Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Morten W. Langer

fredag 23. marts 2018 kl. 12:13

Lovforslag: Hvidvasklovgivning strammes, så Finanstilsynet kan fyre ledelsesmedlemmer i finansielle virksomheder.

I et høringsnotat er finansielle virksomheder kritiske overfor forslaget, som ministeriet kommenterer på denne måde: ”Virksomheder inden for den finansielle sektor har en væsentlig samfundsmæssig rolle i forhold til at sikre, at det finansielle system ikke misbruges til hvidvask af penge eller til terrorfinansiering, og at tilliden til det finansielle system derved skades. Der påhviler således de finansielle virksomheder en samfundsmæssig forpligtelse til at begrænse risikoen for, at virksomhederne deltager i eller bliver misbrugt til hvidvask af ulovlige midler, herunder også skatteunddragelse. Som led i den styrkede indsats mod hvidvask er der behov for at sikre, at der er effektive indgrebsmuligheder.

Et væsentligt element i at sikre efterlevelse af hvidvaskloven er bl.a. effektive sanktioner, der står i rimeligt forhold til overtrædelsernes grovhed og har en afskrækkende effekt. Der er derfor behov for at skærpe egnetheds- og hæderlighedskravene for ledelsesmedlemmerne og den hvidvaskansvarlige i den finansielle sektor således at overtrædelse af hvidvasklovgivningen indgår i egnethedsvurderingen. Finanstilsynet bør derfor bl.a. kunne påbyde en virksomhed at afsætte en hvidvaskansvarlig, der ikke har et tilstrækkeligt godt omdømme eller som har udvist en adfærd, der giver grund til at antage, at personen ikke vil varetage stillingen på forsvarlig måde.”

Byge af samrådsspørgsmål til erhvervsministeren om Danske Banks hvidvask-sag:

I en stribe samrådsspørgsmål spørges om følgende: ”Samrådsspm. om ministrene er blevet orienteret om et sammenfald mellem de personer, der har været involveret i Danske Banks hvidvasksag, og personer der optræder eller har optrådt på EU’ sanktionsliste overfor Rusland, til erhvervsministeren og justitsministeren” Samrådsspm. om, hvad begge ministre kan sige om Finanstilsynet, Hvidvasksekretariatet, bagmandspolitiet (SØIK) og eventuelt andre myndigheders involvering i Danske Bank Hvidvask-sagen, til erhvervsministeren og justitsministeren. Samrådsspm. om ministeren mener – i lyset af de nye oplysninger – at fit and proper-reglerne er blevet overholdt blandt Danske Banks direktionsmedlemmer, heriblandt direktøren, til erhvervsministeren. Samrådsspm. om

ministeren vil justere sine tidligere udtalelser om, at sagen er et rent estisk anliggende set i lyset af, at Danske Banks direktion – og dermed hovedkvarteret i Danmark – blev advaret helt tilbage i 2013, til erhvervsministeren. Samrådsspm. om, hvad ministeren mener om, at Danske Banks direktør Thomas Borgen har udtalt, at han var overbevist om, at ingen i Danske Bank kendte til ulovlighederne i Danske Banks estiske filial mens de foregik, til erhvervsministeren.”

Erhvervsudvalget beder erhvervsminister Brian Mikkelsen om at forklare samrådskonklusion om aktionærmodellen i forhold Johannes Raaballe-notat sendt til Erhvervsudvalget. I notatet , som tidligere er omtalt i Økonmisk Ugebrev, hedder det indledningsvist, at ”Aktionærforeningsmodellen – og finansiering af aktiekøb En notits – 8. marts 2018 Til: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Fra: Johannes Raaballe og Anders Grosen, Aarhus Universitet Vedrørende: Åbent samråd den 1. marts 2018.

I aktionærforeningsmodellen tilbydes realkreditlåntageren en årlig rabat i bidragssatsen på 0,2 pct. point, hvis låntageren køber aktier i Nykredit A/S for 1,5% af lånebeløbet. Altså for 15.000 kr. for hver lånt million kr. Det er et tilbud til realkreditlåntageren og ikke et krav. Tilbuddet er meget fordelagtigt, idet tilbuddet svarer til en årlig forrentning på 13,33%. Aktionærforeningsmodellen er ikke skabt af hensyn til Nykredit-koncernen, men af hensyn til dens låntagere. Hensigten er at medvirke til, at låntagerne kan få så billige realkreditlån som muligt og vende tilbage til en årlig bidragssats omkring 0,5%.”

Nationalbanken: Dansk økonomi i højkonjunktur – efter to kvartaler med reelt minus i BNP-væksten:

I den seneste kvartalsorientering skriver Nationalbanken blandt andet: ”Dansk økonomi godt rustet til højkonjunktur Dansk økonomi er godt rustet til den højkonkjunktur, der nu er taget hul på. Fremgangen kan fortsætte, uden at der opstår ubalancer, men erfaringerne viser også, at en overophedning kan komme pludseligt og være kraftig. Opsvinget er især tydeligt på arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen fortsætter med at stige. Det konkluderer Nationalbanken i en analyse af dansk økonomi, hvor væksten i bruttonationalproduktet, BNP, i 2018 ventes at blive på 1,9 pct., 1,8 pct. til næste år og 1,7 pct. i 2020.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank