Tallene bør mane til eftertanke. Og det er svært at forstå, at man ikke forsøger at skabe de samme muligheder her på det danske marked, når vi kan se effekterne sort på hvidt,” siger Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening.

Ifølge rapporten, Entrenching Innovation The 4th UK Alternative Finance Industry Report, fra december sidste år, står equity crowdfunding for 17,27 procent af seedog ventureinvesteringer i det engelske marked. Data fra de britiske bankers interesseorganisation tyder på, at lån over crowdfunding-platforme til denne type virksomheder udgjorde 6,56 procent af alle lån til små og mellemstore virksomheder. I alt fik 2,5 procent af virksomheder med ansatte medarbejdere kapital gennem dette alternative finansmarked. Og denne udvikling er blevet hjulpet godt på vej af en række skatteordninger, der gør det attraktivt for investorer at placere deres penge i den type virksomheder.

Læs også: Crowdfunding: Danske skatteregler halter efter de engelske

EFTERSPØRGER ENGELSKE LØSNINGER

Økonomisk Ugebrev har tidligere dokumenteret de markante forskelle på de danske og engelske skatteregler, hvor investorer i England har langt større gevinster på at investere i mindre og mellemstore virksomheder, end tilsvarende danske investorer har.

”Som branche efterspørger vi de samme løsninger, som vi kan se virke på det engelske marked, der i dag er verdens største. Hvis politikerne virkeligt vil det, kan de med kapital fra almindelige mennesker være med til at skabe nye virksomheder og flere arbejdspladser,” siger Michael Eis.

Han frygter, at Danmark vil gå glip af dette, netop fordi investorerne ikke kompenseres gennem fradrag og lempelig beskatning, når de satser deres penge på den type investeringer, der er mere risikable end normale. Samtidig kan man risikere, at danske virksomheder i stedet etablerer sig i det engelske marked for at få adgang til kapital.

Ifølge Carl-Johan Dalgaard, økonomisk professor på Københavns Universitet og en af de fire økonomiske vismænd, kan den type skatteordninger være med til at rette på fejl i markedet, hvor det er svært for nye virksomheder samt små og mellemstore virksomheder at finde den fornødne kapital eller kredit.

Læs også: Private investorer parate til at investere i crowdfunding

”Det grundlæggende er, at vi befinder os i en verden, hvor kreditmarkederne ikke fungerer, som de burde i den bedste af alle verdener. Når det nu er de faktiske forhold i jernindustrien, så er det svært at afvise, at særligt små og mellemstore virksomheder kan være udfordrede på dette punkt,” siger han.

RISIKO FOR AT SKÆVVRIDE

Carl-Johan Dalgaard fremhæver, at de små og mellemstore virksomheder er meget vigtige for dansk økonomi, fordi der er mange af dem. Og derfor er de vigtige for at skabe vækst og arbejdspladser.

Han understreger dog, at særlige skatteordninger for at fremme investorernes incitament til at investere i den type virksomheder kan have uhensigtsmæssige konsekvenser for andre dele af samfundet. Det kan f.eks. være med til at skævvride investorernes portefølje i retning af at tage mere risikobetonede beslutninger.

”Det kan være svært at sige, om det samlet set vil være godt for økonomien, når man flytter investeringer til et mere risikabelt område. Men tallene fra England tyder ikke umiddelbart på dette. Relativt set er der stadig tale om mindre størrelser, når man ser på det marked,” siger han.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank