Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Aftaleindskud : Markant fald i aftalesatserne

Økonomisk ugebrev

mandag 02. februar 2015 kl. 8:09

FINANSIEL STATISTIK 

Den seneste måned er der, helt som forventet, sket et ganske markant fald i de aftalerenter, der kan opnås. Udviklingen viser, at Nationalbankens rentenedsættelser er slået fuldt igennem på aftalemarkedet. I sammenligning med satserne for en måned siden har Nationalbanken nu sænket renten på indskudsbeviser tre gange. Hver nedsættelse har været på 15 basispoint, og dermed er der fra den 19. januar til den 29. januar tale om en samlet nedsættelse af renten på indskudsbeviser med 45 basispoint til nu en negativ rente på 0,50 procent.

På aftalemarkedet er ændringen for nogle af løbetiderne slået 100 procent igennem. Renten på indskud med to års binding er således også faldet med 45 basispoint, fra 1,75 procent til 1,30 procent.

”Den reaktion, vi har set på aftalemarkedet, er helt efter bogen, og vi må nu konstatere, at vi befinder os i et helt andet regime,” siger direktør John Norden fra Mybanker.biz Han peger på, at der på store dele af markedet er negative renter og samtidig inflationstal, der balancerer tæt på nul.

Aftalemarkedet har således været påvirket nedad i satserne af både de markante udmeldinger fra Nationalbanken, og herudover er den årsafslutningseffekt, der var i satserne for december, nu også væk.

Situationen er nu, at det på aftalemarkedet er til at opnå en rente med et års binding på omkring 1,15 procent, og det ligger også 45 basispoint lavere end for en måned siden. Ifølge John Norden har der som reaktion været et fald i aktiviteten, men dog ikke særlig markant.

For kunderne handler det hele tiden om at sammenligne med alternativer, og alternativerne er nu i ganske mange tilfælde negative renter. Et andet alternativ er mere risikobetonede placeringer, og det gælder f.eks. aktiemarkedet. Skal man styre uden om risiko, er det ikke til at finde alternativer, der er bedre end aftalemarkedet, selvom satserne nu er faldet ganske voldsomt.

Bevægelsen her i januar er reelt sat i gang af Schweiz, hvor centralbanken som bekendt ophørte med at forsvare det valutaloft, den havde defineret, og samtidig sænkede renten ganske markant til -0,75 procent. Det har angiveligt fået en lang række investorer til i stedet at vende kapitalstrømmen mod Danmark, og reaktionen har været, at Nationalbanken nu tre gange på kort tid har sænket renten for at gøre det mindre attraktivt at placere sig i danske kroner.

Forskellen til statspapirer er stadig ganske stor 

Selvom aftalerenterne er faldet markant den seneste måned, er forskellen mellem placering på en aftalekonto og placering i statsobligationer nogenlunde uændret. Sammenligner man f.eks. de toårige renter, er de på aftalemarkedet faldet fra 1,75 procent til 1,30 procent den seneste måned. Toårige statsobligationer er i samme periode gået fra en rente på -0,03 procent til nu -0,40 procent. Dermed er forskellen i renten indsnævret lidt, fra 1,78 procent til 1,70 procent. Ved placering i statsobligationer skal der endda trækkes handelsomkostninger fra, så det er nu efterhånden ganske dyr, i form af negativt afkast, at placere pengene i statsobligationer.

For den femårige statsrente har der den seneste måned også været tale om et betydeligt fald. Nu er renten på -0,14 procent, og for en måned siden var niveauet på 0,15 procent. Der er dermed et rentefald på 29 basispoint. Også her skal der trækkes handelsomkostninger fra. På aftalemarkedet kan man opnå en rente med fem års binding på 1,55 procent. Det er et fald på 25 basispoint, og dermed er fordelen ved aftaleindskud med fem års binding faktisk vokset en anelse.

På aftalemarkedet er det naturligvis afgørende, at kunden holder sig under de grænser, der er i indskydergarantiordningen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank