Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk vareeksport skuffer igen, lav BNP vækst i Q1

Morten W. Langer

mandag 09. april 2018 kl. 9:54

Kommentar: Endnu en indikation på, at dansk økonomi er på vej ned i gear, og at 1. kvartal 2018 næppe sprudlende vækstfest.

Fra Handelsbanken:

Vareeksporten faldt med 0,4% m/m i februar, hvilket var fjerde måned i træk uden fremgang

• Vareimporten faldt med hele 3,4% m/m, hvormed overskuddet på handelsbalancen steg fra nedreviderede 5,6 til 7,0 mia. kr. 

• Det er noget skuffende at dansk eksport ikke formår at vise bedre takter i lyset af den tilsyneladende solide globale økonomi

 Overskuddet på betalingsbalancen steg fra 9,3 til 13,5 mia. kr.

Vareeksporten halter fortsat
Dagens friske tal fra Danmarks Statistik for udenrigshandlen med varer var igen lidt skuffende læsning. Således faldt vareeksporten eksklusiv skibe, fly og brændsel med 0,4% m/m i februar, hvilket var 4. måned i træk uden stigning i salget af varer til udlandet. Med eksporten som en vigtig drivkraft for dansk økonomi er det ikke de bedste nyheder, at eksportsektoren ikke oplever en større fremgang i lyst af den tilsyneladende fornuftige vækst vi oplever i den globale økonomi.

Der har ganske vist været tegn på at momentum i den økonomiske fremgang blandt vores større samhandelslande er bremset noget op på det seneste, og den danske handelsvægtede krone er da også blevet styrket noget, men det skaber alligevel lidt panderynken at denne vigtige efterspørgselskomponent udvikler sig så afdæmpet.

Det så heller ikke så godt ud på importsiden, som faldt med 3,4% m/m i februar. Selv om det er godt for vores balancer over for udlandet, med en stigning i overskuddet på handelsbalancen fra 5,5 til 7,0 mia. kr., så indikerer det også en risiko for, at den indenlandske efterspørgsel er gået lidt i stå.

Svagt bidrag fra varehandlen i 1. kvartal
Umiddelbart peger udviklingen på, at vareeksporten ikke vil bidrage meget til den samlede økonomiske vækst i 1. kvartal. I perioden fra december til februar er vareeksporten således faldet med 1,3% i forhold til den foregående tre måneders periode, mens importen har udviklet sig fladt i det samme tidsrum.

Vi venter dog fortsat, at eksporten vil udvikle sig mere positivt fremadrettet som følge af den pæne vækst vi ser i ikke mindst euroområdet, men som nævnt er det skuffende, at de bedrede globale konjunkturer ikke har givet anledning til en mere markant bedring i vareeksporten.

Det er også værd at bide mærke i at den negative udvikling gennem de seneste tre måneder har været drevet af et fald i eksporten til Europa, og især af et stort fald i eksporten til Storbritannien.  Med lidt skuffende signaler fra industriproduktionen og fra dankortomsætningen peger billedet således lige nu på at vi samlet kun vil opleve relativt moderat økonomisk vækst i 1. kvartal.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank