Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 27. oktober 2014 kl. 8:10

Underliggende advarselssignaler er der stadig: Efter den ret voldsomme aktienedtur er aktiemarkederne generelt kommet flot tilbage, men vi er slet ikke tilbage i den tidligere langsigtede optrend. Det toneangivende tyske aktiemarked ligger nu ca. 10 % under toppen for et par måneder siden, og mange kvalitetsaktier ligger fortsat voldsomt bombet tilbage på grund af vækstfrygt, ekstremt lave råvarepriser, oliepriser, obligationsrenter og deflationsfrygt. Fordi aktiemarkedet på én uge stiger 5-6 %, forsvinder de underliggende advarselssignaler ikke som dug for solen. De er der stadig.

USA sluttede fredag aften lige over 100 dages glidende gennemsnit: Fredag viste det amerikanske aktiemarked fortsat styrke. Derfor kan det ikke udelukkes, at den positive korrektion fortsætter nogle uger endnu. S&P Futuren sluttede i 1960 lige over 100 dages glidende gennemsnit. Det amerikanske future indeks har testet undersiden af det mellemlange glidende gennemsnit, uden at kunne gennembryde det. Bekræftes bruddet op mandag (eller natten til mandag, hvor futuren også handles), er der lagt op til nye stigninger på de europæiske aktiemarkeder mandag formiddag. Den positive korrektion er altså ikke nødvendigvis overstået.

Danske aktier fortsat markant ned på tre måneders sigt: SmallCap indeks er faldet knap 11 % de seneste tre måneder, og MidCap indeks er faldet 7 %. De store C20 aktier er kun knap 4 % nede. På en måned sigt er de største C20 tabere Vestas med minus 18 % (Aktien er fortsat 30 % nede i forhold til toppen), A.P. Møller-Mærsk med minus 7 %, og FLSmidth med minus 6 %. Stærkeste aktier har været GN Store Nord (som dog fortsat ligger 20 % under toppen i juni) og Pandora.

Gå efter særlige aktiehistorier, ikke hele paletten, og især ikke de mest konjunkturfølsomme selskaber: Der er stadig gode aktiehistorier derude, man kan jagte. Men man skal se sig godt for. Hvad er historien, og hvorfor vil lige denne aktie klare sig godt de næste tre måneder, bør man spørge sig selv. Bavarian var (er?) er oplagt god aktiehistorie på grund af Ebola. Novozymes er det på grund af stærk ethanolvækst. Samtidig er der mange af de konjunkturfølsomme kvalitetsaktier, som umiddelbart synes at være billige. Men hvornår skal man hoppe ind? Vores bud er, at det er for tidligt med de fleste. Selvom vi må erkende, at vi i Pensionsporteføljen har taget chancer med to af de mest konjunkturfølsomme kvalitetsaktier, som indtil nu har været fornuftige investeringer.

Er det nu med Vestas – vores svar er nej: Vestas er faldet næsten 40 % siden toppen omkring 300, og så må den jo være billig? Ikke nødvendigvis. Vi ser to vigtige pejlemærker, før vi eventuelt går ind i Vestas: For det første vil vi have stigende oliepriser. Vindenergi bliver en relativt ringere investering, når oliepriserne falder, og især når der er udsigt til varige lave oliepriser. Eksempelvis svenske Arise har skruet ned for investeringsprogrammet i nye vindmøller. For det andet skal man holde øje med, hvad de udenlandske investorer gør: Eksempelvis blev Vestas fredag i et ellers fladt marked sendt ned med 3,5 %. Hvorfor? Fordi de udenlandske finanshuse storsolgte Vestas-aktier for hele 65 mio. kr. Og den seneste uge har de nettosolgt Vestas-aktier for 417 mio. kr., mens de danske privatinvestorer har købt lystigt op. Gad vide, hvem der får ret? Vi har et godt bud.

Pensionsporteføljen med afkast på næsten 40 %: Pensionsporteføljen øgede i denne uge årets afkast til 40 %, især på grund af voldsom kursfremgang i Bavarian. Vores poster i den svenske bearfond Xact Bear 2 gav et solidt kurstab, og vi overvejer nu, hvordan vi skal forholde os til denne position.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank