Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Begrænsning af dark pools ser ud til at give bagslag

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 01. maj 2018 kl. 12:59

Gennemsigtighed på børsmarkedet? De nye MiFID II-regler, der trådte i kraft for halvandet måned siden, har som ønsket fået handlen i ”lukkede” dark pools uden gennemsigtighed til at styrtdykke. Men alternativet har ikke været det åbne marked, men derimod forskellige andre lukkede auktioner og lignende. De er vanskelige at overskue, og markedsdeltagerne får kun begrænsede oplysninger om, hvad der foregår, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning.

Større transparens på aktiemarkedet – det var hensigten med det punkt i MiFID II-reglerne, der begrænser brugen af de såkaldte dark pools, hvor investorerne handler aktieposter – store eller små – direkte med hinanden, uden om de officielle børssystemer. Men at dømme efter de første erfaringer er resultatet snarere det modsatte. Der er nu offentligt tilgængelige informationer om en større del af aktieomsætningen. Men det er tvivlsomt, hvor meget værdi de nye informationer giver markedet, og om handelsbilledet blevet mere kompliceret.

Reglerne skulle være trådt i kraft ved årsskiftet. Men tekniske vanskeligheder betød, at det først skete 12. marts. Ifølge Nordea Markets er dark pool-handlen mere end halveret i de større danske aktier – fra mere end 10 procent i Q4 2017 til cirka fire procent nu. Men, oplyser bankens Head of Equity Execution, Jakob Arendal Gammelgaard, det er ikke nødvendigvis de primære markedspladser som nyder godt af dette.

”Derimod ser vi som forventet en stigende handel i Systematic Internalisers (Hvor der handles direkte mod bankens beholdning, Red.) og i auktionsmodeller. Vi følger udviklingen tæt og optimerer vores beslutninger på baggrund af den kvalitet vi ser, når vi analyserer de forskellige markedspladser. Og vi sørger naturligvis for at holde vores kunder opdaterede på dette område. Det, vi kan konkludere, er, at begrænsning af dark pool-handel i nogen grad har flyttet rundt på likviditeten. Men med alle de nye muligheder kan vi ikke påstå, at der er tale om nogen simplificering. Vi ser som forventet et stærkt fragmenteret landskab,” siger Jakob Arendal Gammelgaard.

Auktionerne fungerer som markedspladser, hvor ordrer mødes, og som typisk afvikles på under et sekund.

Efterfølgende bliver handlerne offentliggjort – dette i modsætning til dark pool-handlerne, hvor der ikke er samme transparens. Men øvrige aktører på det åbne marked kan altså stadig ikke se, hvis en aktør ønsker at købe eller sælge en stor aktiepost – de kan først se det, når handlen er sket.

Dermed opfylder auktionerne også i vidt omfang det ønske om fortrolighed, som hidtil har fået mange investorer til at vælge dark pool-handel. ”Vi er stadig der, hvor alle skal gøre sig erfaringer med de nye regler. Men grunden til, at nogle gerne bruger dark pools, er jo, at hvis du har en større ordre på en aktie med en beskeden likviditet – f.eks.
FLSmidth – har de kunnet handle uden at rykke prisen. Der er så nogle der siger, at du stadig rykker markedet, fordi du dermed fjerner noget naturlig efterspørgsel. Men jeg mener ikke presset er så stort, som hvis du handler på fondsbørsen,” siger Anne Sophie Riis, børsmægler i ABG Sundal Collier. Også hun har oplevet et stort skifte fra dark pools til auktioner siden 12. marts. Men hun mener dog, at der, summa summarum, nu er en større del af den samlede handel, der ligger i børssystemerne.

Sådan fungerer teknikken

MiFID II introducerer begrebet DVC – double volume caps. Det dobbelte ligger i, at hvis mindst 4 procent af handlen i en aktie ligger i en dark pool, eller hvis flere forskellige dark pools omfatter mindst 8 procent af handlen i aktien, skal de omhandlede dark pools lukkes ned. De enkelte dark pools skal følge med i den samlede handel for at kunne lukke ned, hvis et cap slår ind.

Der bliver dog aldrig lukket helt for dark pools, idet der er forståelse for, at en påtænkt handel kan være så stor, at det er stærkt uhensigtsmæssigt for købere og sælgere at mødes i det almindelige børssystem. Men så skal der også være tale om meget store handler. Fondsbørsen opdaterer dagligt, hvor grænserne for dette – de såkaldte large scale limits – ligger Det varierer meget fra aktie til aktie. På en tilfældig dag omkring sidste månedsskifte var grænsen for Noreda-aktien f.eks. 48,5 mio. kroner, mens den for Novo Nordisk aktien blot var 4,9 mio. kroner.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank