Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 12. januar 2015 kl. 8:51

Aktiestrategi: Usikkerhederne om makroøkonomi, geopolitik, centralbankstimulanser og deflation er de samme som for en uge siden, hvor vi udgav den udvidede Nytårsudgave. Vi ser et fortsat slagsmål mellem den rigelige og billige likviditet, der understøtter aktierne, og de nævnte risici, som trækker aktierne ned. Vi ser meget begrænsede muligheder for en stigning op over de tidligere toppe, omkring 2.090 for S&P futuren. Vi ser fortsat langt større risici nedad, end muligheder opad. Det bør man indrette sin aktieeksponering og risikotagning efter. Til gengæld er der også gode muligheder for betydelige gevinster, hvis der kommer positivt nyt omkring de makroøkonomiske eller geopolitiske risici, eksempelvis omkring Ruslandskrisen. Efter et par positive dage, viste det amerikanske aktiemarked fredag aften betydelig svaghed. Vi ser nu at den toneangivende S&P future (som også styrer retningen på danske aktier) bevæger sig mellem et loft i 2.060 og en bund i 2.020. Brud den ene eller anden vej vil angive retningen de næste uger. Vi ser 70 % sandsynlighed for at bruddet sker nedad. Begrundelsen er, at denne gang har den positive korrektion tabt styrke betydeligt hurtigere end de seneste tre korrektioner ned, som er blevet afløst af nye kursraketter.

Flere indikationer på det negative scenarie: På det seneste er guldpriserne igen begyndt at stige kraftigt, og det er ofte udtryk for, at investorerne søger til en safe heaven på grund af mørke udsigter. Det amerikanske bankindeks (BKX.X) er netop dykket ned under 200 dages glidende gennemsnit, og bankaktier er som bekendt meget konjunkturfølsomme. Det kan også afspejle investors ønske om en øget risikopræmie op til en politisk og økonomisk afklaring af problemerne i Grækenland. Den amerikanske og europæiske obligationsrente har de seneste uger nået nye lavpunkter, og det er næppe på grund af øget tro på stærkere økonomisk vækst. Den græske statsrente er gået over 10 %. Den europæiske inflationsswap indikerer forværret deflation, i forhold til de første forbrugerprisfald i december. Endelig er den russiske rubel igen under svækkelse. Så der er nok af udfordringer forude, og det vil aktiemarkedet få stadig vanskeligere ved at ignorere.

Tre defensive C20 aktier kom bedst gennem ugen: Efter optur og nedtur blev bundlinjen, at tre defensive aktier kom bedst ud af ugen, nemlig Novo Nordisk, Lundbeck og Topdanmark. Vi opfatter det på den måde, at de store investorer favoriserer de lidt mere forsigtige aktier, mens de ser lidt køligere på de mere konjunkturfølsomme aktier. Nogle af ugens tabere var storbankerne, som kan være påvirket dels af frygten for nye store udlånstab fra landbruget, og dels følgevirkningerne af usikkerhed om en græsk exit fra Euro’en. De flere eksperter mener, at et græsk exit kan klares uden de store konsekvenser for det øvrige EU. Men om det er forhandlingstaktik i forhold til Grækenland eller realiteter, er det vanskeligt at gisne om.

Hypen omkring Vestas kom hurtigt ned på jorden igen: Først på ugen udsendte Vestas en børsmeddelelse om, at man opjusteret det forventede fri cash flow fra driften i 2014. Markedet reagerede euforisk, med en hurtig kursstigning på 6 %. Der var tilsyneladende nogen, der havde glemt at læse hele børsmeddelelsen, for der stod tydeligt, at det meste af forbedringen kommer fra arbejdskapitalen. Altså har Vestas nedbragt sin arbejdskapital, som oftest sker ved at reducere kundetilgodehavender eller øge leverandørgæld, eller ved at få flere forudbetalinger fra kunder. Vi skal ikke kunne sige, hvad der er sket. Men i hvert fald var reaktionen overdrevet. Med de markant lavere oliepriser forventer vi, at efterspørgslen efter vindmøller vil aftage. Og det vil før eller siden ramme Vestas-aktien.

SmallCap indeks klarer sig bedst: Det hører til sjældenhederne, at det danske aktieindeks for mindre aktier outperformer de større indeks. Men det er sket markant den seneste uge. SmallCap indeks steg 1,4 %, MidCap indeks 0,3 %, mens C20 indeks faldt hele 1,2 %. Den overraskende gode performance for de mindre aktier skyldes konkret, at der var en større gruppe stærke performere, blandt andet Chemometec (88 %) og Erria (73 %). Også Deltaq, Silkeborg IF, MolsLinjen, Intermail, Topsil og Nordic Shipholding klarede sig godt. Det kan udmærket være, at SmallCap aktierne bliver de næste måneders vindere. De har klaret sig ganske godt under efterårets korrektioner ned, og værdiansættelserne er fortsat moderate. Med obligationsrenter på 1-2 % og stor risiko for kursfald er billige aktier fortsat det bedste alternativ. Men vær opmærksom på, at små aktier kan blive løftet af meget svag omsætning, og derfor også er lette at manipulere.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank