Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Banks formueforvaltning under hårdt pres

Morten W. Langer

tirsdag 01. maj 2018 kl. 18:00

Dansk Bank sidder næsten på en tredjedel af det danske bankmarked, og derfor er bankens udvikling langt hen ad vejen en spejling af samfundsudviklingen. Q1 2018 regnskabet viser, at banksektorens lønsomhed fortsat er presset, og at kun tilbageførte tabshensættelser redder billedet. Wealth management også under pres.

Danske Bank aktien klarede sig hæderligt gennem torsdagen, hvor regnskabet blev aflagt. Efter et kursfald fra morgenstunden på to procent, reddede aktien sig hen over dagen i et lille plus. Analytikernes forventede estimat for resultat før skat blev dog kun lige netop nået, fordi der blev tilbageført tidligere tabshensættelse for 330 mio. kr. som en indtægt, og det var 310 mio. kr. mere end forventet.

Mens nettorenteindtægter ramte analytikernes forventning, skuffede både gebyrindtægter og især handelsindtægter, som missede med 330 mio. kr. på grund af lavere aktivitet inden for handel med aktier og obligationer. En udvikling, som ikke burde være den store overraskelse, som det fremgik af a nalyse af bankregnskaberne for nylig. I forhold til regnskabet for 4. kvartal 2017, var der tale om massiv tilbagegang på særligt nettorenteindtægter og nettogebyrindtægter. Og bundlinjen var også markant ringere, også hvis man justerer for de sædvanlige ca. 400 mio. kr. i ekstraordinære kapitalforvaltningsindtægter i Q4.

Banken kan trods tilbagegangen bryste sig af en årsbaseret forrentning af egenkapitalen på 12,6 procent. Nøgletallet skal dog ses i forhold til de tilbageførte tabshensættelser. Og en normaliseret hensættelsesprocent på omkring 0,2 procent, ville beskære kvartalets overskud før skat med 1,1 mia. kr.

Danske Banks underliggende forretninger udvikler sig meget forskellige i de enkelte nordiske lande: I personal banking er udlånet kun øget markant i Norge, hvor den gennemsnitlige rentemarginal dog også er faldet til det laveste i flere år. Sker ekspansionen på grundlag af lavere priser? Sådan ser det ud. I Sverige er rentemarginalen øget, mens den er uændret i Danmark de seneste kvartaler efter et fald i de første kvartaler af 2017.

I business banking er bankens udlån også øget i Norge, og rentemarginalen også stigende. I Danmark er erhvervsudlånet faldet en smule i det seneste kvartal, mens rentemarginalen har ligget nogenlunde stabil over de seneste fire kvartaler, med en lille pil opad.

Mens selve udlånsforretning synes at være rimelig stabil, med et lettere pres på priser, er der tegn på, at bankens wealth management, altså formueforvaltning, er ved at tabe luften. Det er et forretningssegment, som bidrager med knap fem mia. kr. årligt til bundlinjen. Men 1. kvartals resultat blev det svageste i lange tider. Bundlinjen endte på 878 mio. kr. før skat – mod 1070 mio. kr. i samme kvartal sidste år.

For det første dykkede AuM for første gang i lang tid i årets første kvartal – fra 1530 mia. kr. i 4. kvartal 2017 til 1513 mia. kr. i første kvartal 2018. Faldet i den samlede formue under forvaltning er den første i mange kvartaler, efter en ubrudt stigningsrække.

For det andet var den gennemsnitlige forrentning på den forvaltede kapital klart faldende i kvartalet – til 0,50 procent mod 0,56 procent same kvartal sidste år. Dykket på 0,06 procent svarer til et indtjeningstab på knap én milliard kroner årligt. Presset på lønsomheden er sandsynligvis udtryk for hårdere priskonkurrence om investorernes gunst, og det forhold, at der kommer stadig flere private alternative udbydere af investeringsforvaltning.

Presset på denne forretning, som er et guldæg på grund af begrænset kapitalbinding og stort set ingen kreditrisiko, er sandsynligvis forklaringen på, at bankens mangeårige direktør Tonny Thierry Andersen primo april forlod manegen. Han var øverste chef for wealth management, og hans post overtages nu af den tidligere CFO Jacob-Aarup Andersen. Bankens globale chef for private wealth management, Marlene Nørgaard, gennem syv år, forlader også banken.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank