Påfaldende som store konjunkturfølsomme C20-aktier faldt sammen
Flere af de store C20-aktier klarede sig usædvanligt ringe i den forgangne uge, med A.P. Møller–Mærsk klart i spidsen. APM dykkede hele 6 %, og det var overraskende meget set i lyset af, at der ikke var konkrete nyheder til at trække aktien ned. Vores bedste bud er, at de udenlandske finanshuse på det seneste har storsolgt aktien, og køberne er ved at blive en mangelvare. Den seneste uge har de udenlandske finanshuse nettosolgt for 129 mio. kr. og den seneste måned for 540 mio. kr. Udsalgene passer godt med vores verdensbillede, nemlig at den globale økonomi er på vej til at bremse yderligere op, og samtidig tyder meget på, at markedet også er ved at indstille sig på en længere periode med ekstremt lave oliepriser og måske yderligere prisfald. Så vi forventer, at udsalgene i APM-aktien fortsætter de kommende måneder og trækker aktien endnu længere ned.
Billedet er næsten det samme med FLSmidth, der også trækkes ned af opbremsningen i den globale økonomi, faldende råvarepriser og vigende ordreindgang fra mineselskaberne. FLSmidth aflagde regnskab i denne uge, og aktien endte som en af ugens tabere. Det ændrer dog ikke ved, at vi ser FLSmidth som en af børsens langsigtede vindere, når de globale konjunkturer begynder at vende igen. Vi følger blandt andet priserne på metalråvarer og kobber, som på den lange bane har stor indflydelse på mineselskabernes investeringslyst, og dermed FLSmidth-aktien. Siden august er metalråvarerne faldet markant i pris, men vi har på det seneste set en stabilisering i prisfaldet, så det kan faktisk snart være tid til at samle op i FLSmidth.
Storbankerne viser svaghedstegn
I den forgangne uge klarede de fleste store bankaktier sig ikke så godt. Jyske Bank, Nordea, Spar Nord og Jutlander Bank faldt alle tilbage i et ellers nogenlunde stabilt marked. Til gengæld klarede Danske Bank sig bedre, og det opfatter vi som udtryk for, at analytikerne nu er ved at indregne en betydeligt højere udbyttebetaling i foråret 2015 i deres estimater, end de tidligere har gjort. Som det fremgår af analysen af Danske Bank, kan der blive tale om en fordobling af udbyttet til foråret. Eller rettere sigt: det har ledelsen meget stærkt indikeret. For bankerne er billedet ellers, at de sandsynligvis står foran at blive ramt hårdere af opbremsningen i dansk økonomi. Der er meget forskellige synspunkter på, hvor hård opbremsningen bliver. Men alt tyder på, at dele af industrien er ekstremt udsat på grund af svagere afsætningsmuligheder til vores største samhandelspartner, Tyskland. Hvis dette billede får lov til at folde sig yderligere ud de kommende måneder, vil virksomhederne blive nødt til at fyre folk, og så vil bankerne blive ramt af både svagere SMV-kunder, svagere privatkunder og faldende privatforbrug, fordi forbrugertilliden igen falder tilbage på grund af nervøsitet over udsigterne.
OW Bunker lukker børsen for kapitalfondene
Hvis man synes, at kapitalfondene med børsnotering af deres egne selskaber på Københavns Fondsbørs har behandlet de nye aktionærer ringe, så er det vel ikke urimeligt. Af de seneste fem børsnotering af kapitalfondsselskaber har kun Chr. Hansen været en ubetinget succes. ISS, Matas og Zealand Pharma har været underskudsforretninger for investor, men ikke katastrofer. Pandora kan man sige blev en succes efter et par år, og efter aktionærerne var gennem en veritabel skandale, med mangelfuld økonomistyring og for langsom rapportering til markedet. Endelig har vi så sagen med OW Bunker, hvor der efter en uge fortsat er flere spørgsmål end svar. Set udefra kan det undre, at en bestyrelse med så anerkendte erhvervsfolk kan have så lidt styr på det. Både op til skandalen, som mere og mere lugter af tredobbelt svag risikostyring, og at ”svindelmeldingen” mest virker som ledelsens forsøg på at vaske hænder. Med den enorme omsætning i OW Bunker kan det meget vel tænkes, at selskabet har brændt sig på en stor udestående position, som ikke er blevet rapporteret hurtigt videre til koncernøkonomifunktionen, på grund af svage interne rapporteringssystemer. Som det fremgår af OW Bunker gennemgangen i denne udgave giver det også en dårlig smag i munden, at kapitalfonden Altor faktisk trak et større beløb ud af selskabet lige før børsnoteringen, hvilket betød en markant lavere soliditet end hos konkurrenterne, og derfor unødig stor sårbarhed over netop denne type hændelser.