Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Italien og Spanien styrer hver deres vej i Europa

Økonomisk ugebrev

onsdag 13. juni 2018 kl. 14:10

Det er sjældent, at EU får to nye regeringer på samme dag, og det er mere sjældent det sker i to store medlemslande som Italien og Spanien. Hvor Italien fik sin første populistiske regering bestående MS5 og Lega, så blev den spanske premierminister Rajoy afsat efter et mistillidsvotum som følge af den omfattende Gürtel korruptionsskandale, skriver Jacob Funk Kirkegaard fra Peter G. Peterson Institute for International Economics i denne analyse.

Italiens nye regering har varslet en ny økonomisk politik, der omfatter store skattelettelser, en anseelig borgerløn på €780 månedligt, og en lempelse af kravene for adgang til en offentlig pension. Alt i alt er disse nye tiltag estimeret at koste over €100mia om året. Det svarer til 6-7 procent af Italiens BNP, hvilket er åbenlyst utroværdigt for et land med en gæld på over 130 procent af BNP.

Spørgsmålet er, om den nye regering, som kun har et snævert flertal på seks mandater i det italienske senat, rent faktisk kan få vedtaget disse nye radikale reformer, eller om de nye populister bøjer af i sidste øjeblik. Italiens økonomiske fremtid afhænger af dette valg.
Italien har overskud på de statslige finanser på næsten to procent af BNP, samt et betalingsbalanceoverskud på næsten tre procent. Det er ikke – som Grækenland i 2010 – et land i akut økonomisk krise, og Italiens høje gæld er da også i dag under rimelige økonomiske forudsætninger mulig at tilbagebetale.

Så en krise i Italien vil udløses af et politisk valg af den nye regering med dens økonomiske politik, som nemt vil kunne føre til en kredit nedgradering af Italiens statsgæld til junk status. Det vil samtidig betyde efterfølgende bortfald af italienske statsobligationers status som collateral hos ECB og udløse store finansielle problemer i de italienske banker. En generel nedsmeltning af Italiens økonomi kan blive konsekvensen af et sådant scenarie.

En sådan fremprovokeret krise vil dog ikke, da op til to tredjedele af Italiens statsgæld ejes af hjemlige italienske investorer og banker, følge til en exit fra euroen. De hjemlige økonomiske omkostninger heraf vil simpelthen være for høje. En regering vil ikke politisk overleve en exit.

Ganske som græske Alexis Tsipras i sommeren 2015, befinder Matteo Salvini og Luigi di Maio, Italiens to populistiske ledere, sig derfor i den situation med en ønsket økonomisk politik, som på sigt ikke er forenelig med euromedlemskab. Modsat har de den fornødne politiske opbakning til at forlade den fælles valuta.

Spørgsmålet er derfor reelt hvor dyb en italiensk krise skal være for, at en eller begge populistiske partier skifter standpunkt og helt konkret erklærer sig tilhængere af euroen og en mere realistisk økonomiske politik. I Grækenland krævede det kapitalkontrol og en nedlukning af banksystemet inden Tsipras så lyset. Man kan kun håbe, at MS5 vil være hurtigere til at sadle om i Italien.

Det ændrer dog ikke på, at Italien er slået ind på en ny og farlig politisk kurs. Helt i kontrast hermed står Spanien, som netop har taget det første skridt væk fra dets traditionelle to parti-system med det konservative PP og PSOE som de dominerende kræfter. Regeringsskiftet forløb nærmest udramatisk, da Rajoy mistede sit flertal.

Modparten PSØ vandt opbakning fra PP´s hidtidige baskiske støtteparti ved at vedtage et statsbudget, som er fyldt med økonomiske gaver til Baskerlandet. Den ny PSOE mindretalsregering vil derfor kun medføre en marginal ændring i den nuværende succesfulde økonomiske politik, ligesom Pedro Sanchez har udnævnt et meget pro EU kabinet med et flertal af kvindelige ministre. Kontrasten til Italien er slående.

Samtidig er det dog klart, at når hverken PP eller PSOE er interesseret i et nyvalg lige nu, er indikationen, at begge de to traditionelle regeringspartier i Spanien er stærkt politisk svækkede. Det er nemlig det liberale og anti-katalanske uafhængigheds Ciudadanos parti, som lige nu fører de spanske meningsmålinger. Da der som følge af Pedro Sanchez’s ustabile parlamentariske grundlag sikkert bliver nyvalg i Spanien senere i 2018, er der derfor en god chance for, at Spanien får sin første liberalt-ledede og stærkt pro EU regering.

Herved vil det stå helt klart, at den politiske fornyelse i Spanien – ganske som med Macron i Frankrig – kommer på den politiske midte, mens det i Italien er de populistiske yderfløje som vinder frem. Konsekvensen vil være at Spanien vil kunne fortsætte sin høje økonomiske vækst de kommende år, mens Italien er i reel fare for meget meget dyb økonomisk krise.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank