Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Overvældende flertal ønsker en ny realkreditiudbyder

Ejlif Thomasen

mandag 26. marts 2018 kl. 12:10

Blandt danske boligejere med realkreditlån er der et meget stort ønske om, at der kommer endnu en spiller på banen i realkreditsektoren. Og mange af låntagerne er klar til at skifte til en ny uafhængig udbyder, viser Økonomisk Ugebrevs årlige survey af kundetilfredshed i realkreditten. Den nye realkreditudbyder Boligejernes RK er klar med et investment memorandum, som skal præsenteres for større investorer. Den nye forening vil blive etableret på elementer fra andelstanken.

Realkreditkunderne sukker efter flere udbydere at vælge imellem. Økonomisk Ugebrevs undersøgelse med over 700 svar fra realkreditkunder viser, at hele 84 procent af svarpersonerne vurderer, at det er vigtigt, at der bliver etableret et nyt realkreditinstitut, der har lavere bidragssatser og er fri af bankejerskab. Der er endda 58 procent, der anser det for meget vigtigt. Kun 5 procent mener ikke at det er vigtigt, viser undersøgelsen.

FRAVÆRENDE BIDRAGSNEDSÆTTELSER

De mange kommentarer fra respondenterne viser, at der er en meget høj grad af utilfredshed med, at priserne henover en årrække er steget meget voldsomt, uden at det kan begrundes med nye kapitalkrav. Samtidig bliver ejerskabet af realkreditinstitutterne trukket frem i mange kommentarer som et stort problem.

”Trods kraftige protester fra kunderne over de høje bidragssatser er disse ikke nedsat. Årsregnskaberne viser, at der er belæg for nedsættelser til tidligere niveauer, som for fem-seks år siden var 15 mia. kr. lavere. De mange ekstra milliarder, realkreditten nu tjener, skaltes og valtes der med. De afleveres til ejerne, det vil sige Danske Bank, Nordea og Nykredits ejerforening, som så kan disponere, ligesom de har lyst til. Låntagerne skal bare betale,” lyder en af kommentarerne.

Netop den situation, at der gennem flere år er blevet overført meget store aktieudbytter til ejerbankerne, trækkes frem i flere kommentarer. ”De hæver priserne og gemmer sig bag dårlige undskyldninger om bl.a. krav fra EU. Samtidig betaler de rekordhøje udbytter til aktionærerne. Det handler udelukkende om, at banken skal tjene så mange penge som muligt,” skriver en anden respondent.

Deter således i høj grad det faktum, at de fleste realkreditudbydere nu er ejet af banker, som låntagerne fokuserer på i deres kommentarer. ”(Det er) et problem, at realkreditinstitutterne i dag er ejet af bankerne,” lyder en kommentar. ”Konkurrencen er reelt ophævet og “moderselskaberne” malker de underliggende realkreditselskaber systematisk,” lyder en anden kommentar.

Dermed er der i meget høj grad interesse for, at en ny udbyder kommer på banen. Undersøgelsen viser, at låntagerne er klar til at omfavne en ny uafhængig udbyder. Et af spørgsmålene går således på, om respondenterne vil overveje at skifte til en ny udbyder. Hele 58 procent svarer ja, helt sikkert, mens yderligere 28 procent siger ja, måske. Samlet vil hele 86 procent af låntagerne altså overveje at skifte, hvis der kommer en ny udbyder. Kun 7 procent afviser helt at skifte.

BOLIGEJERNES RK KLAR MED INVESTORMATERIALE

Siden Boligejernes RK for et halvt år siden skaffede den første arbejdskapital gennem crowdfunding til at sætte arbejdet med at etablere en ny kreditforening i gang, har der været forholdsvis stille om processen. Ifølge foreningens formand Wagn Erik Nørgaard er der bag kulisserne arbejdet intensivt hen mod målet om at etablere en ny realkreditudbyder.

”Vi har arbejdet målrettet på at udarbejde et investment memorandum, der nu er stort set færdigt. Det indeholder budgetter for en kommende kreditforening med en række følsomhedsanalyser. Desuden indeholder det de beskrivelser, der skal til for på et seriøst grundlag kunne præsentere projektet for investorer,” siger Wagn Erik Nørgaard.

Der er tale om et ganske omfattende arbejde, hvor det de seneste måneder har været et fuldtidsprojekt. ”Det betyder, at vi nu har et særdeles solidt materiale, vi kan præsentere for investorer, og i første omgang skal vi skaffe investorer, der er klar til at lægge godt 100 mio. kr. i projektet,” siger Wagn Erik Nørgaard. ”Vi er i øjeblikket i gang med at kontakte en række potentielle investorer, og der er både tale om institutionelle investorer og private investorer. Vi regner med henover foråret at få tilsagn om de godt 100 mio. kr., vi skal rejse for at realisere projektet,” tilføjer han.

Når det er på plads, følger næste fase med at skaffe godkendelse fra Finanstilsynet og skaffe den garantikapital, der skal til for at sikre tilstrækkeligt kapitalgrundlag hos den kommende realkreditudbyder. Her viste de oprindelige beregninger, at der var behov for kapital i størrelsesordenen 2-3 mia. kr. over fem år. Indledningsvis er behovet nu beregnet til 1,5 mia. kr. for de første tre år, det vurderes at dække kravet fra Finanstilsynet for at opnå godkendelse.

Ambitionen for den kommende realkreditudbyder er stadig at være låntagernes realkreditudbyder, og er dermed i tråd med den gamle andelstanke, der gennemsyrede realkreditsektoren, før bankerne satte sig på den. Det betyder, at der ikke vil komme til at stå en finansiel ejer bag, som skal have løbende aktieudbytter, som vi kender fra de øvrige udbydere. Samtidig er det ambitionen at komme til at udbyde produkter med bidragssatser, der ligger under de billigste i markedet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank