Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

MT Højgaard: To selskaber på vej i dørken

Morten W. Langer

tirsdag 10. april 2018 kl. 14:21

De to børsnoterede selskaber, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, der tilsammen ejer entreprenørselskabet MT Højgaard, kan være på vej mod konkurs, med mindre der sker drastiske ændringer i ledelsesforhold, strategi, lønsomhed og kommunikation.

Ledelseskulturen i de to børsnoterede selskaber, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen hører fortiden til. Den eksterne kommunikation med aktionærer og andre stakeholdere ligner noget, vi så for tyve år siden. Bestyrelsernes fagkompetencer er i bedste fald tvivlsomme, og regnskabsaflæggelsen er i bedste fald ufyldestgørende og uklar.

I sidste nummers regnskabsanalyse af MT Højgaard, med kommentarer fra selskabets ledelse, var konklusionen følgende: ”Landets største entreprenørkoncern, MT Højgaard, virker efterhånden så kriseramt både finansielt og ledelsesmæssigt, at de to ejere, børsselskaberne Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, er tvunget til at gøre noget. Børsværdien af deres aktieposter er dykket 70 procent siden starten af 2016.”

Mens hovedparten af de danske børsnoterede selskaber det seneste tiår har undergået en revolution, når det gælder bestyrelsens fagkompetencer, selvevaluering, strategiarbejde, risikostyring og ekstern rapportering, virker det som om MT Højgaard gruppen ikke har bevæget sig nævneværdigt fremad. Det virker som om de befinder sig i et isoleret øsamfund.

Bestyrelseskompetencer
Hverken i det operative MT Højgaard eller i de to børsnoterede ejerselskaber har bestyrelserne kompetencer indenfor de mest oplagte fagområder, blandt andet byggeri- og anlæg, entreprisekontrakter, risikostyring og digitale transformationsprocesser.

Bestyrelsen i MT Højgaard består uden tvivl af erhvervsfolk med en betydelig tyngde, og med mangeårig ledelseserfaring. Men underskuddet på de mest oplagte fagkompetecer er slående.

Valg til bestyrelsen har mest fokus på repræsentation af de bagvedliggende ejere. Eksempelvis er bestyrelsesformanden for den ene ejer, Monberg & Thorsen, Anders Heine Jensen, CEO i Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, for få dage siden blevet indvalgt i bestyrelsen for MT Højgaard. Han afløste Niels Lykke Graugaard, der gik af på grund af alder. Andre bestyrelsesmedlemmer er blandt andet repræsentanter fra stifterfamilierne.

Dobbeltkasketter forhindrer radikal fornyelse
Den mest problematiske governance kommer til udtryk i det forhold, at formand og næstformand i MT Højgaard er bestyrelsesformænd hos de bagvedliggende ejere. På generalforsamlingen til april i Monberg & Thorsen genvælges den nuværende bestyrelse. Med andre ord fortsætter Anders Heine Jensen som formand for Monberg & Thorsen, mens han samtidig indtræder som næstformand i MT Højgaard.

Ja, det giver et ekstra bestyrelseshonorar. Men det er også elendig governance.

Problemet bliver ikke mindre af, at MT Højgaards formand Søren Bjerre-Nielsen også er formand for det andet ejerselskab, Højgaard Holding, der ejer 54 procent af MT Højgaard. Det betyder i realiteten, at ejerbestyrelsernes formænd skal tage initiativ til at fyre sig selv, hvis bestyrelsen i det operative MT Højgaard ikke leverer varen.

Og netop det er kernen i problemet i denne konstruktion. Det ejerpres, som skulle sikre kvalitet i ledelsen i MT Højgaard, er her sat fuldstændig ud af kraft. Og det kan meget vel blive døden for landets største entreprenørkoncern indenfor de næste 3-4 år.

Sagen er nemlig den, at MT Højgaard allerede er langt ude i tovene. Og der skal en radikal oprydningsproces i gang nu for at redde koncernen. Kan denne oprydning gennemføres af den nuværende ledelse? Nej, det tror vi ikke. Det kræver en ny ekstern og uafhængig bestyrelsesformand, en ny CEO og total adskillelse af ejerbestyrelserne – i forhold til ejerselskaberne. Ikke før det sker, tror vi på at entreprenørselskabet overlever på den lange bane. Så i sidste ende handler det – set gennem vores briller – om hvorvidt ejerne vil fortsætte med at have mest fokus på at slås om magten, om fede økonomiske ben i forhold til bestyrelseshonorarer og et ønske hos stifterfamilierne om indflydelse via bestyrelsen.

Hvis de virkelig ville selskabets ve og vel, dets medarbejdere, dets omdømme, og hensynet til dets stiftere, ville de også vide, hvad der skulle til for at bremse den vedvarende bevægelse ned af slidsken.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank