Analyse: Forleden stadfæstede Retten i Lyngby Finanstilsynets tidligere afgørelse om at give tidligere Codan-direktør Jens Erik Christensen fem års karantæne fra finansielle bestyrelser. I advokatverdenen er der undren over, at Danske Banks top med CEO Thomas Borgen endnu ikke har fået det røde kort af Finanstilsynet, når man sammenligner de to typer af overtrædelser.
Af dommen fra Retten i Lyngby fremgår det, at ”Finanstilsynet vurderer, at Jens Erik Christensen bevidst har tilsidesat grundlæggende forbrugerhensyn ved at lade HFAA (Husejeres Forsikring. Red) sælge ejerskifteforsikringer i strid med en klar instruks fra Gable velvidende, at forsikringstagerne ikke kunne gentegne ejerskifteforsikringer og ikke var omfattet af en garantiordning. Der er skærpede krav til ledelsen af virksomheder indenfor den finansielle sektor. Jens Erik Christensens tilsidesættelse af forsikringstagernes interesser i perioden fra den 25. august – 12. september 2016, er uforeneligt med de høje krav til [dømmekraft] og integritet, som den finansielle regulering stiller til ledelsen af finansielle virksomheder.”
Større grovhed i Danske Banks hvidvasksag
Selvom en Fit & Proper vurdering i forhold til Jens Erik Christensen efter krakket i Husejernes Forsikring, og en vurdering af Fit & Proper for Danske Banks CEO Thomas Borgen i den verserende sag ikke umiddelbart kan sammenlignes, er vurderingen blandt eksperter i den juridiske verden, at grovheden i Danske Banks hvidvasksag er mange gang værre end i Husejeres Forsikring. Som det fremgår af en gennemgang af Finanstilsynets redegørelse i den seneste udgave, blev Danske Banks top talrige gange siden 2014 frem til og med 2017 gjort opmærksom på de problematiske forhold i den estiske filial.
Ifølge uddrag fra domsudskrift fra Retten i Lyngby, afsagt 17. april 2018 blev Finanstilsynets tidligere afgørelse om at give ex Codan direktør Jens Erik Christensen det røde kort som bestyrelsesmedlem i finansielle virksomheder i fem år, stadfæstet. Groft sagt var han for lang tid om at stoppe salget af nye ejerskifteforsikringer til boligkøbere, efter eget udsagn på grund af vag kommunikation fra leverandøren af forsikringer, engelske Gable, som også gik konkurs.
I dommen hedder det, at ”det er afgørende for bestyrelsens udførelse af sine opgaver, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer udviser en høj grad af integritet og ansvarsbevidsthed i bestyrelsesarbejdet. (hvilket også gælder for direktionsmedlemmer. red). Bestyrelsesmedlemmer skal derfor ikke blot varetage virksomhedens interesser, men tillige varetage kundernes og samfundets interesser.”
I dommen hedder det, at ”Finanstilsynet finder det skærpende, at adfærden er udvist over en periode på knap tre uger, og det er øjensynligt kun fordi Finanstilsynet påbød HFAA at stoppe med at nytegne, at nytegningen blev indstillet. Dette strider grundlæggende mod hæderlighedskravene i lov om finansiel virksomhed.”
Opretholdelse af tilliden til den finansielle sektor
I dommen skriver dommerne i begrundelsen for at stadfæste Finanstilsynets afgørelse, at ”Finanstilsynet har lagt afgørende vægt på hensynet til opretholdelsen af tilliden til den finansielle sektor. Retten finder, at dette kriterium må anses for sagligt i lyset af bestemmelsernes baggrund og formål (…) Finanstilsynet har i afgørelsen foretaget en vurdering af Jens Erik Christensens adfærd og den afsmittende effekt, som denne adfærd har haft for samfundets tillid til den finansielle sektor (…)”
I Finanstilsynets redegørelse om Danske Banks hvidvasksag hedder det konkluderende, at ”Ledelsens prioriteringer og handlemåde har skadet bankens troværdighed og omdømme. Henset til bankens systemiske betydning og internationale tilstedeværelse kan den danske pengeinstitutsektors omdømme tillige være skadet (…). Sagen har således på en række områder afdækket alvorlige svagheder i bankens governance. Finanstilsynet vurderer på baggrund af sagen, at banken er eksponeret for væsentligt højere compliance- og omdømmerisici end hidtil vurderet.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.