Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tilliden til Novozymes’ vækst halter stadig

Steen Albrechtsen

lørdag 28. april 2018 kl. 22:58

Regnskabet for 1. kvartal viste, at Novozymes’ organiske vækst stadig ikke er bredt funderet på tværs af geografi og forretningsområder. Væksten ventes først for alvor i 2. halvår, og investorernes (svækkede) tillid presser p.t. aktiekursen.

De rapporterede regnskabstal var som forventet meget påvirket af USD, der ligger 13% lavere end i 1. kvartal 2017. Samlet betyder det, at årets forventede organisk vækst på 4-6% ikke kommer til at slå igennem på de rapporterede tal, hvor der ventes en flad resultatudvikling. I 1. kvartal med en organisk salgsvækst på 2% endte den rapporterede toplinje således med en tilbagegang på 6% fra 3.740 mio. kr. til 3.520 mio. kr. Konsensus var en organisk vækst på 4%.

Set på de enkelte divisioner er det stadig den største division (33% af omsætningen) med enzymforretningen til primært vaskemidler, der halter lidt på vækstfronten. Trods en ikke imponerende organisk vækst på 1% i kvartalet var meldingen fra Novozymes, at udviklingen følger planen, dvs. stigende vækst henover over året i takt med, at nye innovative produkter vinder indpas.

I bioenergi-forretningen er væksten pæn og bredt funderet. De fortsat høje bioethanollagre på det store amerikanske marked udgør et usikkerhedsmoment i forhold til, hvornår lagernedbringelser vil kunne påvirke produktionen og dermed Novozymes’ omsætning. Divisionen præsterede en solid organisk vækst på 9% båret af bl.a. en god modtagelse af nye og mere effektive produkter. Den store afvigelse i Tekniske og farma kan hovedsageligt henføres til tidsforskydninger.

På usikkerhedssiden tæller landbrug og foder, som skuffede i 1. kvartal. Usikkerheden i landbruget – især pga. geopolitikken p.t. (”handelskrigen”) – har medført en vis tilbageholdenhed i landbruget, som i forvejen er udfordret på økonomien.

6fb412931dbecce75a5a

 

 

 

 

Ses der bort fra divisionsopdelingen er Novozymes’ store udfordring, at den organiske vækst kun er tilstede i udvalgte del af forretningen. Ren geografisk er det Asien og udviklingsmarkederne generelt, der trækker læsset med en organisk vækst på 6%, mens de store (og modne) markeder i Europa og Nordamerika står mere eller mindre i stampe. De præsterede samlet en vækst på 0% i 1. kvartal trods den pæne vækst i bioenergi, der er meget USA-tung.

Den pæne vækst på udviklingsmarkederne har altså ikke vægt nok til at for alvor at rykke ved omsætningen i hele Novozymes, som i høj grad er afhængig af den ventede vækst sidst på året indenfor vaskemidler, hvis årsforventningen på 4-6% vækst skal nås.

Kursmål fastholdes
Vort syn på investeringscasen i Novozymes er uændret. Væksten er de senere år blevet backend-loadet, og i lyset af de senere års vækstnedjusteringer er det naturligt, at markedet ikke tør tro fuldt ud på årets forventninger allerede nu. Forløbet hidtil er dog i tråd med udmeldingerne, omend en organisk vækst på 2% i 1. kvartal naturligvis stiller noget større krav til væksten i de resterende kvartaler, hvis 4-6% for hele året skal indfries.

Vores konklusion er stadig, at vi kigger mod halv-årsregnskabet den 10. august. Her vil man måske allerede have så godt et billede af 2. halvår, at man kan præcisere og underbygge vækstforventningen til især vaskemidler. Vi ser stadig den aktuelle kurs som et muligt købsniveau, omend aktiekursen på helt kort sigt kan blive presset lidt mere i kølvandet på kvartalsregnskabet.

En investering skal ske i forventning om, at væksten stiger henover året, og at Novozymes formår at berolige investorernes usikkerhed. Det bør sende aktiekursen tilbage mod vort kursmålsinterval på 320-360, som igennem flere år har været det gængse kursinterval i de perioder, hvor investorernes tillidspendul svinger ud til fordel for Novozymes og væksthistorien.

Børskurs på analysetidspunktet: 295,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 320-360

147afaeb1349842fb06e357bf92d0c1681c73246

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank