Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Aldo P. i mystisk ”fælles økonomi” med nær ven

Økonomisk ugebrev

mandag 09. februar 2015 kl. 11:49

Finansmanden Aldo Petersen har gennem vennen, Ole Abildgaard tjent millioner på at handle aktier i Aldo Petersens amerikanske børsnoterede selskab, Liqtech, hvor han er hovedaktionær og arbejdende bestyrelsesformand. Jurister vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at konstruktionen er meget speciel og problematisk, og at den er velegnet til at skjule handel med aktier, uden om regler for insiderhandel og flagningsregler. Oplysningerne fremgår af dokumenter, Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af, og som afslører, at Aldo Petersen og Ole Abildgaard har det, de kalder en ”fælles økonomi” i Ole Abildgaards navn, hvor de over en årrække har tjent 48,6 mio. kr. på forskellige transaktioner.

Ifølge dokumenterne, herunder mails, fremgår blandt andet en ordlyd, hvor Aldo Petersen skriver, at ”i mange år har jeg tjent pengene til vores fælles økonomi gennem Liqtech og når vi har realiseret aktier har vi delt.” Ifølge dokumenterne har den samlede gevinst på Liqtech og Dandrit (som netop er blevet børsnoteret) været på 14, 4 mio. kr. og alene sidste år var gevinsten på Liqtech på 3,5 mio. kr. Jurister undrer sig over konstruktionen. Men det på- peges også, at Aldo Peterens eventuelle formelle udlån/ salg af Liqtech aktier til Ole Abildgaard ikke i sig selv er ulovligt. Men til gengæld vil der være tale om ulovlig insiderhandel, hvis Ole Abildgaard på instruktion eller baseret på insideroplysninger fra Aldo Petersen har handlet Liqtech-aktier på gunstige tidspunkter, i forhold til efterfølgende kommende begivenheder i Liqtech.

Økonomisk Ugebrev har ikke noget belæg for at konkludere, at der er begået ulovligheder. Men de juridiske eksperter undrer sig over konstruktionen. Som tidligere nævnt skrev Aldo Petersen i en mail til Ole Abildgaard i oktober 2014, at ”i mange år har jeg tjent pengene til vores fælles økonomi gennem Liqtech og når vi har realiseret aktier har vi delt.” Dette kan ifølge børsjurister opfattes som en indikation på, at der har været mange transaktioner med Liqtech-aktier i den ”fælles økonomi”, uden for den formelle meldepligt om insiderhandel, og formuleringen ”jeg har tjent pengene til den fælles økonomi” kunne indikere, at Aldo Petersen har medvirket til beslutningerne om køb og salg af Liqtech-aktier.

Ifølge officielle SEC-dokumenter solgte Aldo Petersen 750.000 private Liqtech aktier til en kurs på 2,7 USD den 8. oktober 2013. De er imidlertid ikke solgt via markedet, fremgår det af handelsdata fra den amerikanske Nasdaq børs, hvor Liqtech er noteret. Salget skete ifølge dokumenterne til den ”fælles” økonomi som altså formelt ligger hos Ole Abildgaard. Et salg af 750.000 aktier i markedet på få dage havde antageligt sønderskudt aktien på grund af det store udbud, i forhold til den relative lave likviditet i aktien på ca. 20.000 aktier dagligt. Men efterfølgende salg i småbidder ville – teoretisk set – have markant mindre negativ kurseffekt.

Med andre ord har aktierne – i hvert fald formelt – været ude af Aldo Petersens hænder. Men da der har været tale om en ”fælles økonomi” antager eksperter, at Aldo Petersen også her på et eller andet plan fortsat har haft råderet over aktierne. Det er i hvert fald det indtryk, man kan få af mailkorrespondancen. Samtidig bør det bemærkes, at Ole Abildgaard ifølge dokumenterne i perioder haft sin daglige gang i virksomheden og været involveret i konkrete projekter. Professor i børsret, Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag. Men han vurderer en sådan konstruktion – med en insiders deltagelse i en ”fælles økonomi” med aktiehandel, gennem tredjeparts formelle selskab – som ”problematisk.”

Han siger: ”Det er klart, at det er en konstruktion, som kunne medføre mistanke om forsøg på omgåelse af insiderregler og flagningsregler. Men selve det forhold, at en insider har interesser i et andet selskab, som handler aktier i det børsnoterede selskab, gør det ikke automatisk til ulovlig insiderhandel. Det er klart, at hvis insideren selv har taget beslutninger om handel eller instrueret tredjepart om handel, op til kurspåvirkende børsmeddelelser, så er der tale om ulovlig insiderhandel.” På Yahoo Finance amerikanske message board om Liqtech er der fuld gang i rygtebørsen, hvor der i et indlæg indikeres urent trav. Jesper Lau Hansen vurderer, at det burde være relativt ukompliceret for børsmyndighederne at undersøge, om der kan være bestyrket mistanke om ulovlig insiderhandel: ”Hvis det viser sig, at der er en eller form for systematik i, at den formelle tredjepart mange gange har solgt dyrt og købt billigt op til kurspåvirkende børsmeddelelser, så begynder det at virke mistænkeligt. Det ville nok give anledning til, at børsmyndigheden ville undersøge sagen yderligere.”

Ifølge dokumenterne ligger Aldo Petersens private Liqtech-aktier i selskaber APE Invest A/S, som i 2013 gav et overskud på 31 mio. kr. mod et underskud på 57 mio. kr. året før. Ved udgangen af 2013 var der i selskabet værdipapirer for 36,1 mio. kr. Det svarer ganske godt til værdien af den officielle beholdning af Liqtech-aktier ved udgangen af 2013 på ca. 3,5 mio. aktier til en børskurs omkring 2,2 USD. Aldo Petersens private Liqtechaktier har dog været gemt godt af vejen, idet de efter det oplyste ligger i depoter i Banque Havilland med hjemadresser i Liechtenstein og på Bahamas, samt i Banque Safras i Schweiz.

En børsjurist, som ikke ønsker sit navn frem, vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at de nævnte transaktioner og den ”fælles økonomi” er så bemærkelsesværdig og opsigtsvækkende, at der bør give anledning til en nærmere undersøgelse fra børsmyndighedernes side. En undersøgelse bør omfatte, hvornår Liqtech-aktierne i den ”fælles økonomi” er blevet handlet, eksempelvis med salg før negative nyheder, og køb før positive nyheder. Og om Ole Abildgaard eventuelt har fået insiderinformation fra Aldo Petersen, som jo løbende har haft fuld indsigt i selskabets forhold. Det er muligt, at alt er kørt efter bogen, og at Aldo Petersen blot har fundet det hensigtsmæssig af andre grunde, at lægge en del af hans Liqtech aktier i den ”fælles økonomi” i Ole Abildgaards navn.

Økonomisk Ugebrev har fremsendt følgende spørgsmål til Aldo Petersen. Spørgsmålene lyder:

1) Hvad er formålet med at du og Abildgaard har en ”fælles økonomi” uden for dit personlige regi?

2) Når I har handlet Lictech aktier gennem jeres ”fælles økonomi”, har det så været baseret på insiderviden.

3) Har du tjent penge på handel med Lictech-aktier i jeres ”fælles økonomi”.

4) Har Ole Abildgaard også arbejdet i Liqtech, så han i perioder også har været insider?

På baggrund af de fremsendte spørgsmål, har Økonomisk Ugebrev fået mail fra Aldo Petersen med følgende svar: ”Som formand og med mange års erfaring overholder jeg alle regler for et børsnoteret selskab. Ole og jeg er forretningspartnere, men har selvfølgelig ikke fælles økonomi. Der er eksisterer ikke nogen fælles økonomi. Der eksisterer et forretningssamarbejde med investeringer i en lang række selskaber. Ole Abildgaard er ligesom jeg investor i Liqtech, men har aldrig været ansat og har ikke “insiderviden” om selskabet.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank