Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Fit & Proper: Thomas Borgen tæt på et rødt kort

Morten W. Langer

lørdag 07. juli 2018 kl. 12:15

Analyse: Forleden stadfæstede Retten i Lyngby Finanstilsynets tidligere afgørelse om at give tidligere Codan-direktør Jens Erik Christensen fem års karantæne fra finansielle bestyrelser. I advokatverdenen er der undren over, at Danske Banks top med CEO Thomas Borgen endnu ikke har fået det røde kort af Finanstilsynet, når man sammenligner de to typer af overtrædelser.

Af dommen fra Retten i Lyngby fremgår det, at ”Finanstilsynet vurderer, at Jens Erik Christensen bevidst har tilsidesat grundlæggende forbrugerhensyn ved at lade HFAA (Husejeres Forsikring. Red) sælge ejerskifteforsikringer i strid med en klar instruks fra Gable velvidende, at forsikringstagerne ikke kunne gentegne ejerskifteforsikringer og ikke var omfattet af en garantiordning. Der er skærpede krav til ledelsen af virksomheder indenfor den finansielle sektor. Jens Erik Christensens tilsidesættelse af forsikringstagernes interesser i perioden fra den 25. august – 12. september 2016, er uforeneligt med de høje krav til [dømmekraft] og integritet, som den finansielle regulering stiller til ledelsen af finansielle virksomheder.”

Større grovhed i Danske Banks hvidvasksag
Selvom en Fit & Proper vurdering i forhold til Jens Erik Christensen efter krakket i Husejernes Forsikring, og en vurdering af Fit & Proper for Danske Banks CEO Thomas Borgen i den verserende sag ikke umiddelbart kan sammenlignes, er vurderingen blandt eksperter i den juridiske verden, at grovheden i Danske Banks hvidvasksag er mange gang værre end i Husejeres Forsikring. Som det fremgår af en gennemgang af Finanstilsynets redegørelse i den seneste udgave, blev Danske Banks top talrige gange siden 2014 frem til og med 2017 gjort opmærksom på de problematiske forhold i den estiske filial.

Ifølge uddrag fra domsudskrift fra Retten i Lyngby, afsagt 17. april 2018 blev Finanstilsynets tidligere afgørelse om at give ex Codan direktør Jens Erik Christensen det røde kort som bestyrelsesmedlem i finansielle virksomheder i fem år, stadfæstet. Groft sagt var han for lang tid om at stoppe salget af nye ejerskifteforsikringer til boligkøbere, efter eget udsagn på grund af vag kommunikation fra leverandøren af forsikringer, engelske Gable, som også gik konkurs.

I dommen hedder det, at ”det er afgørende for bestyrelsens udførelse af sine opgaver, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer udviser en høj grad af integritet og ansvarsbevidsthed i bestyrelsesarbejdet. (hvilket også gælder for direktionsmedlemmer. red). Bestyrelsesmedlemmer skal derfor ikke blot varetage virksomhedens interesser, men tillige varetage kundernes og samfundets interesser.”

I dommen hedder det, at ”Finanstilsynet finder det skærpende, at adfærden er udvist over en periode på knap tre uger, og det er øjensynligt kun fordi Finanstilsynet påbød HFAA at stoppe med at nytegne, at nytegningen blev indstillet. Dette strider grundlæggende mod hæderlighedskravene i lov om finansiel virksomhed.”

Opretholdelse af tilliden til den finansielle sektor
I dommen skriver dommerne i begrundelsen for at stadfæste Finanstilsynets afgørelse, at ”Finanstilsynet har lagt afgørende vægt på hensynet til opretholdelsen af tilliden til den finansielle sektor. Retten finder, at dette kriterium må anses for sagligt i lyset af bestemmelsernes baggrund og formål (…) Finanstilsynet har i afgørelsen foretaget en vurdering af Jens Erik Christensens adfærd og den afsmittende effekt, som denne adfærd har haft for samfundets tillid til den finansielle sektor (…)”

I Finanstilsynets redegørelse om Danske Banks hvidvasksag hedder det konkluderende, at ”Ledelsens prioriteringer og handlemåde har skadet bankens troværdighed og omdømme. Henset til bankens systemiske betydning og internationale tilstedeværelse kan den danske pengeinstitutsektors omdømme tillige være skadet (…). Sagen har således på en række områder afdækket alvorlige svagheder i bankens governance. Finanstilsynet vurderer på baggrund af sagen, at banken er eksponeret for væsentligt højere compliance- og omdømmerisici end hidtil vurderet.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank