Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Blockchain styrker ansvarlige investeringer

Økonomisk ugebrev

fredag 04. maj 2018 kl. 20:00

Blockchain-teknologien er på vej til at revolutionere investeringsverdenen og ikke mindst mulighederne for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab. Det fremgår af en ny rapport fra investornetværket PRI, ”Responsible Investment and blockchain”. I Danmark udforsker Udenrigsministeriet og IFU mulighederne for at anvende den nye teknologi til at fremme FN’s 17 Verdensmål, skriver direktør Erik Alhøj fra Engagement International i denne gennemgang.

Fondsbørsen NASDAQ har eksperimenteret med nye e-voting systemer, der kan styrke investorernes indflydelse på de virksomheder, de investerer i. Det er bare to af de mange nye områder, hvor den nye teknologi kan styrke inddragelsen af miljø, sociale forhold og gode ledelsesprincipper (ESG) i investeringerne.

Blockchain-teknologien kædes ofte sammen med Bitcoin og andre kryptovalutaer. Men hvor kryptovalutaerne ofte, ifølge rapporten, har ført til ”spekulativt vanvid”, har den bagvedliggende blockchain-teknologi et noget sundere potentiale til at udvikle nye investeringsmuligheder.

Fænomenet ”blockchain” beskrives i rapporten som et middel til at opbygge åbne netværk af ”fremmede,” der holder styr på deres indbyrdes positioner og udmeldinger, uden styrende og koordinerende mellemled, og hvor alle aktører i netværket principielt har samme rettigheder og kapaciteter.

Bitcoin er et af de første eksempler på en såkaldt ”token”, som ved hjælp af blockchain-teknologien kan flyttes rundt i netværk af computere efter særlige protokoller. Det kan sikre at mange forskellige transaktioner mellem mange parter foregår på en effektiv, billig og gennemsigtig måde.

Nye investeringsmuligheder og risici
Generelt er mange finansielle institutioner godt i gang med at udvikle og implementere blockchain-tænkningen. Det gælder deres indbyrdes finansielle transaktioner i form af betalinger, clearing, sikkerhedsstillelse, syndikerede lån m.v. Nogle forbereder sig derudover på at kryptoværdipapirer baseret på teknologien skal afløse de nuværende aktier og obligationer og de depoter, de ofte opbevares i. Andre er optaget af at udvikle nye investeringsaktiver i form af ETF’ere, venture funds, derivater m.v. Og endelig bliver det mere og mere almindeligt at rejse ny kapital til især iværksættervirksomheder og projekter gennem såkaldte ”Initial Coin Offerings” (ICO), en form for crowdfunding med risikovillig ejerkapital, som kan omsættes på et sekundært marked.

Specielt når det gælder ansvarlige investeringer har en række nyudviklinger som ”Blockchain for good” og ”Blockchain for impact” set dagens lys. Her er FN, men også det danske udenrigsministerium og IFU, aktive med at udvikle nye instrumenter, der kan sikre, at udviklingsbistand og impact investeringer efter de 17 Verdensmål (SDG) kan ske mere målrettet og uden korruption og fordyrende mellemled.

Når det gælder aktivt ejerskab, giver den nye teknologi en række muligheder for, at investorerne mere effektivt kan udnytte stemmeretten på deres aktier. Blockchain og en række andre fintech løsninger er på vej til at digitalisere og helt grundlæggende gøre op med de årlige generalforsamlinger.

Derudover giver teknologien mulighed for at aktieejerne – helt ud i retail-leddet, – kan kommunikere deres ønsker til hvordan kapitalforvalterne skal forvalte deres stemmeret og tilhørende mulighed for at påvirke de virksomheder, de investerer i.

Alt sammen kan det åbne for en række nye positive investeringsmuligheder, men også for alvorlige nye risici. Ikke mindst halter lovgivningen og reguleringen stærkt bagefter på området. Erfaringen viser, at de nye områder tiltrækker hvidvaskning af sorte penge og anden kriminalitet. Og de mange nye netværkstransaktioner koster enorme mængder af energi og deraf følgende udledning af CO2.

Artiklen er skrevet af Erik Alhøj, direktør for Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer om aktivt ejerskab og ansvarlige investeringer i samarbejde med MSCI ESG Research.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank