Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Normalisering på aftalerentemarkedet

Økonomisk ugebrev

mandag 27. oktober 2014 kl. 10:01

Der er den seneste måned sket en vis normalisering af aftalerenterne. Det vurderer direktør John Norden fra Mybanker.biz. ”Vi kan se, at renterne i den korte ende af markedet har sat sig lidt, og det betyder, at prissætningen nu ser mere normal ud,” siger han. John Norden vurderer desuden, at der er ved at brede sig en forventning om, at vi fortsat vil have et meget lavt renteniveau i ganske lang tid. ”Vi har på det seneste set et ret markant skifte i, hvor lang tid kunderne binder deres indskud. Vi ser nu tydeligt længere bindingsperioder. Vurderingen synes at være, at det er noget mere interessant at binde pengene i tre år til en årlig rente på 2,0 procent end at vælge et år til 1,40 procent, og så vente og se, hvad renten er om et år,” siger John Norden.

Dermed tyder bevægelserne på, at der er en stadig mere udbredt forventning om, at vi vil fortsætte i en lang periode med meget lave renter. Det er også de forventninger, der præger en række aktører på de finansielle markeder. Således ændrede Danske Bank i sin seneste renteprognose forventningerne til de længere renter i retning af, at der også det kommende år var udsigt til et yderligere mindre fald. I meget lang tid har det ellers været vurderingen helt generelt, at de aktuelle renter er meget lave, og at de vil stige fra det aktuelle niveau. Spørgsmålet, og forskellen i vurderingerne, har derefter alene været, hvor hurtigt og hvor meget renterne skulle stige. Retningen har der hidtil været enighed om. Men nu er der altså kommet flere nuancer på vurderingerne.

Bevægelserne den seneste måned på aftalerenterne er ganske beskedne og viser et lille fald på omkring 5 basispoint på en række løbetider op til et år. Dermed er satserne uændrede på løbetider fra to år og helt ud til fem år, som er det længste, der er nye tal for. En af årsagerne til, at satserne på de længere løbetider stadig holder sig pænt oppe, er, at der i markedet er en række pengeinstitutter, der fortsat har ganske gode indlånstilbud. Nordea figurerer dog ikke længere med deres tilbud om 2,25 procent med en binding på fem år. Banken tilbyder nu 1,50 procent på en tre års binding, men det overgås af både Vestjysk Bank, Alm. Brand Bank, BankNordik og Ikano, der alle tilbyder en rente på 2,00 procent ved en binding på tre år. Det er samme sats, der i øjeblikket kan opnås ved at sende sine indskud i udbud. For nogle af de nævnte pengeinstitutter er der dog et eller flere andre krav, der skal opfyldes for at opnå den høje rente. F.eks. kræver BankNordik, at kunden har et samlet forretningsomfang på mindst 1 mio. kr. og herudover benytter mindst fem af bankens produkter, som forudsætning for at tilbyde en rente på 2,00 procent ved en binding på tre år. Også nogle af de andre institutter har særlige krav som forudsætning for at opnå den høje indskudsrente.

Sammenligninger af rentesatserne på aftaleindskud med de tilsvarende muligheder på statsobligationer viser fortsat en meget stor fordel ved at vælge aftaleindskud. Når det gælder den toårige statsobligationsrente, var den allerede for en måned siden gået i negativt terræn, og her befinder den sig fortsat. I øjeblikket dog kun lige netop under nul med en rente på -0,01 procent. Men udover at renten altså er under nul, kommer der handelsomkostninger oveni ved at placere penge i statsobligationer, mens de renter, der kan opnås på aftalemarkedet er nettorenter. For den femårige statsrente gælder det, at den også den seneste måned har fået et lille nøk nedad, så der nu er en rente på 0,24 procent. Også her skal der trækkes handelsomkostninger fra. Til sammenligning er det til at opnå en rente på 2,15 procent ved en femårig placering via aftalemarkedet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank