Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Klima topper på aktionærernes forslagsliste

Økonomisk ugebrev

fredag 06. april 2018 kl. 12:04

Klima topper på listen over de emner, som aktionærerne ønsker til afstemning på forårets generalforsamlinger for børsnoterede amerikanske virksomheder. Det fremgår af to nye oversigter over de godt 400 ”shareholder resolutions” vedrørende ESG forhold, som netop er blevet offentliggjort, skriver direktør Erik Alhøj fra Engagement International i denne gennemgang.

Ifølge ”Proxy Preview 2018” handler 20 procent af de forslag aktionærerne ønsker til afstemning på forårets generalforsamlinger om klima på den ene eller anden måde. Aktionærerne i en række olie og gasselskaber som Anardarco Petroleum og el-forsyningsvirksomheder som AES, skal stemme om, hvorvidt topledelsen skal redegøre for selskabernes strategi for at leve op til Paris-aftalen og begrænse verdens temperaturstigninger til max. to grader. Det samme skal bilproducenten Ford Motor Company.

Andre energiselskaber risikerer at blive tvunget til at fastsætte et mål for, hvor meget de vil reducere deres CO2 udledning de kommende år, og for hvor meget de vil investere i vedvarende energi.

Industrielle investorer under pres
En række af USA’s største institutionelle investorer, som f.eks. Bank of New York Mellon, kommer også under pres, når deres aktionærer skal stemme om aktionærforslag, som tvinger dem til selv at stemme i en mere klimavenlig retning i andre virksomheder. Hidtil har disse passive investorer ikke ønsket at stemme imod ledelsen i de virksomheder, de investerer i.

Men det ændrede sig sidste år, hvor bl.a. BlackRock og Vanguard for første gang gjorde op med denne tilgang, og var medvirkende til at presse Exxon Mobile og Occidental Petroleum med mere end 60 procent af stemmerne til at redegøre for deres klimastrategi. Det har de netop gjort, og dermed undgået en tilsvarende afstemning i år.

Andre topprioriterede emner er politisk lobbyisme, menneskerettigheder generelt og diversitet i bestyrelsen og blandt medarbejderne generelt. Nye områder med voksende opmærksomhed er cyber security, seksuel chikane og moderne slaveri, dvs. tvangsarbejde, børnearbejde og prostitution.

Stærkt voksende marked
Overalt i verden er institutionelle investorer begyndt at søgemere indflydelse i de virksomheder, de investerer i, gennem deres stemmeafgivelse og andre former for aktivt ejerskab. Senest har mere end 200 institutionelle investorer slået sig sammen i projekt Climate 100+, hvor de ønsker at påvirke de 100 børsnoterede virksomheder, som betyder mest for klimaændringerne. Og PRI koordinerer en lang række investornetværk på andre ESG områder.

I Danmark er flere af de største pensionsfonde som ATP, PKA, PFA og MP begyndt at offentliggøre, hvad de har stemt i de tusindvis af virksomheder, de investerer i. Det sker typisk igennem såkaldte proxy voting selskaber som ISS, Glass Lewis og Manifest, der også er påvirket af den markante stigning i efterspørgslen.

ISS blev sidste år solgt til kapitalfonden Genstar Capital til en pris af 700 millioner EUR, eller det dobbelte af hvad sælgeren Vestar Capital købte virksomheden til for tre år siden. ISS opbygger nu en ny koncern, der som den første sætter sig på alle led i ESG værdikæden, gennem opkøb af foreløbig seks andre virksomheder, senest research selskabet oekom i sidste uge. Her blev den mindste af de tre, Manifest, også offentligt sat til salg.

Trods den stigende efterspørgsel og anbefalinger om aktivt ejerskab fra de fleste myndigheder og internationale institutioner kan proxy voting selskaberne blive svækket af nye restriktioner, som for øjeblikket overvejes især i USA, men også i EU.

Artiklen er skrevet af Erik Alhøj, direktør for Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer om aktivt ejerskab og ansvarlige investeringer i samarbejde med MSCI ESG Research.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank