Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 05. januar 2015 kl. 8:11

I det følgende vil vi gennemgå nogle af de overraskelser, som vi ser i 2015, og som kan give store op- og nedture på aktiemarkedet. Som vi skriver under den grundlæggende aktiestrategi bliver 2015 med stor sikkerhed et aktieår med store udsving. De større korrektioner ned i september og november afspejler den tiltagende nervøsitet, og vi ser det som dannelsen af et større topmønster. Her kommer overraskelserne:

For det første vil tilliden til centralbankerne igen blive testet, og der er stor risiko for, at den europæiske centralbank vil skuffe med de udmeldte stimulanser og obligationsopkøb, som skulle komme i januar. Markedet kan meget vel blive skuffet over kraften i de stimulanser, som centralbankchef Mario Draghi udmelder. Velkendt er det, at Tyskland vil kæmpe hårdt imod en større omgang stimulans, fordi det grundlæggende ikke er centralbankens opgave at opkøbe værdipapirer i markedet. Draghis slogan om, at han gør ”Whatever it takes” for at stimulere europæisk økonomi lyder mere og mere hult. Markedet vil nu se konkret handling i stedet for verbale udsagn uden indhold. I markedet gisnes om, at Draghi er træt af tyskernes modstand, og at han vælger at vende tilbage til Italien for at blive præsident der.

For det andet er der risiko for, at den amerikanske centralbank allerede til april vælger at forhøje den korte rente, og det kan meget vel udløse markant uro på de finansielle markeder. Den amerikanske centralbank synes at være fastlåst mellem egne udmeldinger om en snarlig renteforhøjelse og et stigende behov for mere stimulans, efter at USA’s økonomi nu er under svækkelse, seneste bekræftes af nye data fra PMI og ISM.

For det tredje er det bekymrende, at næsten 100 % af alle bankstrateger både herhjemme og i udlandet forventer stigende aktiemarkeder i 2015. Total enighed udløser meget ofte det modsatte. Vi ser stor risiko for, at analytikernes optimistiske forventninger til selskabernes 2015 overskud ikke kommer til at holde vand, på grund af den globale afmatning. Samtidig har aktiemarkederne de seneste år været drevet af især højere p/e-værdier, altså er aktierne blevet dyrere og dyrere. Og det synes ikke at være holdbart i en verden, hvor risikoen er stigende.

For det fjerde er der risiko for, at de lavere oliepriser alligevel ikke hjælper den globale økonomi i gang. Faktisk betyder de lavere oliepriser kun, at der flyttes velstand fra de olieproducerende lande til de vestlige økonomier med lav eller ingen olieproduktion. Testen bag stimulanseffekter er, at de olieproducerende lande ikke anvender alle deres olieindtægter på aktiviteter, der stimulerer økonomien. Ud over at det grundlæggende er et nulsumsspil, så er der en anden negativ effekt, som kun trækker ned. Nemlig at energi og energirelaterede selskaber helt sikkert vil investere mindre i olieudstyr, og mange olieproducenter vil skulle fyre folk, da mange oliebrønde og shalegas anlæg blive ulønsomme.

For det femte er der i 2015 risiko for, at to årtier med faldende obligationsrenter vil være slut. Hvis den europæiske centralbank kikser, vil de europæiske renter over en bred kam stige på grund af øget risiko for nye statsgældsproblemer i Sydeuropa. Se eksempelvis den græske statsrente, som i juledagene er steget til hele 9,3 %, hvilket er det højeste i halvandet år. Manglende tillid til centralbankernes eksperiment med planøkonomisk pengeudpumpning kan også løfte renterne, da der vil være vigende tillid til, at staterne faktisk kan honorerer deres gældsforpligtelser. Det vil betyde, at investorerne lige pludselig skal kalkulere med helt andre risikopræmier end nu.

For det sjette kan netop stigende renter få de svage globale økonomi til at tilte yderligere. Eksempelvis det skrøbelige danske boligmarked vil antagelig blive påvirket meget negativt af stigende boligrenter, især efter de seneste års stigende priser i Hovedstanden og de større provinsbyer. Markante prisfald på ejerboliger vil igen udhule mange danskeres privatformuer, og lægge en dæmper på det privatforbrug, som både regeringen, Nationalbanken og Vismændene fortsat tror skal drive den hjemlige vækst frem – ligesom sidste år og året før.

For det syvende forventer vi, at oliepriserne 1-3 måneder mere vil falde, men derefter kan der komme en meget stærk stigning i priserne. Det kan gøre olierelaterede aktier til årets bedste investeringer. Starten på denne vending kan blive meget kraftig på grund af et shortsqueeze, hvor shorterne bliver nødt til at dække sig ind med modgående købspositioner.

For det ottende kan den øgede usikkerhed, i kølvandet på stigende obligationsrenter, større finansiel nervøsitet og vigende tillid til centralbankerne, få guldpriserne til at stige markant igen. Vi bemærker, at guldpriserne allerede på det seneste er begyndt at stige igen. Også guldaktier kan derfor blive nogle af årets vindere.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank