Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Nordea-aktionærer ramt af valutapres

Steen Albrechtsen

lørdag 28. april 2018 kl. 23:00

En svag svensk krone betyder, at danske Nordea-aktionærer har tabt 10% i år, selv efter korrektion for det pæne udbytte. På værdiansættelsen ser aktien dog nu ganske interessant ud.

Resultatet for 1. kvartal gav ikke anledning til nogen lindring for Nordea-aktionærer. Aktien startede ud med at falde lidt over 3%, og indikerede dermed at investorerne ikke var tilfredse.

Især er Nordea presset på indtægterne, hvor man skriver, at det bliver ”mere udfordrende” at nå årets forventning til toplinjen. Budskabet om, at der nu skal fokuseres på kunderne (efter de senere års omstruktureringer, simplificeringer og IT-investeringer) gik igen i kommunikationen, og der blev talt om, at platformen nu er tilstede (både internt i organisationen og eksternt i økonomierne) til at der igen kan skabes momentum i forretningen.

Den manglende toplinje til trods lod CEO Casper von Koskull det tydeligt fremgå på analytikerkonferencen, at han er overbevist om at bundlinjen – og dermed også indtjeningen per aktie – vil vokse i 2018 i forhold til 2017.

En af årsagerne til den bedrede bundlinje er, at de store omkostningsbesparelser begynder at slå igennem. Men vi finder også en forklaring i, at banken på det seneste har sænket udlånsrisikoen yderligere. Kreditkvaliteten er ifølge Nordea den højeste siden 2007, og at det vil kunne ses i de kommende kvartalers tabskonto.

SEK-fald rammer hårdt
Den nedre del i vort seneste kursmålsinterval fra september 2017 på 75 holdt i store træk stand helt frem til uroen i slutningen af januar, hvorefter der skabtes et nyt bundniveau omkring kurs 70. Siden da er kursen fortsat nedad og har her i april bundet ud omkring kurs 61. Der skal dog tages højde for dels det store udbytte på 5 kr. per aktie (0,68 EUR), der er fragået i marts måned og ikke mindst den fortsatte deroute for den svenske krone, som i år er faldet med 6,5% og p.t. ligger omkring 0,708 DKK per SEK. Hele valutafaldet er indtruffet i løbet af februar, marts og april, og den svenske krone er nu nede på et niveau, der ikke er set siden 2008-2009, hvor den blev noteret lavest omkring 0,65 overfor danske kroner.

Attraktiv værdiansættelse
Ser vi på værdiansættelsen af banken er den kommet ned i et endnu mere attraktivt leje. På det klassiske banknøgletal K/I (kurs indre værdi) handler Nordea nu til 1,05, hvilket er lavere end konkurrenterne og til den lave side, hvis vi kigger på de seneste 5 år. På indtjeningsnøgletallet P/E handler banken nu til en P/E på 10,8 for 2018 og 10,4 for 2019. Det er lige under medianen blandt de store nordiske peers, og må betegnes som attraktivt.

Aktien har ikke nødvendigvis et stort kurspotentiale foran sig, men qua sin ”konservatisme” bør risikoen være lavere – og det risikojusterede afkast højere. Endvidere ser vi større sandsynlighed for en positiv overraskelse i form af fremgang (og fornyet ”forretningsmomentum” med CEO’s egne ord) end flere negative overraskelser.

Med andre ord ser vi en ret begrænset risiko nedad og et rimeligt, men ikke et prangende, potentiale. Vi justerer vort kursmål ned med 5 kr., som en konsekvens af det fragåede udbytte, og kigger i første omgang efter 70-75 som målområde. Den store joker for kursen på kort sigt vil dog være udviklingen i den svenske krone.

Børskurs på analysetidspunktet: 63,30

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 70-80

F94c2bcb469b3f4756288b16f8815e52d0bc5411

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank