Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Formand for fondskomité: Ingen stramninger nu

Morten W. Langer

fredag 06. april 2018 kl. 11:54

Formanden for Komiteen for God Fondsledelse, advokat Marianne Philip, ser ikke behov for stramning af anbefalingerne om god fondsledelse omkring andelen af uafhængige bestyrelsesmedlemmer. Dermed er hun i første omgang afvisende overfor forslag fra Lundbeck Fondens formand, Jørgen Hugo Rasmussen.

Der er ikke udsigt til, at Komiteen for God Fondsledelse lige foreløbig strammer de gældende anbefalinger om bestyrelsens uafhængighed. Debatten er blusset op, efter at formand for Lundbeck Fonden, Jørgen Huno Rasmussen, har kritiseret de danske anbefalinger om fondsgovernance for at være for slappe. Nu er det på tide at stramme de slappe elastikker omkring fondsbestyrelsernes uafhængighed, siger han. Også selvom han godt ved, at han stikker hånden ind i en hvepserede.

Jørgen Huno udtalte i en artikel i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev ledelse følgende: ”Anbefalingerne bør strammes til et flertal af bestyrelsesmedlemmerne er uafhængige. Og anbefaling 2.3.5 bør strammes til, at ikke engang som mindretal bør nogen nuværende eller tidligere direktører i dattervirksomheder kunne blive medlem af fondsbestyrelsen. Målet er at sikre, at driftsselskabet ikke har nogen direkte eller indirekte indflydelse på sin ejer.”

Han frygter, at tidligere direktører som bestyrelsesmedlem kan blive overdommer og evaluere og overvåge egne investeringer, aktiviteter og tiltag, som direktøren selv har initieret som direktør. ”Man skal ikke have medansvar for ”at dræbe sine egne børn”. Den tidligere direktør bør heller ikke medvirke til at vurdere om valget af efterfølger har været rigtig,” siger Jørgen Huno Rasmussen, der første gang fremførte sit synspunkt på en bestyrelseskonference for nylig.

Fra komiteen siger Marianne Phillip, at spørgsmålet om uafhængighed i fondsbestyrelser blev indgående drøftet i forarbejderne til de senere anbefalinger og derefter i selve komiteen: ”Fordele og ulemper har været vendt og drejet, og man kom frem til, at den nuværende formulering med at en ”passende andel af bestyrelsens medlemmer” bør være uafhængige. I bemærkningerne til anbefalingerne præciseres det, at bestyrelser (eksklusiv medarbejdervalgte medlemmer) på op til fire medlemmer, bør have mindst ét uafhængigt medlem. Består bestyrelsen af mellem fem til otte medlemmer, bør mindst to medlemmer være uafhængige.”

Videre siger Marianne Philip: ”Erhvervsstyrelsen har gennemført en omfattende kontrolindsats med fondenes rapportering i forhold til anbefalingerne, og derfor forventer vi et betydeligt kvalitetsløft i fondenes opfølgning på anbefalingerne allerede i år. I komitéen er vi enige om, at fondene nu skal have tid til at indarbejde de gældende anbefalinger, før vi begynder at ændre i dem. Det er klart, at der kan opstå behov hen ad vejen for justeringer, og der kan forhold om bestyrelsens uafhængighed også komme til at indgå. Det er altid sundt med en debat om anbefalingerne, og en diskussion om hvad god fondsledelse indebærer, så det hilser jeg velkomment. I Komitéen lytter vi naturligvis til de input vi får. Men vi har ikke planlagt ændringer i anbefalingerne indenfor de næste år.

Men hvorfor er der forskel på, hvad der opfattes som god praksis i børsnoterede selskaber, hvor et flertal skal være uafhængige, og i fonde, hvor der endda ikke er det samme ejerpres for at udskifte eventuelle udygtige bestyrelsesmedlemmer? ”Der er betydelig forskel mellem børsnoterede selskaber og fonde. De børsnoterede selskaber står til ansvar overfor aktionærerne, der har investeret i dem, mens det for fondene gælder, at der er tale om en stifter, der har doneret virksomheden til fonden, hvor bestyrelsen er underlagt en vedtægt og myndighedstilsyn. Så selvom der er mange ligheder mellem de to ejerskabsformer, så er der også betydelige forskelle mellem dem.”

Økonomisk Ugebrev skrev i den seneste udgave at blandt andet LEO Fonden har ytret sig kritisk mod en stramning af de gældende anbefalinger om fondsgovernance. Vi skrev også, at LEO Pharmas tidligere CEO nu sidder i fondens bestyrelse. Dette er ikke korrekt.

”LEO Fondets regler for valg til bestyrelsen fastslår, at tidligere adm. direktører i LEO Pharma ikke er valgbare. LEO Fondet lever op til samtlige anbefalinger for god fondsledelse. For så vidt angår bestyrelsens sammensætning er et flertalaf bestyrelsens medlemmer uafhængige. Fire ud af syv er uafhængige, foruden medarbejderrepræsentanter,” siger fondens CEO, Jesper Mailind til Økonomisk Ugebrev.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank